Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Bio bodza, bio csalán
2005-05-21 13:371.
Torolt_felhasznalo_897978
Létrehozva: 2005. május 21. 13:37
Sziasztok!
Ma reggel felébredtem és egy pillanat alatt megvilágosodtam!
Somogyban, ahol egy kicsinke, világtól szinte elzárt faluban van egy piciri házam, rengeteg bodza fog nyílni pár héten (napon) belül. A környéken 20 km-es körzetben semmi gyár, vagy üzem, a levegő csodálatos, a vegyszereket nem használja senki.
Arra gondoltam, hogy ha valakinek kellene ilyen garantált helyről bodzavirág szörpnek, vagy csak akár szárítani, akkor szívesen hoznék fel Pestre belőle egy jó adagot. Vagy akár pepecselnék is szörp készítéssel, vagy a tornácon, napon szárítanék belőle, és így adnám.
Kérdés, hogy van-e rá valami kereslet?
A másik meg a csalán, ami nő mint a gomba, szép üde hajtásokkal, és én meg lekaszálom, mert csíp, mint a fene. De ha valakinek van rá igénye, akkor gyűjtenék belőle, és szintén szárítva teának nagyon jó és garantáltan vegyszer és kipufogómentes lenne.
Tehát amit ajánlok:
Bodza virág frissen
Bodza virág szárítva
Bodza szörp elkészítve (akár télire is eltartható, tartósítószer mentesen!) csak cukorral tartósítva!
Csalán frissen (vannak olyan fakírok, akik salátának is eszik!)
Csalán szárítva teának
Összel lesz csicsóka, ami nagyon magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt ajánlott. Nyeresen, főzve olyan mint a krumpli, salátának.
Telepítettem bio fűszerkertet, de még nem szaporodott annyira, hogy másnak is jusson, idén csak a saját igényre van.
Na mít szóltok az ötlethez?
Ma reggel felébredtem és egy pillanat alatt megvilágosodtam!
Somogyban, ahol egy kicsinke, világtól szinte elzárt faluban van egy piciri házam, rengeteg bodza fog nyílni pár héten (napon) belül. A környéken 20 km-es körzetben semmi gyár, vagy üzem, a levegő csodálatos, a vegyszereket nem használja senki.
Arra gondoltam, hogy ha valakinek kellene ilyen garantált helyről bodzavirág szörpnek, vagy csak akár szárítani, akkor szívesen hoznék fel Pestre belőle egy jó adagot. Vagy akár pepecselnék is szörp készítéssel, vagy a tornácon, napon szárítanék belőle, és így adnám.
Kérdés, hogy van-e rá valami kereslet?
A másik meg a csalán, ami nő mint a gomba, szép üde hajtásokkal, és én meg lekaszálom, mert csíp, mint a fene. De ha valakinek van rá igénye, akkor gyűjtenék belőle, és szintén szárítva teának nagyon jó és garantáltan vegyszer és kipufogómentes lenne.
Tehát amit ajánlok:
Bodza virág frissen
Bodza virág szárítva
Bodza szörp elkészítve (akár télire is eltartható, tartósítószer mentesen!) csak cukorral tartósítva!
Csalán frissen (vannak olyan fakírok, akik salátának is eszik!)
Csalán szárítva teának
Összel lesz csicsóka, ami nagyon magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt ajánlott. Nyeresen, főzve olyan mint a krumpli, salátának.
Telepítettem bio fűszerkertet, de még nem szaporodott annyira, hogy másnak is jusson, idén csak a saját igényre van.
Na mít szóltok az ötlethez?
Én is szeretnék bodza szörpöt készíteni. Elmondanád nekem is a receptet?
Előre is köszi.
Sylvia
igazán jó ötlet ez a bio bodza, kár, hogy csak most találtalak meg, így már csak jövőre tudlak megkérni, hogy rám is gondolj a felhozatalkor.
Azért kell a "csomagolás, hogy a megszáradt apró virágok ne potyogjanak le, hanem a tüll, vagy a függöny megtartsa. Néha meg kell rázni, hogy a szárról lepotyogjon a száraz virág, és így nem törik össze.
Ha teljesen megszárad, már szinte csak ki kell emelni a szárát, és üvegbe kell tölteni, ami a tüllben van.
A fűszereket is így szárítom, főleg ami kicsi levelű, pl. kakukkfű.
A levendula virágát hosszú szárral szedem, hárommal osztható számban. A virágok alatt közvetlenül összekötöm, és visszahajtom a virágok felé a szárakat. El kezdem fonni hármas fonással az egymás melletti szárakat, és mire készen leszek addigra a virágokat befedi egy szép kis fonott tartó, A végét színes szalaggal összekötöm, egy kicsit még szárítom, mert csak akkor hajlik szépen a szár, ha még nedves. Ha már jól kiszáradt, mehet a szekrénybe, a molyok meg rohannak kifelé, és lehet tapsolni a produkciónak! :o)))
Na akkor sorban!
Gyömbérital!
Előszőr kell főzni egy gyömbér sűrítményt!
Gyömbérital sűrítmény:
2 l víz
2 dl cukor
2 cs vaniliás cukor
2 cs. gyömbérpor
1 cs. szegfüszeg egész!
1 cs. fahéj egész
2 db. babérlevél
1 nagyobb citrom lehámozott héja
1 lehámozott héjú citrom egész belseje összevágva
(lehet narancs is!)
Ezt azért írtam így, hogy a fehér "szivacsos" keserű rész ne kerüljön bele.
kb. 20 percig lassan forralni, majd letakarva kihűlni hagyni.
Flakonba leszűrni. Műanyagba lehet, a hűtőben sokáig eláll!!!
Ital:
1, 5 l -hez
1 dl. gyömbér sűrítmény
1 dl. citromlé
2 dl. narancslé, vagy bármi más gyümölcslé
ami hely marad még az üvegben, abba szénsavas ásványvíz. (de lehet mentes is)
Természetesen ízlés szerint lehet az arányokat változtatni.
Bodza szörp:
5-6 szép nagy rovarmentes bodzavirág. Eső után kell szedni, és akkor semmit sem kell vele csinálni.
2, 5 l víz
3 citrom vékonyan lehámozott héja
3 citrom apróra vágott fehér részektől mentes belseje, nem baj, ha mag is belemegy.
1, 5 kg kristálycukor
Ezeket egy 5 literes üvegbe tenni, és letakarva, néhányszor naponta megkeverve 2 napig áűllni hagyni.
Azután jól felforralni, leszűrni és üvegekbe rakni, légmentesen lezárni, és száraz dunsztban hagyni kihülni.
Ez jó sokáig eláll. Ha nem akarsz ennyit pepecselni, és van jó nagy hűtőd, akkor abban is tárolhatod egy jó darabig, és nem kell dunsztolni.
Én a bodzát leginkább szárítom, mert nem akarok tárolni vizet meg cukrot.
Télen a szárítmányt leforrázom, citrom héjával együtt, még lehet mazsolát is beletenni. . . és 10 perc múlva iható a tea, vagy ha kihült, akkor szörp lesz belőle, természetesen cukorral, vagy mézzel.
Rózsaszörp!
Nem virágboltból, hanem a kertből szedett rózsa szírmait leszedni, és a tövénél a fehéres kis pontokat kivágni.
3-4 piros rózsa szirma, egy tálba bele, rászórva 3-4 evőkanál cukor. Fél óra alatt a szirmok kieresztik a levüket, és ki lehet facsarni a rózsaszörpöt.
Ásványvízzel kitűnő.
Bólé alapanyag is lehet.
+ fél l félédes pezsgő
+ fél l száraz fehérbor
+ fél dl. kesernyés likőr
1-2 rózsa szirmát még lehet bele keverni. (sárgát is)
Majd még írok másokat is! Most megyek aludni!!!! :o)))
Zsuszi nagyon jó ötlet ez a bio topic! Remélem nem haragszol ha "társulnék" én is.
Nekem is van bio bodzám (teljesen vegyszer és műtrágya mentes), nemesített/telepített és mivel még csak harmadik éves nem akarjuk rajta hagyni a virágot termésnek, hanem eladnám.
Szintén bio zölddióm is van eladó. Likőrnek is kiváló, de egyben gyógynövény is.
Jövő évtől már a zöldség-gyümölcsöt is bioként termesztjük, az EU is támogatja, meg a gyerekek miatt is, mert allergiásak.
Szóval akit érdekel, megbeszéljük priviben.
Zsuzsi, elarulod, hogy hogy csinaltad a gyömberitalt? A parom anyukaja csinalt egyszer, azt hiszem valahol olvasta/valaki mondta neki a receptet, de szörnyü lett :(
Engem is érdekel! A Bodza és a csalán is! Mi nem rég szedtünk, azt szárítom, de az nem sok. Ja Bp. -en lakom.
Nagyon szeretnék kolbász-tök magot. Talán még egy-két hétig aktuális a vetése, aztán már csak jövőre. Meg akármilyen "ridegtartást" tűrő évelő virág, bokor hajtás.
Én a bodzát le is szárítom télire, minek rakjak el vizet, meg cukrot? Télen megfőzöm teának, mézzel kitűnő. Ha lehűtöm üdítő!
Most nagyon topon van nálunk a gyömbérital!
Én készítem és imádja az egész család!
Engem érdekelne a bodzád illetve a csicsóka. Csalán itt is van bőven(a pesti kipufogófüstől mi is "messze" vagyunk). Bodza is lenne, de sajnos olyan tetves, hogy lehetetlen felhasználni. Ha a tiéd tiszta, akkor kéne, frissen. Milyen ellenszolgáltatásra gondoltál?