Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Albérletnél lakáskulcs???
Sziasztok!
Nemrég költöztünk albérletbe, és ki kellett cserélni a zárakat. A tulaj ragaszkodik ahhoz, hogy neki is adjunk a lakáskulcshoz, mert mégis az ő lakása és fel szeretne jönni néha... Ez valamennyire érthető, viszont így is feljön minden 2.héten, a számlák ill. a bérleti díj miatt. Mi nem nagyon szeretnénk kulcsot adni neki, mert akkor viszont meg mi nem érzenénk biztonságban magunkat és a magánéletünket. Ráadásul ez pont egy olyan fickó, akitől kitelik, h. csak úgy feljön nézelődni meg ilyesmi..
szerintetek kötelesek vagyunk mindenképp kulcsot adni neki??
Ja, és nem adózik a lakás bevétele után, tehát nem ilyen szerződést kötöttünk.
Előre is köszi!!
Nyugodtan mondjátok meg neki, hogy Ti ezt szeretnétek. Legyen szíves új szerződést írni, amiben eme természetes jogotok érvényesülésére aláírását adja. Bár ha magától nem jött erre rá, akkor jobb, ha új helyet kerestek új főbérlővel. Ott viszont már kössétek ezt ki feltételként, hogy csak akkor jöhet oda, amikor Ti is ott vagytok, vagy max vészhelyzet esetén, pl. elutaztatok, de csőtörés van stb. Ha ezt megszegik, akkor azonnal felmondhattok. Ja, igen. Én a tulaj/főbérlő szerepét "játszom" pár éve. Albérlő még nem voltam.
Köszi, h. megírtad te is a véleményed. Igazából elég nehéz megbíznom egy vadidegen emberben. Főleg, hogy biztosan tudom, hogy feljárna a lakásba akkor is, mikor én nem vagyok ott. Hát azt hiszem átrágjuk még ezt a dolgot..
És mondjuk a tulaj honnan tudja, hogy Ti nem vagytok olyanok, mint sokan mások, akik bérlőként tönkretesznek valamit, aztán meg fizetés nélkül angolosan távoznak...? Akkor pl. hogyan jut be a lakásba?
Mindentől függetlenül (akár írtad, hogy bemehet, mikor otthon vagyok, akár nem) én nonszensznek találom ezt a megoldást, amit felvetsz!
Megjegyzem, törvény írja elő, hogy a tulajdonosnak joga van ahhoz, hogy ellenőrizhesse a lakás állapotát, azaz bejuthasson a lakásba (a bérlő komolyabb zavarása nélkül persze)! Lásd bővebben:
http://www.magyarorszag.hu/ugyintezo/ugyleirasok /szerzper/hasznszerz/berlszerz#paragr4
Úgyhogy nem tudom, milyen alapon gondoljátok, hogy nem adtok kulcsot, meg ne is menjen be... Ha nem tetszik a tulaj, és nem bíztok Benne, miért költöztetek oda? Vagy ha csak most derült ki, miért nem költöztök el? Elég sok albérlet van folyamatosan...
Nem kell a tulaj es a berlo kozott barati bratyizos kapcsolatnak kialakulnia, O ad valamit, amiert te fizetsz.
igen, mert bennetek meg lehet bízni..én bizti attól rettegnék, hogy gyűlnek a számlák, és mindig valami kifogással nem adja oda a csekket.
sisso ha te már odaadtad a pénzt, akkor inkább irasd vele alá egy papíron hoy xy csekkre a pénzt átvettem,akkor tuti nem lehet gondod, de ezek után már semmi közötök nincs ahhoz hgoy ő befizeti vagy nem a csekkeket, és nem is kérhet rajtatok számon semmit.Nálunk a főbérlő kétszer akart egy 30 ezres!!!!villanyszámlát elkérni, egy 30 nm-es lakás???-ra...
nálunk úgy megy, hogy a lakásba jönnek a számlák, mi fizetjük őket és albifizetéskor a főbérlúő megkapja a csekkszelvényt, tanúsítandó, hogy befizettük.
ez sztem működik.
Sajna nekem nincs kiadó lakásom, de ha valaki keresne, a barátnőmnek (aki nagyon rendes és tuti nem mászkálna a lakásban, csak ha tényleg dolga van és előre egyeztet, akkor se szívesen, hiszen Budán lakik) most mentek el az albérlői. Paraméterek:
Zugló, Nezsider park, 4 emeletesben földszinti 80 nm, 2 szoba + hálófülke, távfűtés, kb. fél éve volt felújítva. 80 + rezsit kér + 2 havi kauciót. Hátha valakit érdekel.
és akkor folyton irattassam át, minden két hónapban, amikro eltűnik az aktuális?ÉS az sajna mindig külön procedúra, amit most nem tudok intézni.
Erre vana kaució, a két hónap sokszor nem elég, pont a rezsi miatt...de ha már egy hónapot lelakott és azt mondja hog yfizet egy hónap múlva kettőt, akkor én hülye mindig hiszek nekik, és persze mindig a kaució lelakása a vége.
És ha eltűnik utána hogy irattatom vissza a nevemre?Szerencsére a számlák nekem jönnek, így tudom követni, nekem a pénzt adják rá, én meg bemutatom neki a csekket, hgoy ennyi tényleg.
nálunk sajna elég pofátlan. Múltkor sem esett le neki mikor már több mint 3 órája ott volt, hogy menni kéne, pedig közben mások is volat nálunk( a hugom meg egy barátnőm) kért kávét, mondtuk hogy nincs, mert még nem igazán vagyunk berendezkedve, erre azt mondta, h. oylan nincs, hogy nincs, és már indult a konyhába, hogy nyissa a konyhaszekrényt!!! Közben mi meg ott álltunk mellette! Szerintem ez felháborító!!!! Ezek tudatában mikor akkor is ilyen, ha ott vagyunk, mit gondoljak hoyg viselkedne, ha nem lennénk ott? Így adjak kulcsot neki??
szted jogosan megy fel kéthetente?
Én írtam
Persze mindkét félnek valahol zsákbamacska az elején, ezért is kell papíron rögzíteni mindent. Gyakorlott bérlő vagyok, és még sose volt gondom tulajjal, de nekik sem velem. Viszont nagyon furcsálnám, ha lenne kulcsa a lakáshoz, és még használná is. Amíg fizetem a bérleti díjat és a rezsiköltséget, addig azt hiszem semmi köze a lakáshoz. A kiköltözésnél van egy ellenőrzés-elszámolás.
szia, nekem van kulcsom a kiadott lakásomhoz, de eszembe se jut felmenni, föleg nem "csak úgy". Ha megyek is, mindig idöpontot egyeztetünk, hogy mikor vannak ott, és a kulcsom ellenére ök engednek be az ajtón.
Egyébként nem mehet be az engedélyetek nélkül, akár van kulcs, akár nincs.
adjatok neki? jó kérdés. Hány zár van az ajtón? ha kettö, akkor adjatok neki kulcsot, de csak az egyikhez
Valeki írta, hogy ezeket is a nevére kellene iratni és akkor nem a tulajon hajtják be.
Ezzel a szituval csak arra az antigonisztikus ellentétre akartam utalni amit már Ugor is leírt.
Mindkét félnek vannak félémei, elvárásai. Ha nem tudnak kölcsönösen kompromisszumiot kötni, akkor egyik jobbra, másik balra.
Hú ez nagyon durva!!!!
Hát lenyakaztam volna az öreglányt...
A közműveket nem tudja egyedül átiratni, kell hozzá a tulaj (van ahova tulajdoni lap is). Szerintem ha valaki ennyire bizalmatlan, az inkább keressen más bevételi forrást.
A másik oldal is "retteghet", mert ugye tulajnak van kulcsa, neki meg ott van a lakásban minden értéke.
Nálunk még a postaládát is ő üríti, mert oda jön nekik vmi segély v. nyugdíj. Szóval a lakás az ő nevén van, az ajtón is az ő neve van. Hivatalosan sehol nincs annak nyoma, h. mi és nem ő lakik abban a lakásban.
A lezárt borítékos dolgot lehet, h. felvetem neki, ha semmiképp nem tudjuk lebeszélni a lakáskulcsról.