![](https://nlc.hu/themes/nlcafe/images/forum-ends.png)
Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Megreped a beigli sütéskor
2006-05-22 13:311.
![Cila17](/imgs/forum2016/default-avatar.jpg)
Létrehozva: 2006. május 22. 13:31
Nagyon szeretek sütkérezni, eddig még szerintem semmit sem rontottam el. Csak a beiglivel van egy visszatérő gondom. Sütés közben mindig megreped az oldala, tudjátok olyan hülyén szétnyílik, és kifolyik a finomság belőle. Már a harmadik tészta alapanyag receptet próbáltam, most sült ki a legújabb recept szerint készült, de az eredmény ugyanaz. Megint "kinyílt" oldalt. Nem tudom, mi lehet a gáz, mert nem nyújtom túl vékonyra, nem tömöm agyon töltelékkel, szép lassú tűzön sütöm. Az íze isteni, nem is vészesen repedt meg, tehát nem is néz ki olyan rosszul, de picit szétnyílt megint. És nem kellemes kaparászni a tölteléket mosogatáskor sem a tepsiről. Van tippetek, hogy lehet ezt kivédeni? Esetleg van egy tuti jó, bevált beigli receptetek? Nagyon köszi Mindenkinek!!!!
Én egy nagyon egyszerű trükköt tapasztam ki és mindig beválik:
Mikor annak rendje-módja szerint elkészítem a beiglit és következne a sütés, a sütőt nagyon forróra kapcsolom, legalább 230 fokra, és mikor ezt eléri, csak akkor teszem be. De vigyázni kell, addig hagyom így, amíg el nem kezd illatozni a beigli, mikor megérzem a finom süti illatot, azonnal leveszem kisebbre és úgy sütöm meg végleg szép lassan.
Ez azért jó, mert a hirtelen melegtől a külseje "megköt"és utána már nem engedi kifolyni a tölteléket.
Amiket előttem elmondtak, az mind igaz, de egy dolgot elfelejtettetek. Ha túl szorosan tekered fel a bejglit, akkor is szétreped. Valahol az aranyközputat kell megtalálni. Se túl szorosra, se túl lazára nem szabad tekerni.
Mindenkinek kellemes ünnepeket, és sok jó bejglit.![](/js/tiny_mce/plugins/emotions/images/tuti.gif)
Annyi baj legyen, még melegen óvatosan össze lehet nyomni ahol szétnyílt, és akkor alig látszik...
Ha túl sok a cukor, vagy ha lágy a töltelék, állítólag akkor reped....
Általam nagyra becsült színésznőnk Schubert Éva receptjét alkalmazom, és soha sem reped meg a beiglim. Egyszerű a titok: a sütés előtti napon elkészítem a tésztát, megtöltöm a töltelékkel és sütére előkészített állapotban megszurkálva, (alufóliával légmentesen lezőárva) tepsistől a hűtőben tartom. Közepesen meleg sütőben sütöm, fólia nélkül. A tetejét természetesen szintén előző nap kenem le tojássárgájával, majd szikkadás után a fehérjével. Amikor aztán már megsült a beiglim, még forró állapotban cukros sziruppal megkenem. Igazán nagyon szép mutatós beiglit tálalhatok. A cukorszirupot úgy készítem, hogy 3 evőkanál kristálycukrot 1 evőkanál vízzel felfőzök. De figyelem: ha a szirupot nem főzzük fel tökéletesre, akkor fehér cukormázzá szárad. Mindenkinek sikeres próbálkozást és egyben kellemes karácsony kívánok.
Szerintem sütőpapírra tedd, és akkor nem kell a tepsiről kapargatni.
A megrepedésről: miután megtöltötted, megkented tojás sárgájával fél órát kell szobahőmérsékleten pihentetni. Ezután meg kell kenni a tojás fehérjével és megint fél órát szoba hőmérsékleten pihentetni kell. A tetejét pedig meg kell szurkálni villával, hurka pálcikával, vagy nyárssal (ha lehet elég mélyen), hogy a gőzök, amik megrepesztik a bejglit távozni tudjanak.
A többit szerintem jól csináltad, az íze pedig - az általad elmondottak szerint - rendben van.
Hello Mindenkinek!
Nekem pont ott szokott szétrepedni, ahol megszurkáltam, akár cikkcakkban is. Ez viszont még egyszer sem akadályozta meg a családot, hogy elpusztítsa, ahogy hűlt egy kicsit.
Szóval vannak sütik nálam amik rondák és finomak, és mindig elfogy. Valljuk be, ez a lényeg. Boldog Ünnepeket mindenkinek és jó sütögetést.
"....Ügyeljünk, hogy a töltelék nedves, folyós NE LEGYEN, mert így megrepeszti sütés közben a beiglit.!!!!!! Minél szárazabb a töltelék, illetve minél szárazabbra keverjük, annál
szebben sül meg a beigli.
"...Ha a tölteléket szárazabbra akarjuk elkészíteni, igen ajánlatos a diótöltelékbe a kihűlés után pár deka piskóta- vagy kekszmorzsát keverni. Így nagyon jó ízű és szépen vágható tölteléket készíthetünk"
Hát erről csak az a véleményem, hogy az ilyen beigli a vitrinbe való... ezt egye aki megsütötte...
Imádom a beiglit és a feleségem
is meg az anyukám
is olyat sütött ami bizony felrepedt oldalt és nem igazán lehetett látni belűl a tésztát... nem is neveztük soha a szépségversenyre ...de nem is lehettett volna hiszen "nem élte túl" az ünnepet....
![](/js/tiny_mce/plugins/emotions/images/szeretnem.gif)
350 fokon sutod, LASSAN, kb. egy ora hosszat ezust foliaba csvarva a beigli.
Utana 10-percre kiveszed a foliabol, HA szereted, hogy a teteje megbarnuljon.
Mindig csak a hosegtol pukkad ki barmelyik teszta!!!!!
Itt vagyok ujra...Este mar nem ertem ra a beiglivel foglalkozni. Szoval a recept, fel kilo liszt,20 deka vaj, 3 tojassargaja,5 nagy kanal cukor, 2 deka eleszto,1 kanal tejfol, masfel deci tej,/ ebben az elesztot felfuttatni/....ebbol csinalni tesztat amit meg tejfollel lazitani ha szukseges....jo kellemes puhara gyurni, de ne tul puhara.
A toltelek es itt a nagy titok elrejtve, a makot-diot nem kell fozni. A cukros makba-dioba vaniliacukrot tenni meg, reszelt citromhejat es a kimaradt tojasfeherjebe/ meg a keno tojas feherjet is hozzavenni/amit habba vertunk beleforgatni, jol atkeverni vele. 4 cipocskat keszitunk, kinyujtjuk, rasimitani a tolteleket es mazsolaval is meghinteni. A felcsavaras utan szepen begyurni mindket veget, kikent tepsibe tenni, keleszteni vagy egy orat, megkenni tojassargaval/ pici tejet is bele/ es bevagni a forro sutobe....kozepes fokozaton sutni...Megszurkalni en is szoktam az oldalat ovatosan nehany helyen....A receptet en pohar mertekben szoktam mert igy tanultam, remelem jol ultettem at kilos mertekben....az ize rendkivul jo, a tolteleknek is, en alaposan bemazsolazom.......szerintem egy probat erdemes....amiota igy sutom azota evente csinalok legalabb 10x de szerintem meg tobbszor is. Ami finom azt nem tartjuk csak szezonalis szinten. Szoval ez a beigli nem reped ki........
Sok hasznosat tanultam ma Tőletek, mindenkinek köszi a tippeket!!!!
Bilonka! Szerintem nagyon szépek a kalácsaid, maradj meg ennél a receptnél.
Az enyémeim is így néznek ki kb., felszeletelve már szinte nem is látszik a kis "rés". Már nem tudom lefotózni, a végéből maradt csak egy kicsi (csak nem lehetett olyan rossz), vittünk Anyós- Apósjelöltnek is belőle. Nemrég jöttünk haza. Vacsira újra csipegettünk....
Nálam nincsenek szezonális kaják. Szerintem nyáron is lehet csinálni pl. kocsonyát, "karácsonyi" beiglit, télen is főzünk "húsvétos" sonkát, sőt, van úgy, hogy fagyit is, ha megkívánjuk. Kicsit vicces, de ez van...
Leiw! Ezek a kalácsok tényleg gyönyörűek egyben is, felszeletelve is!!!
Gratula! Ügyes vagy!!!!
Irja, hogy miert pukkad ki a beigli......
Diós bejgli
Hozzávalók:
Tészta: 50 deka liszt, 20 deka vaj, 6 deka porcukor, 3 tojássárgája, 1 egész tojás, 3 deka (tejben feloldott) élesztő, kis só. Töltelék: 25 deka cukor, 25 deka dió, fahéj, 8 deka mazsola, piskóta- vagy kekszmorzsa.
Elkészítés:
50 deka lisztet, 20 deka vajat és 6 deka porcukrot összemorzsolunk és 3 tojássárgájával, 1 egész tojással és 3 deka, kevés tejben feloldott élesztővel és pici sóval tésztát gyúrunk (nem túl keményet). Addig dolgozzuk ki, amíg a gyúródeszkáról egy csomóban leválik. Akkor 10 percig pihentetjük. Ezután cipókat formázunk, amennyi a tésztából telik. Nyújtófa segítségével a cipókat elnyújtjuk és megtöltjük a töltelékkel. Ezután összecsavarjuk. Tojással kétszer megkenjük és meleg sütőben lassan kisütjük.
Nagyon szép márványos lesz a tekercs, ha egy egész tojást és 2 tojássárgáját egy csészében jól összekeverünk, és egy tollal vagy ecsettel kétszer bekenjük vele a beiglit, egy órai pihentetés után. A tölteléket a következőképpen készítjük el: 25 deka cukrot egy edényben 2 deci vízzel felfőzünk. Belekeverünk 25 deka darált diót, egy kis törött fahéjat, 5-8 deka tisztított mazsolát, kis reszelt citromhéjat. Teljesen kihűtve kenjük az elnyújtott tésztába.
Ügyeljünk, hogy a töltelék nedves, folyós NE LEGYEN, mert így megrepeszti sütés közben a beiglit.!!!!!! Minél szárazabb a töltelék, illetve minél szárazabbra keverjük, annál
szebben sül meg a beigli.
Sütés közben a töltelék ismét felhevül, leveses lesz, tehát nem kell attól tartanunk, hogy a töltelék száraz marad, vagy a tészta emiatt nem lesz tökéletes. A diótöltelékbe tehetünk ízlés szerint cukrozott gyümölcsöt, szárított gyümölcsféléket is, csak lekvárt vagy ehhez hasonlókat nem, mert ettől a töltelék folyékony lesz és sütés közben a tészta ettől is felreped.
Ha a tölteléket szárazabbra akarjuk elkészíteni, igen ajánlatos a diótöltelékbe a kihűlés után pár deka piskóta- vagy kekszmorzsát keverni. Így nagyon jó ízű és szépen vágható tölteléket készíthetünk.
Forrás:
WEBCUKI
Milyen marka a sutod, es hany fokon sutsz???
Nna, itt vagyok újra! :-)
Én nem picike tejjel keverem össze, hanem elég sokkal. Gyakorlatilag összefőzöm, és akkor egy szurokszerű :-) massza lesz. Ez a klasszikus máktöltelék. MIndjárt előkeresem a receptemet... 60 deka darált mákhoz kb. 3 dl tejet ír. Plusz cukor, citromhéj, vanília. Nem kell sokáig főzni, de forró tejbe kell beletenni a mákot. JÓl felszívja.
A szurkálásról: NEM ELÉG villával imitt-amott megszurkálni, mint az omlóstészták tetejét!!! Azoknál csak az a lényeg, hogy ne hólyagosodjon fel a tészta. De itt meg nagyon fontos (ahogy írtam a topik elején is), hogy a beigli belsejében, a töltelékben keletkező gőzök mihamarabb kijöjjenek. Vastag hurkapálcával kell a tetején középen egészen a beiglik aljáig beszurkálni, kb. 3-4 cm-enként. Ha megnézitek a cukrászdai beigliket, mind lyukasak.
Ezen túlmenően én még oldalról is átszurkálom őket a hurkapálcával. Akkor nem reped ki. POntosabban szólva kisebb az esélye, hogy kireped.
Ez a probléma nekem is sokáig gondot okozott. Nagyon finom, de nem szabályosan szép rudak sikerültek. Változtattam ezt-azt: töltelék-tészta arányt, másik tésztareceptet próbáltam. Legutóbb karácsonykor csak egy kicsit repedt meg, elég szép lett. Az íze sem volt rossz, de nem az IGAZI. Így tehát továbbra is felrepedt, laposka, de nagyon fincsi bejglit fogok sütni. "Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve" c. könyvből tanultam.
A tepsimosogatás probléma pedig megoldható egy sütőpapírral!
ma engemet itten kérem szépen direkt izgat
hmmm és a sajtosról a leveles, hájas pogácsa jutott az eszembe... nagymamámé is olyan volt a mint a pisai ferdetorony, de így volt jó.
Szia !!!!!
Megszurkálod a beiglidet sütés előtt a tetején ?
Mert az mindenképpen szükséges. A cukrászatból kikerülő beiglik ízesítésük szerint különböző mintát kapnak a szurkálásoktól.
Üdvözlettel : zankaimeli
Az is lehet ok, hogy túl laza a töltelék.
http://www.ruszwurm.hu/html/265.html
Ez a cukrászkönyv link, ebben bízhatsz.
De klassz, hogy ilyen gyorsan írtatok!!! Köszi mindenkinek!!!
Most így összegezve, szerintem az lehetett a gond csak, hogy a megszúrkálás hiányzott. Legközelebb megszúrkákom a tetejét, tényleg...akkor tud távozni a gőz. De lüke vagyok, hogy elfelejtettem...De a hűtőbe berakás sütés előtt sem lehet rossz ötlet. Ki fogom próbálni. Köszi!!!!
A darált mákot keverd össze annyi cukorral,amilyen édesre szeretnéd,egy kevés reszelt citromhéjjal,és amikor a tésztára tetted a tölteléket akkor egy kevés olvasztott margarinnal csöpögtesd le. Nagymamámmal mindig így szoktuk csinálni!
Akkor nem reped szét a beigli,ha megszúrkálod villával a tetejét és úgy kened meg a tojással,a végeit pedig behajtod,hogy ott se jöjjön ki a töltelék.
Nem szabad túl szorosra tekerni, csak szép lazára. Asszem mostmár mindent elmondtam.
sok sikert!
Még egy lehetséges biztosíték, ha nem kelttészta, hogy előző nap csinálod meg, és egy éjjel hűvösben tárolod, időnként, újra és újra megkenve a tojással, és szurkálni csak sütés előtt.
Vékonyra van nyújtva a tészta és túl sok a töltelék benne atól reped ki, mert az sütés közben duplájára duzzad. A tészta súllyának a fele lehet a töltelék, akkor nem reped ki. Általában.
kihülve, jó késsel... hmmmm
Mostanában is sütsz beiglit? :-) Persze tényleg, miért is ne lehetne szezonon kívül is...
Csak azért furcsálltam elsőre, mert nálunk ez tipikusan karácsonyi és húsvéti süti.
Nagyon nehéz távdiagnózist :-) mondani, de általában akkor reped ki, mert a töltelék túl nedves. A benne lévő nedvesség (azaz víz) sokkal gyorsabban felmelegszik, mint a tészta, és a keletkező vízgőz ki akar törni, és így csinál utat magának. A megoldás: nemcsak a beigli tetején, hanem az oldalában is érdemes hurkapálcával lyukakat fúrni, hogy minél több helyen kijöhessen a gőz. Nekem bevált.
most dög leszek
de nekem a bájgli csak repedten az igazi