Fotó

Vonatról mosolygó kisgyerekek – menekültek Szegeden

A háború elől menekülő szíriai kislány, az első Milka csokiját majszoló eritreai kisfiú, vagy a fiatal afgán nők, akik nem is értik, mit jelent egyenlőnek lenni... Ők a menekültek. Ha félsz, tőlük félsz.
Szíriából érkezett ez a két kisgyerek. A jelenleg zajló menekültáradat komoly probléma, ami leginkább a nyugat-európai országokat érint, de mivel kevés migráns szeretne Magyarországon maradni, nekünk nem sok okunk van arra, hogy a félelmeinket és az előítéleteinket rávetítsük olyan népcsoportokra, akikről alig tudunk valamit, elfelejtve, hogy ők is egyénekből állnak.

 

Hogy miért menekülnek az afgán lányok? Te szeretnél egy olyan országban élni, ahol sok helyen még mindig az állattal tartják egyenlőnek a nőket? A tálibok 2001-es bukása óta a nők jogai relatíve sokat javultak Afganisztánban, de például épp július elején utasította el az afgán parlament a legújabb kísérletet arra, hogy legyen női tagja az afgán legfelsőbb bíróságnak.

 

Fontos, hogy megértsük, mik a reális veszélyek, és hogyan tudunk segíteni bajba jutott embertársainkon, mert a nettó idegengyűlölet nem fog hozzájárulni a probléma kezeléséhez.

 

Az ENSZ menekültügyi főbizottsága emlékeztette a magyar kormányt arra, hogy 1956-ban kétszázezer magyarnak kellett menekülnie itthonról. Gondolj bele, mi lett volna, ha ezeknek az embereknek senki sem nyújtott volna menedéket. Próbálj meg egyénekként nézni rájuk, ne csak a tömeget lásd.

 

Az önkéntesek kiváló munkát végeznek a szegedi vasútállomáson.

 

Az ENSZ 1951-es menekültügyi egyezménye nem engedélyezi a tagországok számára, hogy menekülteket küldjön vissza olyan országokba, ahol az életüket veszély fenyegeti. Ezt az egyezményt Magyarország is aláírta.

 

Tervezett útvonal a menedékkérők számára. De a legtöbben csak átutaznak Magyarországon.

 

 

 

Ugye te sem gondolod, hogy már online keresik a munkát, hogy elvegyék előled álmaid állását?

 

Legtöbben az Iszlám Állam elől menekülnek, szíriaiak, irakiak, afgánok, szomáliaiak. A legtöbben Németországba és Angliába tartanak.

 

 

Eritrea. Üsd be a Google-ba, milyen “frankó” lehet ott is élni.

 

Ez az eritreai kisfiú valószínűleg élete első tábla Milka csokiját eszi… Ne sajnáld tőle! Eritrea a világ egyik legszegényebb és legelzártabb országa, a hatóság nemcsak vegzál, hanem minden kérdezés nélkül be is zár, de az is lehet, hogy nem is a hatóság… A sajtószabadságuk a 180. helyen áll, ezzel a legutolsó a világon, Észak-Koreát is beelőzve.

 

Legtöbben háborús övezetekből jönnek.

 

Emlékszem, amikor 20 évesen elhagytam az országot, pedig semmilyen problémám nem volt, csak az, hogy kíváncsi voltam. Rossz lett volna, ha valaki korlátozni akarta volna a szabadságom, és rám süti a bélyeget, hogy gazdasági menekült vagyok, vagy megmondja, mikor hova mehetek.

 

Köszönet az adományozóknak!

 

Ő Bangladeshből érkezett.

 

Szomáliaiak.

 

Alma, fogkefe, többet kérnek, de csak egy jut mindenkinek.

 

Várakozás a hőségben.

 

Úton vannak, mert élni szeretnének. Az az érzésem, hogy ők is ugyanúgy rettegnek a dzsihádista szélsőségesektől, a terroristáktól, öngyilkos merénylőktől, az Iszlám Államtól, mint mi.

 

Üzenet.

 

A vonat nem vár.

 

Üdv Szíriából!

 

Emberséges bánásmód.

 

A fiatal arab férfiak elmondása szerint leginkább a katonai szolgálat vagy a dzsihádisták elől menekülnek.

 

Készséges eligazítás.

 

Jó lenne tudni, hogy miközben sokan azt gondolják, béke van a világban, a valóságban hány országban dúl ebben a pillanatban is háború.

 

 

Bájos segítők

 

Van remény

 

Mi várt volna rájuk Szíriában? Szexrabszolgaság, gyermekkatonaság, vagy csak a háború borzalmai? Lelhetnek igazi otthonra Európában? Vagy menjenek haza? Kérdéseket feltenni könnyű, megnyugtató válaszokat találni nehéz, ha azok után még európainak akarod nevezni magad…

Ezeket is olvasd el!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.