Fotó

Az ajtók záródnak – egy éjszaka a röszkei menekülttáborban

Hétfő éjszaka lezárták a röszkei határrészt. Most szögesdrót, katonák, helikopter, és a lovasrendőrök várják a menekülteket. Két nappal ezelőtt itt még tele volt a menekülttábor, akkor töltöttünk el Röszkén egy éjszakákat a rendőrökkel és a menekültekkel – és akkor még álmunkban sem gondoltuk volna, hogy a menekültek visszasírják a röszkei káoszt.

Napról napra történelmi pillanatokat élünk át: hihetetlen, de pár napja még a röszkei gyűjtőpont a NO CAMP! NO CAMP! skandalumtól volt hangos, ma pedig feszültek figyeljük, mi következik. A szerb-magyar határt, ahol eddig a menekültek érkeztek, hétfő délután lezárták, a teljes szakaszt kerítés és az egyenruhások védik. Mára több száz menekült várakozik a szerb oldalon, hogy beléphessen Magyarországra. A helyzet azonban korántsem oldódott meg, félő ugyanis, hogy a szerb hadsereg útját állja azoknak, akiket Magyarország vissza akar toloncolni. Szerbia csak azokat fogadná vissza, akik Szerbiában kértek menedékjogot. Néhány menekült visszafordul, inkább Horvátország felé veszi az irányt.

Az elmúlt napokban rekordmennyiségű ember fordult meg Röszkén, több ezren jöttek át. Ezekben a napokban az időjárás sem kedvezett: napközben szakadt az eső, este pedig lezuhant a hőmérő higanyszála. Az ember a saját leheletét is látta.

 

Ezekkel a buszokkal szállították őket tovább. A szállítás sebessége változó volt, nehéz volt kezelni a hatalmas embertömeget, amit meg-megakasztott a hangoskodás. A menekültek a NO CAMP! NO CAMP! NO FINGERPRINT! mondatokat skandálták.

 

Többen mondták, hogy ők csak az Európai Unióba szeretnének eljutni, nem fogták fel, hogy már az EU területén tartózkodnak.

 

A lázongók lenyugtatásához egy angol segítő közreműködése kellett, elmagyarázta, hogy bárhova mennek, a regisztrációt nem tudják elkerülni. Körülbelül fél óra alatt sikerült lecsillapítani az embereket.

 

Az időjárás alakulása legalább olyan szeszélyes volt, mint maga a menekültkérdés alakulása.

 

A menekültek meleg ételt és meleg teát is kaptak, szinte semmiből nem szenvedtek hiányt.

 

Pont a bezárás előtt állt össze az összehangolt segítségnyújtás. Minden volt a helyszínen: ruhák, vadiúj hálózsákok, babakocsik, étel, ital. A helyszínen szép számmal voltak jelen mind a magyar mind a külföldi önkéntesek, akik láthatósági mellényben mozogtak a menekültek és az egyenruhások között.

 

 

Pokrócból, sátorból nem volt hiány. Akik a röszkei gyűjtőponton maradtak, azok kaptak sátrat, hálózsákot, plédeket. A segélyszervezetek kitettek magukért.

 

 

 

 

 

 

 

 

A helyszín felért egy komplett sártengerrel, amin a sok szemét és a kellemetlen szagok csak rontottak.

 

Svéd és osztrák önkéntesek is voltak a helyszínen.

 

Az emberek bár fáradtak és kimerültek voltak, nyugodtan viselték a helyzetet, csak egy-egy hangoskodó volt közöttük.

 

A rendőrök végtelenül korrektül, emberségesen vezényelték az eseményeket, annak ellenére, hogy a káosz minden szinten érezhető volt.

 

Olvass korábbi cikkeket Röszkéről az NLCafén!

Készültség Röszkén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.