Fotó

Bougainvillea, a mediterrán csoda – nézegess képeket erről a gyönyörű növényről

A bougainvillea vagy más néven murvafürt a dél-európai térségben szinte mindenhol megtalálható és káprázatos színeivel igazán megkapóvá teszi a tengerparti tájakat.
A mediterrán térséget imádja a murvafürt.

Ha egy olyan növényt kellene mondanom, ami azonnal eszembe jut a nyaralásaim kapcsán, az egész biztos, hogy a bougainvillea lenne. Oké, a leander is játékban van, de mégis az előbbi az, ami közelebb áll a szívemhez. Az itthon murvafürt néven is ismert bougainvillea elképesztően változatos színekben létezik, és kék tengerrel csodás kontrasztot alkotva nagy kedvence minden hobbifotósnak is, meg persze a kertészkedés rajongóinak.

A bougainvillea egyébként Brazíliából származik, nevét felfedezőjéről, Louis de Bougainvillea admirálisról kapta. Rögtön érdemes egy tévedést is helyretenni a növénnyel kapcsolatban: nem a virága az, ami látványos. Sőt, maga a virág igazából elég jellegtelen, pirinyó, fehér, többnyire hármas fürtökben nő. Ami viszont igazán pompássá teszi a bougainvillea megjelenését, azok a színpompás úgynevezett fellevelek. Mivel ezek a fellevelek pergamenszerűek, a murvafürtöt papírvirágnak is hívják.

Teleltetni itthon világos, 10-15 fokos helyen érdemes.
Megnézem
Összes kép (7)

A növény igazán jól olyan helyen érzi magát, ahol sok a napsütés, kevés a szél és télen sem csökken 10-12 fok alá a hőmérséklet. Persze idehaza sem lehetetlen tartani, de a megfelelő környezeti feltételeket biztosítani kell számára. Közepesen víz- és erősen tápanyagigényes növény. Ha valahol kedvező feltételeket talál, akkor elég gyorsan nő és tavasztól őszig színpompás virágokkal örvendezteti meg gazdáját. Léteznek kúszó, és fa- vagy bokorszerűen felálló változatai is.

Arra, hogy itthon is szépen eléldegélnek, csodás példát mutatott a Balkonláda blog egyik olvasója is, akinek az egész teraszát benőtték a többféle színű bougainvilleák. 

Mivel itthon a telek általában túl hidegek a murvafürt számára, az évszakváltáskor érdemes a növényt visszavágni és 10-15 fokos hőmérsékletű, világos helyen pihentetni tavaszig, hogy aztán a jó idő beköszöntekor újra tarka színekbe boríthassák a teraszunkat vagy a kertünket.

Végül jöjjön néhány fotó az Instáról is. Ezek kiválóan mutatják, mennyire feldobja a környezetét ez a csodás növény, éljen bárhol is a világon.

Bougainvillea egy buja, görög erkélyen:

Murvafürt keretezi a Sínai-félsziget egyik hegyét:

Ezt a sirmionei házat egészen birtokba vette a bougainvillea :

Jól érzi magát Thaiföld fővárosában is:

Ebben a hawaii lugasban pedig bármikor örömmel elpihengetnénk:

Ha bírod a mediterrán hangulatot, vannak még ötleteink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top