Fotó

Egy éve süllyedt el a Hableány – képekkel emlékezünk a tragédiára

Egy évvel ezelőtt, 2019. május 29-én, az esti órákban süllyedt el a Hableány hajó, a fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a személyzet két magyar tagjával. Képgalériánk a tragédia évfordulóján.

2019. május 29-én, este 9 óra után a Duna Margit híd alatti szakaszán haladó Viking Sygin szállodahajó a jóval kisebb Hableány turistahajónak ütközött, és maga alá temette azt. A rendőrségi vizsgálat szerint a Hableány mindössze hét másodperc alatt elmerült. 

33 dél-koreai turista és kétfős magyar személyzet utazott a hajón, Lombos László kapitány és matróza, Pethő János. A szerencsétlenül járt hajó utasai közül hetet mentettek ki élve a vízből. Az utaslista alapján a fedélzeten tartózkodhatott egy hatéves gyerek és egy hetvenes éveiben járó férfi is.

Galéria: megemlékezések a Dunánál egy évvel a tragédia után

2019. május 29-én, este 9 óra után a Duna Margit híd alatti szakaszán haladó Viking Sygin szállodahajó a jóval kisebb Hableány turistahajónak ütközött, és maga alá temette azt.
Megnézem
Összes kép (12)

A tragédiát megrendülés fogadta Magyarországon és Dél-Koreában is. A Hableány roncsának kiemelése 2019. június 11-én kezdődött. A kiemelés egyszer a hajótest repedése miatt félbeszakadt, végül azonban kiemelték a roncsot, majd Csepelre szállították. A hajótest sérülése miatt a Hableányt soha többet nem fogják vízre bocsátani, a roncs orra viszont megmenthető, így felmerült, hogy abból emlékművet állítsanak.

A Hableány kiemelése hetekkel a tragédia után

A Hableány kiemelése (fotó: Leéb Ádám)

A tragédia után a rendőrség kimerítő nyomozást folytatott a baleset ügyében. A Viking Sygin ukrán kapitánya, Jurij C. ellen jelenleg is büntetőper folyik. A vizsgálatok alapján az ütközés előtt a szállodahajó percekig vakon haladt.

Cikkeink a Hableány-tragédiáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.