nlc.hu
Gasztro
Frankfurti leves és currys pulykaragu

Frankfurti leves és currys pulykaragu

Mit főzzünk ma? Jöjjön az egyik legnépszerűbb leves a frankfurti leves, és mellé egy igazán laktató főétel, a currys pulykaragu. Kezdőknek is menni fog!

De, van e közük a frankfurtiaknak a frankfurti leveshez? Röviden: nincs. Annyiban persze igen, hogy virsli kerül bele, de egyébként vélhetőleg Pesten született ételről van szó. Leginkább a két világháború között terjedt el, hiszen laktató, viszont olcsó alapanyagokból elkészíthető leves volt, ami mellé nem is kellett második. Még népszerűbb lett az ötvenes években. Érdekesség, hogy eredetileg marhahúst raktak a frankfurti levesbe, s a szegényebbek kolbászt. A virsli ekkoriban luxusnak számított, így szintén a tehetősebbek tudták azzal főzni. Aztán népszerű étel helyett, letűnt leves lett, ami hosszú évtizedekig csak a menzákon volt megtalálható. Most újra virágkorát éri a frankfurti levest. Hoztunk is rá egy jó receptet. 

Frankfurti leves

Hozzávalók

  • 1000 g kelkáposzta
  • 2 pár virsli
  • 30 g vöröshagyma
  • 2 g fokhagyma
  • 1 g bors
  • 1 g majoránna
  • 20 g só
  • 20 g fűszerpaprika
  • 0,5 dl olaj
  • 30 g liszt
  • 1 dl tejföl

Elkészítés

A megtisztított és hosszú csíkokra felszeletelt kelkáposztát sós vízben megfőzzük. Amikor a káposzta megpuhult, magyaros rántással berántjuk. Ízlés szerint fűszerezzük, kiforraljuk, majd a kész levesbe karikára vágott virslit főzünk. Tálalás előtt tejföllel ízesítjük.

Frankfurti leves virslivel

Frankfurti leves virslivel (fotó: FotoFoodTeam / Foodies / Profimedia)

Currys pulykaragu

Hozzávalók

  • 400 g pulykamell filé vagy comb
  • 80 g vöröshagyma
  • 5 cl étolaj
  • 20 g currypor
  • citromlé ízlés szerint
  • 20 g burgonyakeményítő vagy liszt

Elkészítés

A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A pulykahúst kockára daraboljuk. Az olajban a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, a tűzről levéve elkeverjük benne a leveskockát, és meghintjük a curryporral. A lángra visszahelyezzük, beletesszük a húst, jól elkeverjük, és kellő mennyiségű folyadékkal felöntjük, majd fedő alatt puhára pároljuk. A párolóléből kiveszünk, és simára keverjük benne a burgonyakeményítőt, amelyet a raguhoz adva ismét átforralunk. Citromlével, ha szükséges sóval vagy éppen curry porral utánízesítjük. Köretként párolt rizst adjunk és valamilyen salátát.

Főzzünk levest!

kiemelt kép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top