Gasztro

Könnyû nyári ételek

A tikkasztó hõségben nehezebben mozgunk, nehezebben emésztünk és nehezebben koncentrálunk. Szervezetünk egyszerûen takaréklángon ég, ezért jobb, ha nem terheljük gyomrunkat nehéz, zsíros ételekkel. Most összeállítottunk néhány pehelykönnyû nyári csemegét.

A könnyű ételek jótékony hatása

Ki tudja, miért, de a strandok talponállói még mindig nem fogytak ki a tejfölöslángos-, mustároskolbász-, sültkrumpli-, hamburger- és pizzakínálatukból, pedig lássuk be, a rekkenő forróságban korántsem egy megterhelő lakoma az ideális választás, ráadásul a diétánknak sem igazán kedvez. Nyáron valamelyest másképpen táplálkozunk, mint az év egyéb évszakaiban, kevesebbet és könnyebb ételeket eszünk, ráadásul az idényzöldség és -gyümölcs remek lehetőségeket kínál, hogy megszabaduljunk felesleges kilóinktól, és rostokban gazdag, valamint alacsony kalóriatartalmú étkezést folytassunk. A zamatos és színes zöldségek és gyümölcsök sokoldalúan felhasználhatók, mennyeien kombinálhatók húsokkal, a tenger gyümölcseivel vagy öntetekkel és akár egymással is. Fogyasszuk tehát őket frissen párolva, grillezve, aszalva vagy szárítva, kétségtelenül érezni fogjuk a könnyű nyári étkezés áldásos hatását.

Harmonikus táplálkozás nyáron is

Hiába a sok nyers zöldség- és gyümölcscsoda, még nyáron sem ajánlatos csupán hideg ételeket fogyasztani, hiszen ezzel gyengíthetjük az immunrendszerünket és a lépünket. Ügyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra.











Receptek:

Töltött cukkini sajtszószban
Zöldséges tésztasaláta
Paradicsomos lepénykorongok
Padlizsános tortellini




 


 


 
Szigorú szabályok





A nyári meleget és a friss tápanyagokat a baktériumok is kedvelik, ezért fokozottan ügyelnünk kell a főzés és tárolás körüli higiéniára. Ne vegyük tehát félvállról az alábbi élelmiszer-biztonsági rendszabályokat:
• Az élelmiszer-alapanyagokat csakis megbízható forrásból vásároljuk. Ellenőrizetlen helyen és különböző alkalmi árusoktól még zöldséget és gyümölcsöt sem célszerű venni.
• Figyeljünk a csomagoláson feltüntetett címkékre és feliratokra. A minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idők, az összetétel vagy a tároláshoz javasolt körülmények sok fontos információt adnak az adott termékről.
• A hazavitt élelmiszerek minél előbb kerüljenek a megfelelő helyre. A hűtést igénylő ételekre külön ügyeljünk.
• A nyers húst és a tojásokat tároljuk jól elkülönítve egymástól. A darált húst lehetőleg még aznap használjuk fel. Amennyiben a hús és a tojás szaga és színe nem a szokásos, ne használjuk fel.
• Dolgozzunk tiszta konyhában, tiszta eszközökkel, és mossunk kezet az egyes elkészítési fázisok között.
• A nyers húson bármikor előfordulhat az egészségre ártalmas baktérium vagy akár szalmonella, ezért célszerű külön vágódeszkán és külön késsel előkészíteni a főzéshez.
• A nyers zöldségeket és gyümölcsöket is alaposan mossuk meg, mert könnyen megtelepedhetnek rajtuk a növényvédő szerek maradványai, rovarok vagy a földben lévő szennyeződések is.
• Az ételeket, különösen, ha húst és tojást tartalmaznak, jól süssük át, a magas hőfok ugyanis elpusztítja a baktériumokat.
• A megmaradt harapnivalókat pedig minél előbb tegyük a hűtőszekrénybe, ne álljanak órákig szobahőmérsékleten.

Falatozzunk a szezon ajándékaiból





A zöldségeskertek csak úgy kicsattannak a színes és zamatos termésektől. A szezon legnagyobb adománya kétségkívül az uborka és a tök házasságából született cukkini, amely puha héjában rejtett tápértéke és sokoldalú használhatósága miatt méltán népszerű a háziasszonyok körében. Készíthetünk belőle hideg krémlevest vagy fasírtot, tálalhatjuk köretként, ránthatjuk és párolhatjuk, de a zsenge terméseket még akár nyersen is fogyaszthatjuk. De most van a szezonja az A- és C-vitaminban és ásványi sókban gazdag padlizsánnak, patisszonnak, sütőtöknek, sóskának és spenótnak. Továbbá ilyenkor érik a piros és zamatos, likopinban gazdag paradicsom, az egyik legfontosabb vitaminforrásunk, a karotint tartalmazó sárgarépa, a lecsónk nélkülözhetetlen összetevője, a B-vitaminban gazdag paprika, a fehérjebombaként emlegetett puhabab és a C-vitamint, foszfort, valamint vasat tartalmazó egyik fontos strandkellék, a csemegekukorica. De táplálkozási érték szempontjából az uborka sem utolsó, hiszen értékes magnézium-, kálium-, vas-, foszfor- és káliumforrás, ezenkívül kedvezően hat a gyomor működésére és kiváló vízhajtó hatású. Az éltető zöldségek nyári konyhánk nélkülözhetetlen kellékei. Készítsünk tehát ízletes fogásokat.


Édes nyári tobzódás

A nagy forróságban jóval több folyadékra van szükségünk, mint máskor. Ha már unjuk az állandó vízivást, fogyasszunk lédús gyümölcsöket a szezon kínálatából. A folyadékot étel formájában is magunkhoz vehetjük, készítsünk az aromás gyümölcsökből frissítő, hideg krémleveseket vagy mennyei fagylaltokat és színes, zamatos gyümölcssalátákat. A toplistás nyári gyümölcsök közé tartoznak az ásványi anyagokban, flavonoidokban és C-vitaminban gazdag bogyós gyümölcsök, mint a málna, szeder, ribizli, de hasznos rostokat és vitaminokat tartalmaz a nyári alma, a körte és az őszi-, valamint sárgabarack is.
Használjuk ki a nyár adományait, és készítsünk változatos, pehelykönnyű nyári csemegéket.







Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top