Gasztro

Tavaszi zsengék…

Kikeletet megéneklő költeményekre most ne számítson senki! Zöldségekről lesz szó. Azokról, amelyekre egyre jobban vágytunk, hiszen szervezetünk vitamintartalékai fogytán vannak. Ellentétben a zsírtartománnyal, amely ugye… Nos, a következő friss tavaszi zöldségételek minden szempontból ideálisak.

Mivel e rovat írásait egy megveszekedett húsevő készíti, Tamásnak már volt ideje megszokni az „Ebbe én raknék még egy kis darált húst…” szlogent. És tessék! A rakott karalábé egyik alkotóeleme a darált hús, mondhatom, tökéletes arányban a többivel. Ráadásul besamel is van benne, amitől minden rakott étel selymesebb, lágyabb lesz. A karalábészeleteket Tamás nem forrázta, se nem előfőzte, hanem elősütötte. A darált szárnyas húshoz pedig egy kis szalonnát is adott, hogy kellő mennyiségű szaft keletkezzék. A rakott kelhez és a lasagnéhoz hasonlító étel különlegessége az, hogy a karalábé levele sem ment veszendőbe. Séfünk szerint máskor, máshoz is nyugodtan használjuk fel, hiszen finom és egészséges.

A sonkába tekert spárga másik előnye (az egyik természetesen az, hogy nagyon finom!), hogy teljesen egyszerű, mondhatni, ripsz-ropsz megvan. A spárgát épp csak leforrázni kell a sós, cukros, ecetes vízben, és máris lehet tekerni, szórni, locsolni, sütőbe tolni.

A dijoni mustárral készített újburgonya lehet egytálétel vagy köret, mindkettőnek tökéletes. Tamás az újburgonyát nem hámozza, nem dörzsöli, nem kaparja, hanem nemes egyszerűséggel héjastól használja.

Jó étvágyat!

Rakott karalábé


Hozzávalók: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél l tej, só, szerecsendió, 1 fej hagyma, 5 dkg kolozsvári szalonna, 1 kg darált csirke- vagy pulykacomb, 6 karalábé, 15 dkg rizs, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 dl olaj, őrölt bors, 30 dkg pizza mozzarella sajt.

A vajból és a lisztből világos rántás készítünk és felöntjük a felmelegített tejjel. Habverővel simára keverjük, sóval és szerecsendióval ízesítjük. A hagymát finomra vágjuk, és a kockára vágott szalonnával együtt, üvegesre pároljuk. Ekkor rátesszük a darált húst, és fehéredésig pirítjuk. Ízesítjük sóval, borssal és időnként kevés vizet aláöntve, puhára pároljuk. A rizsből párolt rizst készítünk, összekeverjük a darált hússal és a finomra vágott petrezselyemzölddel. Ha van zsenge karalábélevelünk, mossuk meg, vágjuk apróra, és azt is keverjük hozzá.

A karalábét meghámozzuk és 3 mm-es karikákra vágjuk. Kevés olajon mindkét oldalukat, enyhén megpirítjuk. Tepsi aljára tesszük a karalábé felét, elosztjuk rajta a besamel kétharmadát, rásimítjuk a rizzsel elkevert húst, majd a maradék karalábéval befedjük. A tetejére kenjük a maradék besamelmártást, és megszórjuk a lereszelt mozzarella sajttal. 180 °C-os sütőben 1 óra alatt pirosra sütjük.


További két parádés Tamás-receptet (
Spárga morzsával és sonkával
illetve Újburgonya dijoni mustárral ) találsz a Nők Lapja május 21-én megjelenő, 21. számában!

 


Még több az e heti Nők Lapjából:

Gundel Takács Gábor hüvelykujj-sztár volt »
D. Tóth Kriszta: Szörköszban jártunk! »
A színház, ha igazi… »
Tutanhamon fáraó kincse Bécsben »
Megelőzhető nyári fertőzések »
Csodagyerekek »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top