Gasztro

Gyors vacsorák hétköznapokra

Ha napközben sokat dolgozol, este valószínűleg már fáradt vagy ahhoz, hogy órákon át pepecselj a konyhában. Ilyenkor nyűg lehet a család megszokott kérdése, hogy "na, ma mit eszünk vacsorára?".

A melegszendvics, a szalámis zsömle paradicsommal, uborkával, a virsli vagy a tojásrántotta mindig jól hárítja ezeket a pillanatokat, de hosszabb távon végtelenül unalmassá teheti a család hétköznapi vacsoráit.

Tudatalattink szervezőkészségét előhíva nemcsak családunkat, de magunkat is meglephetjük néhány káprázatos, gyorsan és könnyen elkészíthető fogással, a szendvicsek helyett meleg és ízletes ételt biztosítva szeretteink számára.

A vacsora könnyű eszköz arra, hogy a különböző ínycsiklandó ízek mögé bújva megszínesítsük a hétköznapokat. Ehhez 30 perc elegendő.

Time management gyors vacsorához

Nyisd ki a hűtőszekrényed! És nézd át a tartalmát. Dobd ki belőle a lejárt szavatosságú vagy gyanúsan barnás-kékes színű, foltos termékeket, és vizualizáld a megmaradt állományt.

 

Gondolkodj „haspók” módjára! Milyen ételekre vágysz, miket szeretsz enni, van-e valamilyen új recept, amelyet kipróbálnál… és ezekhez most mi található éppen a hűtőszekrényben?

Tervezd meg a heti étrendet! Erre a legalkalmasabb időpont az előző hétvége, amikor rád zúdul a sok szabadidő. Írj össze több ételt egy listára, majd kezdd el kihúzni azokat, amelyek bonyolultak, vagy elkészítésük hosszabb időt ígényelne, mint fél óra. Ezeket megfőzheted hétvégén is. Érdemes a hűtő és a mélyhűtő jelenlegi állományából kiindulva gyűjtögetni a recepteket, így később nem kell mázsás szatyrokat hazacipelni.

Cetlizz! Mint ahogyan a regényírók többsége is teszi, használj jegyzeteket. Írd ki a recepteket egy papírra (érdemes mindegyiket külön), vagy post-itre, és tűzd ki a konyhaszekrény ajtajára. Így amikor kell, ott lesz szem előtt, és amikor már nem kell, akkor leveheted.

Írj bevásárlólistát! Az összegyűjtött receptekből írj egy közös bevásárlólistát. Érdemes az ételeket csoportokba osztani, nem ömlesztve felsorolni. Legyen külön rubrika a tejtermékeknek, a húskészítményeknek, a zöldségeknek stb. Így nem kell háromszor visszabattyognod a henteshez.

Menj vásárolni! Legyen az úti célod egy piac vagy nagyobb bevásárlóközpont, és még a hétvégén vásárold meg az összes hozzávalót a következő hét vacsoráihoz. Így több időt spórolhatsz meg magadnak azzal, hogy munka után elkerülöd a zsúfolt közérteket és a sorban állást.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top