Gasztro

Variációk túróra

A túró nem csak csuszába vagy gombócba való. Remekül megállja a helyét tésztával társítva, szárnyashússal rétegezve, vagy töltelékként, de még levesbetétként is!

Aki valaha diétázott, az tudja, hogy a túró jó barátunk. Fehérjében gazdag, szénhidrátban szegény étel, amely nagyon jól variálható. Fogyaszthatod édességként fahéjjal, friss gyümölccsel, cseppnyi mézzel vagy édesítőszerrel elkeverve. Kiváló szendvicskrémet készíthetsz belőle joghurttal, tejföllel kikeverve, kaporral, petrezselyemmel, snidlinggel, apróra vágott lila hagymával, őrölt pirospaprikával, esetleg kapribogyóval kiegészítve.

Túrókészítés házilag

Aki kóstolt már valaha házi készítésű joghurtot, aludttejet vagy túrót, az egészen biztos, hogy legalább egyszer megpróbálkozott már ezeknek az előállításával. A titok nyitja mindössze annyi, hogy házi tejből érdemes nekikezdeni, az eljárás lényege pedig annyi, hogy a tej fehérjéjét kicsapatod és a keletkezett szilárd anyagot leszűröd. Ez lesz a túró.

 

Eljárás: Forralj fel egy liter tejet, és keverd bele egy egész citrom levét. Kevergesd addig, amíg a tej össze nem ugrik. Tedd félre hűlni, majd egy szűrőt bélelj ki gézkendővel, ezt helyezd rá egy lábosra a lecsöpögő savónak, és öntsd a bélelt szűrőbe az összesűrűsödött tejet. Ami a gézkendőben fennmarad, az a túró. (Ha ezt tovább préseled, hogy a nedvességtartalma teljesen kimenjen belőle, akkor az indiai konyha egyik kedvelt alapanyagát állítottad elő: a panírt.)


 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top