Felhasználási tippek
- Ügyelj a gombák frissességére. Ezt a következők figyelembevételével tudod megállapítani: legyen az állaga tömör és rugalmas, nedvdús, felszínén ne legyen elszíneződés vagy foltosodás.
- Ha fóliacsomagolásban vetted, otthon vedd ki belőle. Tárold hűtőszekrényben, egy tálcán szétterítve, de rövid időn belül (max. 2-3 nap) használd fel.
- A gombát mindig folyó víz alatt tisztítsd meg, és csak rövid ideig, különben teleszívja magát nedvességgel. A szárított gombát sötét helyen tárold, felhasználása előtt áztasd be. Hő hatására a szárított gomba sokszorosára megnő.
Az árusítás feltételei
A gombaárusításnak szigorú feltételei vannak:
- a kereskedelmi hatóság által kijelölt helyen (piac, vásárcsarnok stb.), külön hatósági engedélyhez kötötten,
- abban az üzletben árusítható, amelynek működési engedélye kiterjed erre,
- vagy olyan egyéni árusnál, vállalkozó telephelyén, akinek a szakmai tevékenységi köre kiterjed erre.
- A gombát csak más áruktól elkülönítve szabad árusítani, a különböző gombafajokat egymástól elkülönítve.
- A piacon eladásra szánt, szabadon termő gomba teljes árukészletét az árusítás megkezdése előtt az eladó köteles minősítésre bemutatni a szakellenőrnek. A szakellenőr az emberi fogyasztásra alkalmatlan gombát lefoglalja és megsemmisíti. Az árusítható gombáról típusonként, fajonként árusítási engedélyt állítanak ki. Ez az engedély tartalmazza az eladó nevét, lakhelyét, a gombafaj nevét, tiszta súlyát, az engedély keltezését és a szakellenőr aláírását. Az engedély csak a megjelölt piacon és az engedély kiállításának napján érvényes, és a gombaétel mellett jól látható, feltűnő helyre kell tenni.