Gasztro

Ünnepi levesek

Az ünnepi asztalra kerülő ételek elkészítését mindig alapos tervezés előzi meg. Van, aki ragaszkodik a hagyományok követéséhez, aminek elmaradhatatlan része a halászlé. Van, aki újítani szeretne, és a családi összejövetelt remek alkalomnak találja arra, hogy kipróbáljon valami pikáns, ünnephez illő új ízvilágot.

Az ő figyelmükbe ajánljuk a követező illatos, izgalmas recepteket.

Karácsonyi fűszeres szárnyasleves

 

Hozzávalók:

  • 1,5 kilónyi vegyes szárnyashús (csirkeszárny, csirke-alsócomb, pulykanyak),
  • 2 evőkanál olívaolaj,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 5-6 gerezd fokhagyma, szétnyomva,
  • 2 nagyobb darab sárgarépa,
  • 500 g burgonya, kockára vágva,
  • 2,5 liter meleg víz,
  • 2 darab csirkehúsleves-kocka,
  • 250 g vörös lencse,
  • fél kiskanál currypor,
  • 120 g paradicsomszósz,
  • kb. 1,5 centiméteres nagyságú friss gyömbérgyökér vagy fél kiskanál őrölt gyömbérpor,
  • fél kiskanál kardamom (őrölt),
  • fél csokor petrezselyem.

Elkészítés:

A vöröshagymát szeleteld fel, a fokhagymát egy kés lapos felével nyomkodd szét. Kevés olajon kezdd el párolni a hagymákat, majd add hozzá a húsdarabokat, és erősebb gázfokozaton süsd fehéredésig. Ha a hagyma erősebben kezdene pirulni, akkor már hozzáadhatod a kisebb darabokra vágott sárgarépát és a felkockázott burgonyát. Egyszer pirítsd át, és öntsd fel 2,5 liter meleg vízzel. Dobd bele a húsleveskockát és a lencsét. Fűszerezd gyömbérrel, kardamommal, curryporral, a paradicsomszósszal, és lefedve, alacsony hőfokon főzd addig, amíg a zöldségek megpuhulnak és a hús megfő.

Tálaláskor szórd meg friss petrezselyemmel.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top