Gasztro

Karácsonyi menü kezdőknek

Nem forgatod még rutinosan a fakanalat, de nem bíznád másra a menüt? Ne keseredj el! Exkluzív ünnepi menüsor kezdő háziasszonyoknak, hogy a káprázat ne csak az ajándékosztásnál, hanem a vacsoránál is tarthasson!

A kevésbé gyakorlott házitündérek számára a sikeres vacsora egyik trükkje az, hogy csak néhány alapfogásból álló, egyszerű, nem túl bonyolult ételek elkészítését vállalják magukra. Lehetőleg kerüld el a hosszas előkészületeket igénylő fogásokat (halpucolás, egy egész szárnyas feldarabolása, kicsontozása), és ne fogj bele olyan receptbe, amelynek a leírása több oldalon keresztül tart.

A másik lényeges dolog az időzítés! Nem szabad a főzést egy napra összesűríteni. Amit lehet, azt készítsd elő már az előző nap. Így jelentős időt spórolsz meg, és nem stresszeled folyamatosan magad, hogy elkészülsz-e időre.

Tehát menj biztosra, és takarékoskodj az időddel!

Az általunk javasolt menüből már előző nap összeállíthatod a kétféle salátát, és a kacsamellet is elősütheted. Az ízeknek még jót is tesz néhány óra pihenő. Másnapra maradnak a gyors köretek, a leves és a könnyű desszert.
Az alábbi fogások közül a halas fogások mellé felsoroltunk egy szárnyasverziót is, arra az esetre, hogyha valaki idegenkedne a tenger gyümölcseitől. Természetesen a menü szabadon variálható, kiegészíthető, elhagyható. A receptek 4 személyre szólnak.

Bevásárlólista
(A termékek a nagyobb hiper- és szupermarketekben kaphatók):

A salátákhoz:

  •   fagyasztott koktélrák (esetleg még a piaci halasnál)
  •   2 darab csirkemellfilé
  •   1 csomag (100 g) kókuszreszelék
  •   1 darab mangó vagy mangókonzerv/a csirkemellsalátához: + 1 darab mangó  (esetleg    helyettesítheted sárgabarackbefőttel)
  •   1 darab lime (vagy citrom)
  •   2 darab citrom
  •   1 darab avokádó
  •   1 kisebb darab gyömbérgyökér
  •   1 üveg olívaolaj   mustár
  •   virágméz
  •   1 csomag zöldsalátamix (Wellness, Braziliana vagy Pikáns mix)/salátánként
  •   1 fej lila hagyma
  •   1 fej fokhagyma
  •    fűszersó

A leveshez és a főételekhez:

  •   1 doboz mirelit, pucolt egész gesztenye
  •   1 szál sárgarépa
  •   1 fej vöröshagyma
  •   1 szál vastag póréhagyma
  •   vaj
  •   zöldségkocka
  •   2 darab 2 dl-es főzőtejszín
  •   só, bors, szerecsendió, kakukkfű
  •   4 vastag szelet lazac (még a piaci halasnál)
  •   1 zacskó vörös áfonya (100 g)
  •   2 darab kacsamell (még a piaci baromfiárusnál)
  •   1 szójaszósz
  •   4 darab narancs
  •   fehérbor
  •   méz, só, bors

A köretekhez:

  •   1 kg kisebb szemű burgonya
  •   só, bors
  •   kakukkfű, rozmaring
  •   1 darab citrom
  •   1 csomag kuszkusz (500 g)
  •   mazsola,
  •   currypor, só
  •   vaj

A desszerthez:

  •   100 g 70%-os étcsokoládé
  •   200 ml vaníliás joghurt
  •   porcukor, fahéj
  •   125 g mascarpone
  •   vaníliaeszencia (ínyencboltok)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top