Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Gasztro

Egy mennyei és gyors olasz vacsi – Janival a konyhában

Mit is kívánhat magának az ember egy fárasztó nap után, mint egy igazi friss, ízekben gazdag tésztát és egy krémesen selymes levest? Ha valami egyszerű, de mégis csuda jó dologra fáj a fogad, itt van két olyan recept, amely hamar elkészül, de legalább olyan ízvilágot varázsol eléd, mintha maga Gordon Ramsay járt volna a konyhádban.
Zöldbabkrémleves balzsamecettel meg egy kis friss zsályával…

Nem tehetek róla, imádom a hüvelyeseket. Van bennük valami „gastro sexy”. Legyen bármilyen formában elkészítve, képes vagyok ölni érte. Egy zsenge zöldbab vajon megpirítva, koktélparadicsommal, szardellával, meglocsolva egy kis olívaolajjal… ááááá, isteni. Sokan küzdenek ellene, mert a bab így, a bab úgy. Ez a sok ember mind téved. Kóstoljátok meg ezt a levest, bebizonyítom, hogy milyen isteni manna is ez a bab.

A mennyei olasz vacsi - janival a konyhában - Zöldbab krémleves, balzsamecettel meg egy kis friss zsályával

 

A leves:

  • ½ kg zsenge zöldbab
  • 2 löket olívaolaj
  • 4 löket balzsamecet
  • 2 evőkanál friss vaj
  • 3 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • ½ liter húsalaplé (na jó, lehet kockából)
  • 2 marék apróra vágott zsálya
  • 250 g 20%-os tejföl (a házi a legjobb)
  • só, bors

 

A hagymát megpirítjuk az olívaolajon, és hozzáadjuk a fokhagymát. Amikor a hagyma és a fokhagyma már kellemes illatokat áraszt magából, locsoljuk meg 2 evőkanál balzsamecettel, és alaposan kavarjuk meg. Beleszórjuk a zöldbabot, a vajat, és lassú tűzön pároljuk 15-20 percig. Felöntjük a levessel, hozzáadjuk a zsályát, és az egészet egyszer felforraljuk. Ha felforrt, jöhet a kedvenc fázisom: beleöntjük a tejfölt, és az egészet alaposan összetörjük egy botmixerrel, addig, míg szép krémes állagot nem kap. Megkóstoljuk, és sóval, borssal „helyrerázzuk” az ízeket. Ezek után mehet vissza a tűzre, és forraljuk fel egyszer. A levest kanalazzuk tányérba, és locsoljuk meg a maradék balzsamecettel.

Spagetti Alfredo (vega carbonara)

Mit is kívánhat az ember magának egy fárasztó nap után, mint egy igazi friss, ízekben gazdag tésztát? Ha valami egyszerű, de mégis csuda jó dologra fáj a fogad, itt van egy olyan recept, amely hamar elkészül, de legalább olyan ízvilágot varázsol eléd, mintha maga Gordon Ramsay járt volna a konyhádban. Elkészítéséhez nem kell több, mint 15 perc… És nem kell hozzá más, mint:

  • 500 g spagetti
  • 2 gerezd nagyon apróra tört fokhagyma
  • 2 evőkanál házi friss vaj
  • 3 dl tejszín
  • 2 marék nagyon friss, apróra vágott petrezselyem
  • 150 g frissen reszelt parmezán sajt
  • 2 löket olívaolaj
    A mennyei olasz vacsi - janival a konyhában - Spagetti Alfredo

És a recept:

Vizet forralunk a tésztának. Forró serpenyőbe beledobjuk a vajat, meglocsoljuk olívaolajjal, és hozzáadjuk az apróra tört fokhagymát. Ha a fokhagyma megpuhult, hozzáadjuk a tejszínt, és lassan felmelegítjük, de nagyon vigyázzunk, hogy ne forrjon fel. Ha a tejszín kavarás közben már leválik az edény faláról, akkor beleszórjuk a parmezánt. Kevergetjük, és megvárjuk, hogy a sajt lassan, de biztosan feloldódjon a tejszínben. Eljött az a pillanat, hogy a tésztát belerakjuk a forrásban lévő vízbe. A majdnem kész szószba beleszórjuk a friss petrezselymet, és alaposan összekeverjük. Megkóstoljuk, sóval és borssal „helyrerázzuk” az ízeket. Ha túl sűrű, akkor tejjel lazítunk rajta egy kicsit. A megfőtt tésztát leszűrjük (a tészta főzőlevéből egy kicsit félrerakunk), és összekeverjük a kész szósszal. Hozzáadunk egy-két kanál főzőlevet, ez segít, hogy ne ragadjon össze a tészta a szószban, és kész is a vacsora. Tányérba szedjük, megszórjuk egy kis maradék parmezánnal, és mint az igazi éhes ember: mind-mind megesszük…

A világ legfinomabb csokoládés sütijének a receptjét részletekben fogjuk közölni. Keressétek az Olasz vacsorák sorozatot, és a végén összeáll a teljes recept. Megéri kivárni!

Csokis süti – negyedik lecke:

  • Végy 6 db egész tojást!

Reméljük, szépen beszerezted már az eddig megjelent hozzávalókat, mert hamarosan közöljük a világ legmámorosabb csokis sütijének teljes receptjét.
Tálakat előkészíteni!

• A recept első részét ebben a cikkben találod, katt!

• A recept második részét ebben a cikkben találod, katt!

A recept harmadik részét ebben a cikkben találod, katt!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top