Gasztro

Készítsd egyszerűen a húsvéti desszerteket!

Nyakunkon a Húsvét, és ahogy korábban már beszámoltunk erről, többé nem kell a kelt tészták bonyolult elkészítése miatt lemondania a legfinomabb desszertcsodákról.

Szeretnéd elolvani korábbi cikkünket? KATT IDE>>

A Dr. Oetker Instant szárazélesztővel ugyanis felfuttatás nélkül, gyorsabban és egyszerűbben tudjod a család asztalára varázsolni a legfinomabb kalácsokat, fánkokat és egyéb ízletes kelt tésztákat.

Hogy még könnyedebbé váljon a sütés, most megosztunk Veled pár tippet és fortélyt, melyek elsajátításával az ünnep elmúlása után is gyakori vendég lesz a kelt tészta konyhájában.

Kelesztés

  • Ha instant élesztőt használunk, hagyjuk a tésztát meleg helyen kelni addig, amíg szemmel láthatóan megnő. Erre alkalmas helyek:

– Sütő
– Mikrohullámú sütő
– Éelesztő edény

  • A tésztát keleszthetjük szobahőmérsékleten is, így egy picivel hosszabb ideig tart a folyamat.
  • Fontos, hogy a tészta legyen letakarva, illetve, hogy ne érje huzat.
  • A tészta akkor kelt meg, ha felülete egyenletesen megnőtt és selymes tapintású lett.

A hűtőszekrényben való kelesztés

A tésztát hideg hozzávalók felhasználásával dolgozzuk ki. A keverőedényt lefedjük egy enyhén nedves konyharuhával, vagy kevés olajjal átkenjük a felületét. Egy éjszakán át a hűtőszekrényben hagyjuk kelni. Ezt a kelesztési eljárást különösen kevert vagy teljes kiörlésű gabonakenyér sütésekor ajánljuk.

Hogyan készítsünk kenyeret?

A kenyér formája a tészta állagától függ. A lágy tészták sütéséhez sütőformát használunk. A keményebb tésztákat sütés előtt újra átdolgozzuk, hogy a kenyér belseje ne álljon össze. A kemény tészták szabadon formázhatók és a tepsiben süthetők.

A sütőbe teszünk egy vízzel teli hőálló edényt, így a kenyér belseje laza szerkezetű, ropogós héjú lesz. A sütési idő végéhez közeledve a kenyér héját átkenjük kis vízzel, hogy még ropogósabb legyen.

Amennyiben teljes kiőrlésű lisztet használunk, a receptben előírt víz mennyisége változhat. Attól függően, hogy a liszt mennyire finomra van őrölve, a tészta több vagy kevesebb vizet vehet fel.

Reméljük, sikerült pár fortélyt már most elsajátítanod. Még többet megtanulhatsz a kelesztési technikákról, sőt, fantasztikus recepteket is találsz a Dr. Oetker honlapján, illetve a varázslatos Dr. Oetker húsvéti Sütikódex oldalon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top