Szeretnéd elolvani korábbi cikkünket? KATT IDE>>
A Dr. Oetker Instant szárazélesztővel ugyanis felfuttatás nélkül, gyorsabban és egyszerűbben tudjod a család asztalára varázsolni a legfinomabb kalácsokat, fánkokat és egyéb ízletes kelt tésztákat.
Hogy még könnyedebbé váljon a sütés, most megosztunk Veled pár tippet és fortélyt, melyek elsajátításával az ünnep elmúlása után is gyakori vendég lesz a kelt tészta konyhájában.
Kelesztés
- Ha instant élesztőt használunk, hagyjuk a tésztát meleg helyen kelni addig, amíg szemmel láthatóan megnő. Erre alkalmas helyek:
– Sütő
– Mikrohullámú sütő
– Éelesztő edény
- A tésztát keleszthetjük szobahőmérsékleten is, így egy picivel hosszabb ideig tart a folyamat.
- Fontos, hogy a tészta legyen letakarva, illetve, hogy ne érje huzat.
- A tészta akkor kelt meg, ha felülete egyenletesen megnőtt és selymes tapintású lett.
A hűtőszekrényben való kelesztés
A tésztát hideg hozzávalók felhasználásával dolgozzuk ki. A keverőedényt lefedjük egy enyhén nedves konyharuhával, vagy kevés olajjal átkenjük a felületét. Egy éjszakán át a hűtőszekrényben hagyjuk kelni. Ezt a kelesztési eljárást különösen kevert vagy teljes kiörlésű gabonakenyér sütésekor ajánljuk.
Hogyan készítsünk kenyeret?
A kenyér formája a tészta állagától függ. A lágy tészták sütéséhez sütőformát használunk. A keményebb tésztákat sütés előtt újra átdolgozzuk, hogy a kenyér belseje ne álljon össze. A kemény tészták szabadon formázhatók és a tepsiben süthetők.
A sütőbe teszünk egy vízzel teli hőálló edényt, így a kenyér belseje laza szerkezetű, ropogós héjú lesz. A sütési idő végéhez közeledve a kenyér héját átkenjük kis vízzel, hogy még ropogósabb legyen.
Amennyiben teljes kiőrlésű lisztet használunk, a receptben előírt víz mennyisége változhat. Attól függően, hogy a liszt mennyire finomra van őrölve, a tészta több vagy kevesebb vizet vehet fel.
Reméljük, sikerült pár fortélyt már most elsajátítanod. Még többet megtanulhatsz a kelesztési technikákról, sőt, fantasztikus recepteket is találsz a Dr. Oetker honlapján, illetve a varázslatos Dr. Oetker húsvéti Sütikódex oldalon!