A mascarpone tehéntejből készült, sótlan lágy sajt. Állagra a tejfölhöz hasonlít a legjobban, de annál “vastagabb”, krémesebb, íze a tejszínéhez áll közel. Önmagában ritkán fogyasztják, viszont sós és édes krémek, sütemények kiváló alapja lehet. Nekünk ez a három édesség a kedvencünk.
Sajttorta az újvilágból: New York-i cheesecake |
A világ egyik legjobb és legegyszerűbb tortájának magyar elnevezése igen szerencsétlen, viszont egyértelműen mutatja, hogy sajtfélékben nem vagyunk erős nemzet. A cheesecake – vagy magyarosan sajttorta – alapanyagának semmi köze ugyanis a klasszikus sajtokhoz, a trappistához meg még kevésbé. Sajtkrémből vagy mascarponéból készül.
Hozzávalók:
• 1 csomag (250 g) Hobbits keksz
• 80 g vaj
• 750 g mascarpone
• 2,5 dl tejszín
• 4 tojás
• 1 vaníliarúd
• 1 citrom
• 150 g cukor
• csipet só
• 200 g áfonya
Egy 28 cm átmérőjű tortaforma oldalát és alját alufóliával körbetekerem, hogy később ne kelljen sütőt takarítani. Egészen gyakran előforduló baleset, hogy a vajból vagy a krémből kevés kifolyik, leég, és füstölni kezd.
A kekszet sodrófával vagy aprítógépben daráljuk morzsásra, majd keverjük össze a nem forró, megolvasztott vajjal. A keveréket nyomkodjuk a sütőforma aljára, és tegyük a sütőbe 5-7 percre, ezalatt elkészül a krém. A tojásokat verjük habosra a cukorral, majd mehet bele a többi hozzávaló (csipet só, mascarpone, tejszín, reszelt citromhéj, egy kikapart vaníliarúd belseje), és kézi habverővel addig kell keverni, amíg sima nem massza lesz belőle.
Ezután a krémet öntsük rá a kekszmorzsás alapra, és 180 fokos sütőben 50 percig süssük. A közepe ekkor még folyékonynak fog tűnni, de nem szabad tovább sütni, mert kiszárad. Ha a sajttorta szobahőmérsékleten hűlt már legalább 3 órát, tegyük be a hűtőbe legalább egy éjszakára. Tálalás előtt halmozzuk a torta tetejére az áfonyát.
Tipp: a torta más gyümölccsel (málna, ribizli, szeder, eper) is elkészíthető, télen pedig friss gyümölcsök helyett gyümölcsszósszal is tálalhatjuk.
Angol háziasszonyok kedvence: málnás-őszibarackos trifle |
A trifle az egyik legrégebbi angol édesség, és a háziasszonyok kedvence, mert kiadós, gyorsan elkészíthető, ráadásul a receptje sem kötött, az évszaknak és a kamra tartalmának megfelelően variálható.
A klasszikus trifle csupán két rétegből áll: a savanykás gyümölcszselén édes krém, de csinálják alkohollal meglocsolt piskótával, sok gyümölccsel, sárgakrémmel és tejszínhabbal is. Egy londoni nyaralás emlékére én általában babapiskótával, zselével, skót whiskyvel és mascarponéval készítem.
Hozzávalók:
• fél csomag babapiskóta
• 0,5 dl skót whisky
• 0,5 dl málnaszörp
• 2 ek. zselatin
• 2 nagy őszibarack
• 200 g mascarpone
• 2 ek. porcukor
2 dl vízben keverjük el a málnaszörpöt és a zselatint, forraljuk fel, és hagyjuk hűlni, amíg a babapiskótát közepesen nagy darabokra összetörjük. A málnaszörpös zseléalapot keverjük össze a whiskyvel. Egy üveg tálalótál aljába pakoljuk le a babapiskótát, ez lesz az első réteg, majd egyenletesen locsoljuk meg a málnás-alkoholos lével. A következő réteg a gyümölcs, azaz a falatnyi kockákra vágott őszibarack, a tetejére pedig porcukorral elkevert mascarpone kerül. 2-3 órára tegyük hűtőbe, hogy a zselé megkocsonyásodjon.
Az olasz kávé és a mascarpone tökéletes találkozása: tiramisu |
Ahogy nálunk minden családnak van egy tökéletes húslevesreceptje, így minden olasz családnak is van egy tökéletes tiramisuja. Valaki több tésztával, valaki több krémmel készíti, és abban sincs megegyezés, hogy a kávé mellé konyak, rum vagy amaretto dukál. Az viszont biztos, hogy a mascarpone kihagyhatatlan belőle. A férjem sok krémmel és amarettóval szereti a legjobban, ezért ez lett a mi családi receptünk, amelyre esküszünk.
Hozzávalók:
• 3 (nagyon friss) tojás
• 500 g mascarpone
• 3 ek. cukor
• 2 dl erős kávé
• 5 cl amaretto
• fél csomag babapiskóta
• 1 tk. kakaópor
A tojásokat a cukorral fehéredésig kell keverni. A legkönnyebb elektromos habverővel, utána viszont kézivel kell dolgoznunk, mert a mascarpone elveszíti állagát, ha túlkeverik. Amikor egynemű és sima a krém, egy nagyobb tálkában összekeverem a hideg, erős kávét az amarettóval. A kis tálkák aljára 1 evőkanál krémet teszek, majd a tetejére egy sor kávéban megforgatott babapiskótát, a babapiskótára bőségesen pakolok krémet (2-3 evőkanállal), majd megint amarettós kávéba forgatott babapiskóta jön, és a rétegezést addig folytatom, amíg a krém elfogy, viszont az utolsó rétegnek mindenképp krémnek kell lennie. A tetejét megszórom kakaóporral, és egy éjszakára a hűtőbe teszem, hogy a babapiskóta teljesen megpuhuljon.
Fotók: Myreille
Még több nyalánkság mascarponéból: