Gasztro

Mikor menő a műanyag pohár?

Ezüsthatású, fütyis, elegáns; hercegnős, törhetetlen, komposztálható. Most, hogy nyakunkon a fesztiválszezon, jön a Volt, a Balatonsound és a Sziget is, az NLC utánajárt a papírpoharak és műanyag evőeszközök diszkréten bájos világának, hogy megtudjuk, miért is érdemes (érdemes?) használni őket.
Mikor menő a műanyagpohár? Ma már a környezettudatos gondolkodás divat is.

Egyedül az Egyesült Államokban csak papírpohárból évente 56 milliárdot dobnak ki az emberek. Ez kb. 650 ezer tonnányi hulladéknak felel meg. Ilyen mértékű környezetszennyezést éves szinten félmillió autó képes okozni. Úgy tűnik, kezdünk észbe kapni, mert egyre több gyorsétteremlánc és fesztivál is belátja, nem jó, ha az ökológiai lábnyomunkkal saját magunkat tapossuk agyon. Még az Amerikában évi hárommilliárd papírpohárért felelős Starbucks is le fogja váltani 2012-től a dupla rétegű kávéspoharait lebomló anyagból készülő, környezetbarátabb változatokra.

Mikor menő a műanyagpohár? Szerencsére pozitív változásokért nem kell olyan messzire mennünk. A hazai fesztiválok között igazán példaértékű a szegedi SZIN kezdeményezése, ugyanis ők már tavaly is zöld fesztiválban gondolkodtak. A visszaváltható poharak és a komposztálódó (a természetben gyorsan lebomló) tányérok nagy sikert arattak, és jó utat mutattak a konkurens fesztiváloknak. Ennél már csak az lenne jobb, ha a tányérunkat vagy a poharunkat is elfogyaszthatnánk étkezés/italozás után. Bármily meredek ötletnek is tűnik, az utóbbira találtunk példát! Egy amerikai cukrászdában zseléből készült, ehető poharakban szolgálják fel az üdítőket. Az ital után természetesen maga a pohár is elfogyasztható, de ki bírna minden egyes üdítő után ilyen cukormennyiséget magához venni?

Amikor ciki, ha műanyag

 
Mikor menő a műanyagpohár? Bort papírpohárból
Wossala Rozina, a Sülvefőve séfje szerint ugyan a legutóbbi kutatások már azt bizonyítják, hogy a nyelvünk ízlelőbimbói mindenütt egyformán aktívak, és íz szempontból a bor üveg- és papírpohárból is ugyanazt az élményt biztosítja, azért a stílus sem elhanyagolható. Rozina szerint egy jó bort meg kell tisztelni. A látvány és színvilág csak egy átlátszó üvegpohárban jön át, az illat koncentráltságát pedig csak az öblös poharak képesek visszaadni.

Mikor menő a műanyagpohár? Sört műanyag pohárból
A sört egy fesztiválon vagy a strandon ugyan jobb híján még elhörpintgetjük, amikor műanyag pohárban teszik elénk, de egy pubban vagy szórakozóhelyen kikérjük magunknak. Tóth Erzsébet kocsmatulajdonos elmondta, hogy nála régebben kipróbálták a műanyag poharat is a rengeteg pohártörés és lopás miatt, de a törzsvendégek szinte sértve érezték magukat, ezért pár nap után visszaálltak a régi üvegpohárkészlet használatára. A sör színe, gyöngyözése és habja csak abban jött át igazán.

Mikor menő a műanyagpohár? Sültek műanyag késsel
A műanyag kések maximum arra jók, hogy a gyerekeket biztonságosan tanítsuk meg a késsel való bánásmódra. Ha azonban a hentesnél a jó kis sült oldalast ezzel kell vagdosni, garantáltan beleizzadhatunk az élménybe. Primitív vagy nem, de akkor inkább már fogjuk meg kézzel és harapjuk!

Mikor menő a műanyagpohár? Kávé elvitelre
Ugyan a nyugati kávézóláncok előszeretettel adják horroráron a kávét papírpohárból, ám szerencsére a tendencia változóban van, és egyre inkább ízléses porceláncsészékkel várnak bennünket. Elvitelnél ez a lehetőség érthető okokból nem működik, de mi tudunk egy jó megoldást: tényleg olyan nagy dolog a munkahelyünkön vagy a táskánkban egy saját csészét/termoszt tartani ilyen célra?

Amikor elfogadjuk, sőt menő

 
Strand
Ahol mindenki mezítláb jár, ott jobb megfeledkezni az üvegpoharakról és a porcelántányérokról. A strand az a hely, ahol az ember kézzel ehető ételeket eszik és gyors szomjoltókat iszik. A testi épség ez esetben tényleg előbbre való a gasztronómiai élményeknél.  

Házibuli
Kevés házigazdától várható el, hogy húsz-harminc darabos étkészlettel és pohárral rendelkezzen, és ha a minőség nem is szól a papírpoharak és a műanyag étkészletek mellett, az áruk igen. Néhány tíz forintból vásárolhatjuk darabját az efféle házibulikellékeknek. Azért egy jó házigazda legalább a bort üvegpohárból adja…

Koncert/fesztivál
Aki látott már söröskorsóval megdobott gitárost a színpadról vérezve leoldalazni, az tudja, hogy ízélmény ide vagy oda, egy fesztiválon bizony érdemes megmaradni a műanyagból és papírból készült megoldásoknál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top