Gasztro

Gazdálkodj okosan: a konyhában!

Biztosan veletek is megtörtént már, hogy miközben vásároltatok az esti vacsorához, kissé túlzásba estetek a bevásárlóközpontban. Majd amikor a pénztárnál megpillantottátok a végösszeget, felsóhajtottak, hogy ennyi pénzből akár étteremben is vacsorázhattatok volna!
Ha kíváncsiak vagytok Tomi igazán klassz receptjeire, itt megtaláljátok őket!

Számomra is nehezen eldöntendő kérdés, hogy ha éttermi színvonalat szeretnénk az otthonunkba varázsolni, akkor azt megtehetjük-e olcsóbban, mintha ugyanazt a kedvenc bisztrónkban ennénk. Sokan drágállják a felkapottabb éttermek árait, de ha belegondoltok mennyi idő, alapanyag, emberi munka és energia szükségeltetik egy-egy ételcsoda elkészítéséhez, talán már nem is annyira túlzóak az összegek.
Hiába készítjük el magunk, vásárolunk be mi a boltban, a legtöbb esetben alig, vagy egyáltalán nem tudunk kijönni jobban, mintha étteremben ennénk.
A legnagyobb a ráfizetés, ha két személyre vagy csak magunkra főzünk. Számtalan hozzávalót kénytelenek vagyunk nagyobb kiszerelésben megvenni, mint amennyire pontosan szükségünk lenne. Így aztán sok maradékunk lesz, aminek a java egy idő után a kukában végzi. Ha pedig nagy a család vagy a vendégsereg tekintélyes, akkor meg azért eshetünk túlzásokba. Pár kiló feleslegesen megvásárolt hús igencsak megterhelheti a családi kasszát, igaz?

Gazdálkodj okosan: a konyhában!Nyisd ki a hűtőd!
Hogy ez ne így legyen, legközelebb a hentesnél ne hasraütésszerűen kérd a húst. Számolj a következő szorzókkal: egy átlagos embernek elég 200 g színhús. Köretnek én ugyanennyivel szoktam számolni.
Öt embernél ez 1 kiló, 10 embernél 2 kiló hús. Felesleges 4-5 kiló húsmennyiséget vásárolni tíz emberre. Ennek ellenére sokszor tapasztalom, hogy a háziasszonyok egy része így tesz. Ennek pedig az a folyománya, hogy a vasárnapi, családi ebéd után még 3 napig eszik ugyanazt a menüt.
Ha gondosan megtervezed a menüt, tovább optimalizálhatod a költségeket. Nézd át például a hűtőd, nyerj onnan ihletet! Írd össze, milyen hozzávalóid vannak, és hogy ezeket még mivel kellene kiegészítened, hogy mindened adott legyen egy pazar lakomához. Sokszor annyi minden van egy hűtőben, hogy alig kell kiegészítened pár dologgal. Csak egy kis kreativitás kell és fillérekből megvan a 3 fogásos vacsora!

Készíts előételt
Az egyik legszimpatikusabb gasztronómiai szokás, amit francia útjaim során tapasztaltam, hogy minden nagy étkezést salátaevéssel kezdenek. Fantasztikus salátáik vannak, minden napra ki tudnak találni valami újat! Ezeket aztán előételként, friss baguette-tel majszolják. Vagyis: megalapoznak a főételnek. Így aztán nem farkaséhesen esnek neki a nagy szelet húsoknak. Számukra is egészségesebb, és valóban kevesebb hús is fogy. Egy másik, szintén francia hagyomány, hogy ha maradt egy kis hús vagy egyéb étel, akkor azt másnap a legnagyobb természetességgel töltik bele egy sós süteménybe vagy készítenek belőle valami húspástétomot. A legnagyobb pazarlás, ha többet főzünk a kelleténél, azután pedig kidobjuk a maradékokat.

Gazdálkodj okosan: a konyhában!Az idő pénz, a konyhában is
Ha süteményt készítesz, jól gondold meg, hogy mennyi idődet, energiádat fogja rabolni az a pár édes falat. Lehet, hogy jobban, gazdaságosabban jársz, ha a közeli cukrászdában veszed meg a pár szelet süteményt, mintha otthon állnál neki ugyanennek. Mindent összevetve az a meglátásom, hogy otthon egyszerű ételeket elkészítve spórolhatunk az étkezés árán. Ha viszont a csúcsgasztronómia színvonalát szeretnénk visszaadni kevesebb pénzből, a legtöbbször jobban járunk, ha ezt meg sem próbáljuk. ugyanis minden értelemben – anyagilag, kényelem és idő szempontjából is – akkor járunk a legjobban, ha hagyjuk, hogy a kedvenc éttermünkben nekünk, helyettünk, értünk dolgozzanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top