Gasztro

Öt hely, ahol érdemes megállnod az etyeki Kezes-láboson

Szeptember 24–25-én újra megrendezik Etyeken a Kezes-lábos fesztivált, érdemes tehát felpakolnod a családot, és jót kirándulni Budapest szőlőskertjébe. Ajánlunk néhány tuti programot séta közben.
Öt hely, ahol érdemes megállnod az etyeki Kezes-láboson
Tudtad, hogy a Sülvefőve egyik séfje, Hernyák Tomi is Etyeken borászkodik? Főzd meg 180 éves receptek alapján készült menüjét!

Lábos-felvonulás és bábszínház

A rendezvényt hagyományosan a Szőke András vezette Lábos-felvonulással nyitják meg, ha szombat reggel 10-re odaértek az etyeki benzinkúthoz, akkor végigkövethetitek a menet útját. A ritmust a Pátria zenekar diktálja, a gyerekek nagyon szokták élvezni. Déltől szintén őket várja Fabók Mariann bábelőadása, A székely menyecske és az ördög. Helyszín: Búcsú téri Kisszínpad.

André-kecskesajtok

A közeli Felcsúton működő André Kecskesajt Farm sajtjait is megkóstolhatjátok a fesztiválon, például tízóraira. A választékra nem lehet panasz, a kis üzemben készítenek friss, lágy, félkemény, natúr és füstölt kecskesajtot, de persze kínálnak különféle fűszerekkel turbózott verziókat is.

Fotó: kezes-labos.hu
Fotó: kezes-labos.hu

Házi lekvárok és szörpök

A noszvaji Majnár Józsefnét sok lekvárrajongó ismeri már Budapest környékén, hiszen régóta foglalkozik lekvár- és szörpkészítéssel. Akinek már nincs lehetősége a nagyitól igazi házi szilvalekvárt hozni, keresse fel az ő standját, és tankoljon fel belőle.

Borok

A fesztiválról nem hiányozhatnak az etyeki borászok sem, akiknek pincéjében ezúttal is találkozhatunk az ország különböző pontjairól érkező vendégekkel. Akiknek a borát feltétlenül érdemes megkóstolni: Laposa Pincészet, Kislaki Bormanufaktúra, Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, na és persze a házigazdák palackjait is ajánlott tesztelni. A helyszínen kapható térképeken látszik, melyik etyeki pincében milyen vendég borászok vannak.

Borkollégium

Igazán izgalmas programnak ígérkezik az Újhegyen tartott Borkollégium, vagyis a Mészáros Gabriella vezette bor- és gasztronómiai kóstoló. A gyerekeknek mustkóstolót tartanak, hogy ők se maradjanak ki az élményből, lesz etyeki sonka (isteni finom!) és sajt, illetve tokaji borok is szerepelnek a „kínálatban”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top