Gasztro

Ismét megkóstolhatod az ország legjobb ételeit

A legjobb hazai ízek, zamatos borok, gyöngyöző sörök, mennyei cukrászdák és pokolian jó szakácsok, valamint a legfinomabb pálinkák, sajtok, szalámik, sonkák, mézek és egyéb javak az ország minden részéből csalogatják június 8–10. között a Millenárisra a nagyközönséget.

Ismét megkóstolhatod az ország legjobb ételeit Idén amatőr és profi kategóriákban is meghirdetik a Második Országos Nyílt Lazacbontó Bajnokságot, amely a Gourmet Fesztiválon kerül ismét megrendezésre. A versenyzőknek a verseny hivatalos szabályai szerint kell a lehető legszebb és legpontosabb lazacfiléket szelniük egy hagyományos lazacból, a lehető legrövidebb idő alatt.

Szintén a szombati nap vendége lesz Magyarország első Michelin-csillagos étterme, a Costes séfje, a portugál Miguel Rocha Vieira, aki gyermekkori konyhai emlékeit idézi majd fel.

És jöjjön megint a bor! Hat szekszárdi borászat, az Eszterbauer Borászat, a Heimann Családi Birtok, a Merfelsz Pince, a Németh János Pincészet, a Posta Borház és a Sebestyén Pince fogott össze azért, hogy még többen ismerjék meg a szekszárdi sillerbort, egy régi-új borstílust, amelynek ma is helye van a borivók és az életet szeretők asztalán.

Vasárnap – főleg a gyerekek – süthetnek együtt a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjével, majd a Fertő tó keleti oldalán gazdálkodó Meinklang, biodinamikus szemléletű parasztgazdaság mutatkozik be. A Meinklang kóstolóján Werner Michlits, a család ifjú borásza beszél a természethű szemléletről és kóstoltatja a gazdaság burgenlandi és somlói borait és ősi gabonasörüket, az Urkornt.
Jean-Marc Notelet, a fűszerek specialistája – és a népszerű A szakács és a parfümkészítő: 45 fűszer, 45 recept című könyv szerzője – is Budapestre látogat, hogy gasztrobemutatót tartson a Gourmet Fesztivál vendégeinek a fűszerek és az ételek mesteri párosításáról.

Az eseményen sok mindent megtudhatunk a macaronról, ami tulajdonképpen olasz eredetű, de igazából francia, tojásfehérje, cukor, mandulaliszt vagy őrölt mandula, valamint ételszínezék felhasználásával készülő édes sütemény. A többit a Millenárison…

Ismét megkóstolhatod az ország legjobb ételeit Kovács Lázár, alias Lázár Chef, a mai modern technológiák, gépek, eszközök alkalmazásával fogja bemutatni, hogyan válik egyszerűbbé, gyorsabbá, ízletesebbé és örömtelivé a főzés. Baracskay Angéla, a TV Paprika kreatív cukrásza a Kistücsök, a Pataki Cukrászda és a Lila Körte után egy rövid desszert erejéig a Gourmet Fesztivált is megédesíti. És jön egy életre-halálra nem szóló párbaj is: két egymással megvívó szakács először hagyományos pacalt készít, majd mindketten elkészítik saját újragondolt megoldásukat. Segal Viktor távol-keleti fúziós pacalt fog készíteni, Bíró Lajos pedig olasz ihletésű pacal carbonarát. En garde!

Az ízek és zamatok mellett idén kulturális élvezetek is gazdagítják a programot. A  kisebbeket az Alma együttes és Bognár Szilvi gyermekműsora várja majd, de fellép a Kerekes Band, Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom band, Váczi Eszter Quartett, Harcsa Veronika Quartett, lesz Kiscsillag Akusztik és a Gitár Trió és az életvidám egzotikus táncőrületről a !DelaDap gondoskodik majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top