Gasztro

Diétázók is örülhetnek a cukormentes országtortának

Idén már nem csupán az Ország Tortáját, hanem az Ország Cukormentes Tortáját is megkóstolhatjuk majd.
A kép illusztráció
A kép illusztráció

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen meghirdette a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. A program cseppet sem titkolt célja megmutatni, hogy egy édesség finomított liszt és cukor nélkül nemcsak egészséges választás, de ráadásul még ugyanolyan finom is lehet.

A kiírás alapját a 2007 óta megrendezett Magyarország Tortája verseny adja. A cukormentes tortához azonban a cukrászok kizárólag az alapítvány dietetikusának pontosan meghatározott alapanyaglistájáról választhatják a recept hozzávalóit.

A listára természetesen nem került fel a finomított cukor és fehérliszt, de száműzték a mesterséges adalékanyagokat és az édesítő-, valamint tartósítószereket is. 

A cukormentes torta nemcsak a cukorbetegek választása lehet, hanem például a fogyókúrázóké, illetve mindazoké, akik úgy szeretnék az ízeket élvezni, hogy eközben odafigyelnek arra, milyen összetevőket tartalmaz, amit esznek. 

 Az Ország Tortái

2007 – Madártejtorta
2008 – Szatmári szilvatorta
2009 – Pándi meggytorta
2010 – Szilvásgombóc torta
2011 – Kecskeméti barackos kölestorta

 

A verseny győztesét szakmai zsűri választja majd ki, Mautner Zsófia gasztroblogger elnökletével. A Magyarország Cukormentes Tortája díjat a Magyarország Tortája verseny végeredményével egy időben hirdeti ki az alapítvány, és augusztus 20-án mind a kétféle „országtortát” megkóstolhatja a közönség az Ízek sétányán.

Persze nem maradnak hoppon, akik nem tudnak kilátogatni a rendezvényre: mint azt Katona Éva, az Egy Csepp Figyelem szóvivője a Nők Lapja Cafénak elmondta, az Ország Tortájához hasonlóan számos fővárosi és vidéki cukrászda is árusítja majd a cukormentes tortát. Konyhatündérek pedig előnyben, hiszen nyilvánosságra hozzák a pontos receptet, így magunk is elkészíthetjük.

A szóvivő arról is beszélt, hogy a kezdeményezéssel szeretnék eloszlatni azt a sztereotípiát is, hogy a cukormentes, diabetikus sütemények kevésbé finomak, mint a szokványos, cukros torták. Az alapítvány küldetése, hogy felhívja a figyelmet a cukorbetegség megelőzésének lehetőségeire, amibe természetesen az egészséges táplálkozás is beletartozik. Hozzátette, azt sem bánják, ha a Cukormentes Ország Tortája fogyókúrás, vagy épp fitnesztortaként vonul be a köztudatba. A lényeg az, hogy élvezeti értékét tekintve egyenrangú választás legyen a hagyományos süteményekkel – cukorbetegek és nem cukorbetegek számára egyaránt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top