A külföldön élelmiszerekkel is foglalkozó Marks and Spencer áruház nagyjából körvonalazta vásárlói számára, hogy milyen kínálatra számítsanak a karácsonyi szezonban.
1. A pulyka helyett vadak
A tradicionális sült pulyka helyett idén már ünnepi díszben, különlegesen elkészített vadak is kerülhetnek az asztalra, menő lesz a fácánsült, a különböző vadraguk és az egyben sült pácolt vadhúsok is.
2. Maradék nincs
A jelszó a környezettudatos karácsony, idén szinte bűn kidobni a maradékot. Legyen belőle főfogás másnap, ez az új jelszó, ami szabad utat enged a különböző pitéknek és ragunak.
3. Majmoljuk Amerikát
Ki gondolta volna, hogy az amerikai sajtos makaróniból karácsonyi fogás lehet, pedig a sütőtökkel és karácsonyi fűszerekkel felturbózott változat a britek szerint az ünnepi asztalon is megállja a helyét, pont úgy, ahogy az amerikai stílusú dús szendvicsfalatkák is.
4. Igyál hazait!
Szintén a környezettudatosság jegyében hívják fel az emberek figyelmét arra, hogy ital gyanánt a drága külföldi párlatok helyett mindenki gondolkodjon valami hazaiban. A britek figyelmébe a rebarbarás vodkát ajánlják, mi azonban rebarbara hiányában – meg egyébként is – nyugodtan állítsunk össze olyan italsort, amelyben csak magyar italok szerepelnek.
5. Díszes csokoládék
A csoki szerepe az idei szezonban igencsak jelentős lesz, ízesített és agyoncsicsázott édes falatokkal lesz tele minden, és olyan bizarr kombinációk is megjelennek, mint az arannyal díszített szarvasgombás étcsoki toboz.
Persze a britek által kitalált új irányvonal nem teljesen építhető bele egy magyar család karácsonyi menüsorába, de néhány tippet érdemes átemelni. A magyar erdőknek híresen jó a vadállománya, és egy tűzdelt szarvascomb sokkal több lehetőséget rejt magában, mint egy egyben sült pulyka. Sőt a maradékokat is simán fel lehet dobni másnap… Nálatok lesz valami újítás idén karácsonykor?