![](https://nlc.hu/uploads/2025/02/demi.jpg)
Miből készül?
Tejkisokos kezdő sajtmestereknek
1. Nézd meg, kitől veszed! A házi tejet árusítóknak jól látható helyen ki kell függeszteniük a tej összes paraméterét!
2. A tej tárolása 5-6 °C fokon történjen!
3. A hűtőlánc ne szakadjon meg! Ez annyit jelent, hogy a tejnek a vásárlás után minél hamarabb a hűtőbe kell kerülnie, vagyis ne utaztassuk át a városon.
4. Fogyasztás előtt mindig forraljuk fel a nyers tejet, nem ilyenkor kell vagánykodni.
5. Nagyon tiszta porcelán- vagy üvegedényben tároljuk!
Így csinálj házi sajtot!
A túrót fűszerezzük friss zöldfűszerekkel (rozmaring, kakukkfű, oregánó, petrezselyem, majoránna, kapor), sóval, gyúrjuk egy nagy gombóccá, majd a hűtőben nehezéket ráhelyezve sajtoljuk, hogy a nedvesség távozzon belőle.
Házi gomolya
A másik módszer, hogy a friss tejet sóval ízesítjük (1 l tejhez 2 dkg só), majd folyamatosan kevergetve főzzük 20-30 percig. Ezt követően tűzről levéve mennyiségtől függően alma- vagy borecetet öntünk bele (1 l tejhez 25 millilitert), de lehet citromlevet is. Ettől a fehérjék kicsapódnak, és beindul a túrósodás. Ízesíthetjük zöldfűszerekkel, köménnyel, tiszta konyharuhába töltjük, azt megcsomózzuk, és a csomó alatt egy fakanalat átdugva hideg helyen lecsöpögtetjük. 1-2 nap alatt kész is a friss, fűszeres házi sajt.
Sajtgolyók joghurtból
Natúr joghurthoz egy kis tejszínt adunk, elkeverjük, majd tiszta gézen, konyharuhán lecsöpögtetjük 2 napon át. Ezt is ízesíthetjük zöldfűszerekkel, de forgathatjuk magokba is.