Rozmaringos-paradicsomos májkrém
Hozzávalók 2-3 személyre:
• 1 fej közepes méretű vöröshagyma vékonyra csíkozva
• 2 ek vaj
• 3 ek olaj (ha van kacsa- vagy libazsírunk, azt használjuk)
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 tk finomra aprított rozmaring
• fél kg csirkemáj megmosva, szárazra itatva
• fél doboz kockázott paradicsomkonzerv
• frissen őrölt bors, só
A vajat közepes lángon összemelegítem az olajjal. Ráteszem a szeletelt hagymát, finoman sózom és szép barnára dinsztelem. Ráreszelem a fokhagymát, hozzáadom az aprított rozmaringot és fél percig együtt pirítom őket. Ráteszem a májakat és körbepirítom őket. Nem sózom, csak a végén, hogy ne keményedjen meg. Öntök alá fél deci vizet és fedő alatt 6-8 percig sütöm. Ezután hozzáöntöm a kockázott paradicsomkonzervet és további 3-4 percig forralom. Fontos, hogy ne süssük túl a májat, maradjon kicsit lilás, rózsaszínes. A végén ízesítsük borssal, sóval, majd az egészet turmixoljuk össze. Tegyük zárható fedelű üvegbe vagy műanyag dobozva, és hagyjuk kihűlni. Csak akkor fedjük le, ha már kihűlt. Tegyük hűtőbe. 2-3 napig eltartható.
Currys-rozmaringos csirkepástétom
Ez a kence az egyik legjobb felhasználási módja a vasárnapról megmaradt csirkesültnek. Nincs sok hozzávaló, nincs vele macera, és remek érzéssel tölt el, hogy nem kell kétszer ugyanazt enni. Emellett vendégvárásra is kiváló választás, mert csak pár pirítós és némi felaprított zöldség kell ahhoz, hogy elverjük vele a vendégsereg éhét.
Hozzávalók 2-3 személyre:
• 40 dkg sült vagy főtt csirkehús felaprítva
• 2 ek vaj
• fél tk aprított rozmaring
• fél tk currypor
• fél tk mustár
• 3 ek tejszín
• só, frissen őrölt bors
Egy nagy serpenyőben közepes lángon felolvasztok 1 ek vajat. Fél perc alatt átfuttatom rajta a rozmaringot és a curryt majd hozzákeverem a csirkehúst. Átforgatom és az egészet egy konyhai aprítóba teszem. (ha nincs, akkor egy olyan edénybe, amiben botmixerrel pürésíthetem) Hozzáadom a tejszínt , a vajat és a mustárt, sózom, borsozom, majd alaposan összepürésítem. Kóstolom, és ha kell, utóízesítem. Zárható fedelű dobozba kanalazom, és hűtőbe teszem. 2-3 nap alatt megeszem.
Szarvaspástétom, vörösborral beforralt mézes meggypürével Bodrogiéktól
A pástétom
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg szarvas színhús
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz vörösbor
- só
- kakukkfű, rozmaring, tárkony
- őrölt bors
- őrölt szegfűszeg
- 5 dkg friss áfonya
A szalonnát kockára vágva kisütjük, majd a finomra vágott vöröshagymát megfuttatjuk rajta. Hozzáadjuk az 1X1 cm-es kockára vágott szarvashúst, a fűszereket és a vörösbort, majd fedő alatt puhára pároljuk. Forrón lepürésítjük, egy kis lyukú szűrőn átpasszírozzuk, és még melegen hozzáadjuk a friss áfonyát, majd pástétomformába rakva kihűtjük. Célszerű szilikon formába tenni, mert azt szinte csak le kell húzni róla.
A meggypüré
Hozzávalók: - 20 dkg magozott meggy
- 1 dl száraz vörösbor
- 10 dkg méz
- csipetnyi frissen őrölt bors
A meggyet a borral és a mézzel visszaforraljuk, borssal fűszerezzük, majd lepürésítjük, és nagyobb lyukú szűrőn átnyomjuk. Lehűtjük, és tálaláskor a pástétomhoz kínáljuk.
Tetszettek a Bodrogi család receptjei? Ha igen, akkor látogass el a Bodrogi étterembe, ahol az étlapon tuti biztosan találsz néhány családi kincset is! A sorozat következő részét pedig keresd Márton-nap környékén… |