Alma-sárgarépa-zabpehely saláta
Hozzávalók (2 fő részére):
• 1 alma
• 1 sárgarépa
• 4 evőkanál zabpehely (lehetőleg kisebb szemű)
• 1 evőkanál méz
• néhány szem dió
• néhány szem mazsola
• fél citrom vagy mandarin leve
Hámozzuk meg az almát, tisztítsuk meg a sárgarépát és reszeljük le mindkettőt.
Egy tálkába rétegezzük a hozzávalókat: zabpehely, reszelt alma, reszelt sárgarépa, méz, mazsola és az apróra tördelt dió. Locsoljuk rá a citrom vagy mandarin levét.
Hagyjuk állni, hogy az almától és a gyümölcslétől megpuhuljon a zabpehely.
Sült csirke almaszósszal
Hozzávalók:
• 1 nagyobb csirkemellfilé
• 1 nagy lila hagyma
• 3 édes alma
• 1 dl fehérbor
• 1 kiskanál méz
• 1 mokkáskanál fahéj
• só, bors
• majoránna
Vágjuk fel szeletekre a csirkemellfilét, fűszerezzük kevés sóval, borssal, majoránnával. A hagymát karikázzuk fel, az almát vágjuk cikkekre, és rétegezzük egy jénai tál aljára. Fektessük rá a befűszerezett csirkemellszeleteket. Öntsük alá a bort, és lefedve süssük fél óráig. Fordítsuk meg a húst és fedő nélkül süssük készre.
Amikor a hús megpuhult, vegyük ki alóla a hagymát és az almát, és a szósszal együtt turmixoljuk össze. Fűszerezzük kevés fahéjjal és mézzel. Köretnek illik hozzá a burgonya.
Almaszeletek bundában
Hozzávalók:
• 15 dkg liszt
• 1 kiskanál sütőpor
• 3 evőkanál cukor
• 1 kiskanál fahéj
• 1,5 dl tej
• 2+2 dkg olvasztott vaj
• 2 tojás
• 3-4 alma
Egy tálba keverjük össze a lisztet a sütőporral, cukorral és egy kevés fahéjjal. Egy másik edényben dolgozzuk össze a tojásokat a tejjel és 2 dkg megolvasztott vajjal, majd keverjük a liszthez.
Az almát hámozzuk meg, vágjuk ki magházukat. Szeleteljük kör alakúra és egyenként forgassuk meg a sűrű tésztába. Egy palacsintasütőben olvasszunk fel egy kanálnyi vajat és a bundás almákat süssük át mindkét oldalán.
Tálaljuk fahéjas porcukorral.