A medvehagyma igen felkapott alapanyag lett az elmúlt években, azt azonban a fogyasztásakor kevesen tartják szem előtt, hogy áldásos hatásait frissen fejti ki igazán. A hőkezelés révén veszít friss, fokhagymás aromájából, így most három, 5 perces medvehagymás receptet mutatok. Olyanokat, ahol a medvehagyma nyersen kerül az ételbe. És egy legyen a ráadás, ez úgyis csak 2 perces: medvehagymás vaj, a legnagyobb kedvencünk. Kell hozzá 10 dkg lágy vaj, 2 csipet tengeri só (vagy sóvirág), valamint 10 nagyobb medvehagymalevél, amit apróra vágunk és a vajhoz keverünk. Tégelyben kihűtjük, és friss zsemlére, kiflire, kenyérre kenegetjük.
Medvehagymás avokádókrém
Hozzávalók:
• 1 nagyobb érett avokádó
• 1/2 lime facsart leve
• 6-8 nagyobb medvehagyma levél
• 5 ek. olívaolaj
• Só
• Frissen őrölt bors
• 4 koktélparadicsom
Az avokádót megtisztítjuk, magját kiszedjük. A húsát felkockázzuk, lime levével meglocsoljuk, majd az olajjal, a medvehagymalevelekkel összeturmixoljuk. A paradicsomokat megmossuk, felkockázzuk, és az avokádókrémhez keverjük. Sóval, borssal ízesítjük.
Medvehagymás borsókrémleves
Hozzávalók:
• 60 dkg (mirelit) zöldborsó
• 1 csokor újhagyma
• 3 ek. olaj
• 15-20 levél medvehagyma
• 5 ek. tejszín
• Só
• Frissen őrölt bors
Az újhagymát megmossuk, felkarikázzuk, majd egy lábast felhevítünk, beleöntjük az olajat, és a hagymát megfonnyasztjuk rajta. Az újhagymához adjuk a borsót és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd a borsót puhára főzzük. Ha elkészült, leturmixoljuk, és sóval, borssal ízesítjük. Belekeverjük a tejszínt és a medvehagymát is beleturmixoljuk. Itt már nem főzzük!
Friss, üde, zöld krémlevest kanalazhatunk a végén, melyet tovább bolondíthatunk parmezánnal, krutonnal, grissinivel vagy pirított szalonnakockákkal.
Ricottás farfalle citrommal és medvehagymával
Hozzávalók:
• 40 dkg krémes ricotta
• 2 ek. mascarpone vagy sűrű tejföl
• 6 ek. olívaolaj
• Fél kaliforniai paprika apró kockákra vágva
• 10 levél medvehagyma
• Só
• Frissen őrölt bors
• Fél citrom leve
• 40 dkg farfalle
A tésztának vizet teszünk fel, ha felforrt kifőzzük a tésztát. A ricottát a citromlével, sóval, borssal ízesítjük, majd a mascarponéval (tejföllel) elkeverjük. A kifőtt tésztát átforgatjuk a ricottával, olajat locsolunk rá, megszórjuk a paprikakockákkal és gazdagon a frissen vágott medvehagymával.