3 recept spenóttal

nlc | 2014. Április 03.
A piacos standok már tele vannak friss spenóttal. Használjuk ki, és próbáljunk ki új recepteket. Egy finom krémleves, egy zsenge főzelék vagy egy indiai ihletésű egytálétel? Most mindhárom parajért kiált!

Egyszerűen megveszek a spenótért. Ezen nincs mit szépteni. Nem tudom, hogy ki tehet róla, de gyanítom, hogy anyu keze jócskán benne van a dologban. Télen nem vetem meg a mélyhűtött parajpürét, de tavasszal vétek lenne kihagyni a zsenge levelek  frissességét.
Tudom, a tisztítása elég macerás, de higgyétek el, megéri. És ha már rászántuk magunkat a munkára, végezzük el alaposan, hiszen senki sem szereti, amikor a homok ropog a foga alatt.

Fetasajtos parajkrémleves

•    1 ek vaj
•    3 ek olaj
•    1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva
•    1 gerezd fokhagyma, reszelve
•    30 dkg friss parajlevél előkészítve, forrázva ( alaposan átmosva, szára letépve)
•    5 dl alaplé
•    5 dkg fetasajt
•    frissen őrölt bors, szerecsendió
•    4 szelet bacon
•    1 ek pirított fenyőmag, vagy bármilyen mag

Közepes lángon a vajat és az olajat összeolvasztom egy lábosban. Rádobom a hagymát, finoman sózom és 2-3 perc alatt megfonnyasztom. Ráreszelem a fokhagymát, hozzákeverem az előkészített parajlevelet, és felöntöm az alaplével. Lefedem és a forrástól számítva 6-8 percig főzöm. Közben egy serpenyőben ropogósra sütöm a baconszeleteket. A kész levesalapba belemorzsolom a sajt felét, frissen őrölt borssal és nagyjából ugyanannyi szerecsendióval ízesítem, majd az egészet pürésítem. Kóstolom, ha kell, sózom. A maradék sajttal, pirított fenyőmaggal és a baconnel tálalom. 

Parajfőzelék

•    1 ek. vaj
•    3 ek. olaj
•    4 szál újhagyma karikázva
•    60 dkg parajlevél mosva, szárazva, leforrázva, durvára aprítva
•    2 gerezd fokhagyma reszelve
•    3 dl alaplé
•    2 dl főzőtejszín
•    1 púpos ek. étkezési keményítő
•    só, frissen őrölt bors, szerecsendió
•    személyenként 1 főtt tojás

Közepes lángon a vajat összeolvasztom az olajjal egy lábosban. Rádobom a karikázott újhagymát, és 1-2 perc alatt, folyamatosan kevergetve megpárolom. Ráreszelem a fokhagymát, hozzákeverem a parajt, és ráöntöm az alaplevet. 4-5 percig főzöm. A keményítőt kikeverem a tejszínnel majd besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem. Borssal, szerecsendióval ízesítem, sózom. Kívánt keménységű tojással tálalom.

Parajos csicseriborsó curry

•    1 ek. vaj
•    3 ek. olaj
•    1 fej vöröshagyma, finomra aprítva
•    1 tk. currypor
•    1 gerezd fokhagyma reszelve
•    2 doboz (500 g) csicseriborsó-konzerv leszűrve
•    20 dkg paraj megtisztítva, forrázva, aprítva (lobogó, sós vízben 2-3 percig forrázzuk, majd hideg vízzel lehűtjük)
•    3 dl alaplé
•    2 dl tejszín
•    1 ek. étkezési keményítő
•    1 cikk citrom
•    só, frissen őrölt bors, csilipehely

A vajat egy lábosban összeolvasztom az olajjal. Rádobom a vöröshagymát, finoman sózom, és 3-4 perc alatt puhára párolom , folyamatosan kevergetve. Meglocsolom 1-1 kanál vízzel, hogy gyorsabban puhuljon. Ráreszelem a fokhagymát, hozzákeverem a curryport, majd ráöntöm a csicseriborsót. Felöntöm az alaplével és 3-4 percig forralom. Sózom. Belekeverem a spenótot, és továbbfőzöm 2-3 percig. A keményítőt kikeverem a tejszínnel és besűrítem vele a curryt. Citromlével, chilivel ízesítem.  

Exit mobile version