Egyszerűen megveszek a spenótért. Ezen nincs mit szépteni. Nem tudom, hogy ki tehet róla, de gyanítom, hogy anyu keze jócskán benne van a dologban. Télen nem vetem meg a mélyhűtött parajpürét, de tavasszal vétek lenne kihagyni a zsenge levelek frissességét.
Tudom, a tisztítása elég macerás, de higgyétek el, megéri. És ha már rászántuk magunkat a munkára, végezzük el alaposan, hiszen senki sem szereti, amikor a homok ropog a foga alatt.
Fetasajtos parajkrémleves
• 1 ek vaj
• 3 ek olaj
• 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva
• 1 gerezd fokhagyma, reszelve
• 30 dkg friss parajlevél előkészítve, forrázva ( alaposan átmosva, szára letépve)
• 5 dl alaplé
• 5 dkg fetasajt
• frissen őrölt bors, szerecsendió
• 4 szelet bacon
• 1 ek pirított fenyőmag, vagy bármilyen mag
Közepes lángon a vajat és az olajat összeolvasztom egy lábosban. Rádobom a hagymát, finoman sózom és 2-3 perc alatt megfonnyasztom. Ráreszelem a fokhagymát, hozzákeverem az előkészített parajlevelet, és felöntöm az alaplével. Lefedem és a forrástól számítva 6-8 percig főzöm. Közben egy serpenyőben ropogósra sütöm a baconszeleteket. A kész levesalapba belemorzsolom a sajt felét, frissen őrölt borssal és nagyjából ugyanannyi szerecsendióval ízesítem, majd az egészet pürésítem. Kóstolom, ha kell, sózom. A maradék sajttal, pirított fenyőmaggal és a baconnel tálalom.
Parajfőzelék
• 1 ek. vaj
• 3 ek. olaj
• 4 szál újhagyma karikázva
• 60 dkg parajlevél mosva, szárazva, leforrázva, durvára aprítva
• 2 gerezd fokhagyma reszelve
• 3 dl alaplé
• 2 dl főzőtejszín
• 1 púpos ek. étkezési keményítő
• só, frissen őrölt bors, szerecsendió
• személyenként 1 főtt tojás
Közepes lángon a vajat összeolvasztom az olajjal egy lábosban. Rádobom a karikázott újhagymát, és 1-2 perc alatt, folyamatosan kevergetve megpárolom. Ráreszelem a fokhagymát, hozzákeverem a parajt, és ráöntöm az alaplevet. 4-5 percig főzöm. A keményítőt kikeverem a tejszínnel majd besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem. Borssal, szerecsendióval ízesítem, sózom. Kívánt keménységű tojással tálalom.
Parajos csicseriborsó curry
• 1 ek. vaj
• 3 ek. olaj
• 1 fej vöröshagyma, finomra aprítva
• 1 tk. currypor
• 1 gerezd fokhagyma reszelve
• 2 doboz (500 g) csicseriborsó-konzerv leszűrve
• 20 dkg paraj megtisztítva, forrázva, aprítva (lobogó, sós vízben 2-3 percig forrázzuk, majd hideg vízzel lehűtjük)
• 3 dl alaplé
• 2 dl tejszín
• 1 ek. étkezési keményítő
• 1 cikk citrom
• só, frissen őrölt bors, csilipehely
A vajat egy lábosban összeolvasztom az olajjal. Rádobom a vöröshagymát, finoman sózom, és 3-4 perc alatt puhára párolom , folyamatosan kevergetve. Meglocsolom 1-1 kanál vízzel, hogy gyorsabban puhuljon. Ráreszelem a fokhagymát, hozzákeverem a curryport, majd ráöntöm a csicseriborsót. Felöntöm az alaplével és 3-4 percig forralom. Sózom. Belekeverem a spenótot, és továbbfőzöm 2-3 percig. A keményítőt kikeverem a tejszínnel és besűrítem vele a curryt. Citromlével, chilivel ízesítem.