Ha tisztában lennénk a különböző magvak hatásaival, gyakrabban illesztenénk be őket az étrendünkbe. A napraforgómag folsavban gazdag, tele van antioxidánsokkal, E-vitaminnal és szelénnel, így fontos szerepet kaphatna a rákmegelőző táplálkozásban. Bemutatunk 3 receptet, hogy ne csak szotyiként vagy salátadekorációként fogyasszuk.
Napraforgómagkrém
Tápanyagban, ásványi anyagban, antioxidánsokban és vitaminokban gazdag krém. Nagyon jó fehérjeforrás növekedésben levő gyerekeknek is.
Hozzávalók:
• 12 dkg napraforgómag (hántolt, natúr)
• csipetnyi só
• 1 mokkáskanál fahéj
• 3 evőkanál kókuszolaj (vagy repceolaj)
• 3 evőkanál méz (vagy juharszirup, vagy agávé)
Száraz serpenyőben kissé pirítsuk meg a napraforgómagot, majd daráljuk meg. Adjunk hozzá csipetnyi sót és egy kevés fahéjat, keverjük össze a kókuszolajjal és a mézzel. Kenhetjük vajas kalácsra, keverhetjük a reggeli kásába, müzlibe, kiegészíthetünk vele egzotikus szószokat.
Hal napraforgómagos bundában
A pörkölés miatt a napraforgómag enyhe diós aromát kap. Mindenképpen fogyasszunk mellé valamilyen salátát is. Finom még csirkemellfilével elkészítve is.
Hozzávalók:
• 4 szelet halfilé (busa, vagy harcsa, vagy ponty)
• 2 tojás
• 3 ek. liszt
• 1 gerezd fokhagyma
• só, bors
• fél narancs reszelt héja
• 8 dkg napraforgómag
A tojásokat villával keverjük össze, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, ízesítsük sóval, borssal, a narancs reszelt héjával és keverjük bele a lisztet. Forgassuk meg a halfiléket ebben a masszában. A napraforgómagot száraz serpenyőben pörköljük meg, és mozsárban törjük össze, nem túl apróra. A tojásos massza után hempergessük bele a halakat a napraforgóbundába.
Fektessük egymás mellé sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt süssük készre.
Csokis, napraforgós tallérok
(tojás, fehérliszt és fehér cukor nélkül)
Hozzávalók:
• 8 dkg napraforgómag
• 4 dkg zabkorpa vagy zabliszt
• 3 ek. keserű kakaópor
• ½ kk. sütőpor
• 4-5 ek. agávészirup (vagy méz, datolyaszirup, barna cukor stb.)
• 1 ek. lenmagőrlemény, 3 evőkanál víz
• 3 ek. víz
• 3 evőkanál kókuszolaj
A lenmagőrleményt keverjük össze 3 evőkanál vízzel.
A napraforgómagot száraz serpenyőben enyhén pörköljük meg, majd daráljuk össze. Adjuk hozzá a zablisztet (lehet zabkorpa kávédarálón őrölve), a sütőport és a kakaóport. Édesítsük agávésziruppal (vagy datolyasziruppal, esetleg mézzel), adjuk hozzá a vízzel dúsított lenmagőrleményt és a kókuszolajat, majd lazítsuk a tésztát 3 evőkanál vízzel.
Tíz percre tegyük a hűtőbe a süti alapanyagát, a kókuszolajtól keményedik az állaga, majd kezünkkel formázzunk belőle diónyi méretű golyókat, tenyerünkkel lapítsuk kissé szét, és fektessük sütőpapírral bélelt tepsire. Meleg sütőben 12 perc alatt süssük készre.