3 mennyei tavaszi saláta

Szatmári Feri | 2014. Április 09.
Nagyjából két hete, amióta egyszerűen berobbant a tavasz az életünkbe, folyton csak valami zöldet rágnék, mint egy igazi nyúl. Imádom, ahogy hersegnek a fogam alatt a friss, nyers zöldségek. Szatmári Feri receptjei most nekem kedveznek, szuper salikat dobott össze nekünk!

Lyoni saláta

3 tavaszi saláta

Hozzávalók 2 főre:
•    2 tojás
•    10 dkg húsos (Kolozsvári) szalonna kockázva vagy 4-5 szelet bacon
•    20 dkg frizésaláta vagy bármilyen salátakeverék
•    fél baguette kockázva, olajon megpirítva
•    1 csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
•    1 dl fehér borecet
•    fél tk. dijoni mustár
•    kb. fél dl olívaolaj
•    só, bors

Forraljunk vizet egy 3 literes fazékban. Ha forr, adjuk hozzá az ecet kétharmadát és fél kiskanálnyi sót is. Állítsuk úgy a lángot, hogy éppen csak gyöngyözzön és finoman üssük bele az egyik tojást. Érdemes előzőleg merőkanálba törni és abból beleengedni, így nem folyik szét a fehérje. Hagyjuk benne 2 percig, majd óvatosan szedjük ki. Ügyeljünk, hogy a sárgája ne sérüljön, mert szétfolyna. A másik tojással is végezzük el ugyanezt. Érdemes langyos vízbe tenni őket, hogy ne hűljenek ki.

Egy keverőtálban négy evőkanál ecetet keverjünk ki a mustárral. Sózzuk, borsozzuk, majd folyamatos kevergetés közben adagoljuk hozzá vékony sugárban az olajat. Mintha majonézt készítenénk. Tépkedjük rá a salátát, vagy dobjuk rá a salátakeveréket. Közben egy vastag falú serpenyőben pirítsuk meg a szalonnát, legyen szép piros. Ennek a zsírján pirítsuk ropogósra a kockázott baguette-et is. Tálaláskor forgassuk össze a salátát a dresszinggel, halmozzuk tányérra. Osszuk el rajta a szalonnát és a kenyérkockákat, hintsük meg a friss petrezselyemmel, majd a tegyük a tetejére a buggyantott tojásokat.

Cézár saláta pirított garnélával

Hozzávalók 3-4 főre:
A dresszinghez:
•    1 szardellacsík
•    1 kisebb gerezd fokhagyma
•    1 tk. vöröshagyma finomra aprítva
•    2 tojás sárgája
•    1 kk. dijoni mustár
•    1 ek. Worcester-szósz
•    1 cikk citrom leve
•    1 ek. fehér borecet
•    1,5 dl olaj (fele olíva)
A salátához:
•    1 nagyobb római saláta
•    2 marék pirított kenyérkocka
•    parmezánforgács
•    10-12 friss garnélafarok
•    1 tk. vaj
•    2 ek. olaj
•    só, bors

Először a dresszinget készítsük el. A szardellát pépesítsük össze a reszelt fokhagymával. A legjobb egy mozsárban. Adjuk hozzá a tojások sárgáját, a mustárt, ecetet, citromlevet, Worcester-szószt és alaposan keverjük össze. Ezt követően vékony sugárban, szinte cseppenként adagoljuk hozzá az olajat, mintha majonézt készítenénk. Folyamatosan kevergessük egy kisebb fejű habverővel. Vigyázzunk, hogy ne csapódjon ki. Ha mégis, üssünk fel még egy sárgáját, és ahhoz adagoljuk szintén vékony sugárban a szétesett alapunkat.

Ha felvette az összes olajat, finoman borsozzuk. A sóval csínján bánjunk, mert a szardella is sós. Pici porcukorral tompíthatjuk a savasságát. Egy serpenyőben olvasszuk össze a vajat az olajjal. Dobjuk bele a reszelt fokhagymát, pár másodpercig pirítsuk, majd a forgassuk meg benne a tisztított garnélákat. Sóval, borssal ízesítsük. Nem kell neki sok idő, alig fél perc. A leveleket tépjük nagyobb darabokra, a kisebbek maradjanak egészben. Forgassuk össze némi dresszinggel, majd szórjuk meg sajttal és a pirított kenyérkockákkal. Tetejére mehetnek a rákok.

Saláta gazdagon, gyorsan

Hozzávalók 2 főre:
•    2 főtt tojás, felezve
•    4-5 szem koktélparadicsom, felezve
•    1 érett avokádó, hámozva, szeletelve
•    5 dkg főtt bab (konzerv is lehet)
•    20 dkg salátalevél (rukola, madár, római, keverék)
•    fél narancs leve
•    fél kk. dijoni mustár
•    3-4 ek. olívaolaj
•    só, frissen őrölt bors

A narancs levét egy nagyobb keverőtálban keverjük el a mustárral. Sózzuk, borsozzuk, majd cseppenként adagoljuk hozzá az olajat. Szórjuk rá a salátát, és óvatosan forgassuk össze. Adagoljuk tányérokra, majd alaposan pakoljuk meg a többi hozzávalóval. Ha szeretnénk még laktatóbbá tenni az ételünket, adhatunk hozzá pirított csirkemellet, kenyérkockákat, főtt kukoricát is akár.

Exit mobile version