Gasztro

Mit főzzek ma vacsira?

Alig bírunk magunkkal a piacon, annyi friss zöldség és gyümölcs között kezdhetünk már válogatni. Ne hanyagoljuk el egyiküket sem, ma főszerepben a retek, a rebarbara és a fejes saláta.

Mit főzzek ma vacsira?Reteklevélpesztós tészta fokhagymás sült retekkel

Hozzávalók:
● 1 csomag retek
● 3 gerezd fokhagyma
● 3 dkg vaj
● 1 ek olaj
 
Pesztó:
● 1 csomag retek levele (csak ha bio!), nagyjából 3 dkg
● 4 dkg dió
● 4 dkg Grana Padano
● 1 gerezd fokhagyma
● Só
● Frissen őrölt bors
● 2 dl olívaolaj

● Személyenként 8 dkg tészta

Elkészítés:
Vizet teszünk fel a tésztának. A pesztóhoz a diót száraz serpenyőben megillatosítjuk, a fokhagymát lereszeljük, majd a többi hozzávalóval botmixerrel pürésítjük.

A retket megmossuk, majd nyolcadoljuk. A fokhagymát  megtisztítjuk és lapokra vágjuk. Vajat és olajat melegítünk, majd a fokhagymát megfuttatjuk benne, majd hozzáadjuk a retket és 1 perc alatt megsütjük.

A tésztát ha kifőztük, átforgatjuk a pesztóval, majd a fokhagymás sült retket teszünk a tetejére. 

Mit főzzek ma vacsira?Salátapufi, avagy az egészséges hamburger

Hozzávalók 4 személyre
● 50 dkg darált marhahús
● 10 dkg marhavesefaggyú vagy szalonna
● 1 fej vöröshagyma
● mustár, ketchup
● só, bors
● zöldségek
● sajt
● csomagonként 1 nagy levél saláta (lehet jég- vagy fejes saláta)

Elkészítés:
A marhahúst összekeverjük a darált vesefaggyúval vagy szalonnával, sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a hagymát. Majd serpenyőbe téve ropogósra sütjük a keveréket. Közben egy-egy salátalevelet letépünk, és beletesszük a sült marhát és ráhelyezzük a sajtot. Majd ízlés szerinti zöldségeket (paradicsom, uborka, paprika) pakolunk rá. Mustárral és ketchuppal ízesítjük, majd kicsit összetekerjük, és reménykedünk, hogy a család nem fog kiakadni a diétás burger miatt.

Mit főzzek ma vacsira?Rebarbarás-epres pite

Hozzávalók:
● 50 dkg eper
● 50 dkg rebarbara
● 4 ek barna cukor
● 4 tojássárgája
● 3 dl tejszín
● 1 rúd vanília
● 3 ek porcukor

A tésztához:
● 20 dkg liszt
● 13 dkg vaj
● 7 dkg porcukor
● fél csomag vaníliás cukor
● fél csomag sütőpor
● csipet só
● 1 tojássárgája
● 1-2 tk tejföl
● 1 kk reszelt citromhéj

Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el: A lisztet összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a sütőporral és egy csipet sóval, ezt követően a hideg vajjal szépen lassan elkezdjük összemorzsolni az egészet. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját és fokozatosan annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható és nyújtható tésztát kapjunk. Az elkészült tésztát hűvös helyen fél órát pihentetjük, majd újból átgyúrjuk, és kibélelünk vele egy kerek tortaformát. 160 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt elősütjük a tésztát. Az epret és a rebarbarát megmossuk, szárazra töröljük, és nagyobb darabokra vágjuk. Beletesszük a torta közepébe. (Ne ijedjünk meg, ha púposan lesz benne, mert úgyis összeesik.) A tejszínt összekeverjük a tojások sárgájával, a vanília kikapart magjával és a porcukorral. Simára keverjük, és ráöntjük a gyümölcsre. A tetejére barna cukrot szórunk és 170 °C-os sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.

Ha tetszett az összeállítás, és neked is gondot okoz a napi főzőcskézés, töltsd le a Nők Lapja Café alkalmazását, hogy mindennap biztosan megkaphasd napi tippjeinket!

Részletes leírást pedig itt találsz a letöltésről, ha véletlenül elakadnál valahol.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top