Töretlenül hiszem, a főzés nem kell, hogy macera legyen. Soha nem szerettem több időt eltölteni a konyhában, mint amennyit minimálisan muszáj volt. Valahogy úgy alakult, hogy a bonyolult, sok időt igénylő fogások szépen, lassan kikoptam a kezem alól, és mára már szigorúan csak azokkal vagyok hajlandó barátságban lenni, amik nem teszik a konyhát a második munkahellyé. Nos, ezek a spárgás ételek mind remekül vizsgáztak időügyileg, így nem véletlen, hogy a szezon alatt gyakorta készítem őket idehaza, legnagyobb örömömre. Frissek, gyorsak, olcsók.
Kapros-sült paprikás spárgakrémleves
• 1+1 ek. vaj
• 3+1 ek. olívaolaj
• 2 szál újhagyma, vékonyra karikázva
• 1 gerezd fokhagyma, reszelve
• 1 csomag fehérspárga, hámozva, karikázva, feje félretéve (a fás végeit vágjuk le)
• 5 dl alaplé
• 1 ek. cukor
• 1 dl tejszín
• 1 csokor friss kapor, aprítva, szára vékonyra karikázva
• 1 piros kaliforniai paprika megsütve vagy 1 ek. ajvár
• só, frissen őrölt bors, 2 cikk citrom
A paprika sütéséhez melegítsük elő a sütőt a legmagasabb fokozatra. Érdemes egyszerre többet sütni, majd a felesleget olívaolajba tenni és a hűtőben tartani. Süssük 30 percig (szénné), majd tegyük egy tálba, és takarjuk le. Hagyjuk állni 10 percig, majd folyó víz alatt hámozzuk le a héját. Tegyük egy magas falú mérőedénybe és 2 ek. olajjal pürésítsük össze.
A leveshez egy fazékban olvasszuk össze a vajat az olajjal. Dobjuk rá a hagymát, finoman sózzuk, és 2 percig kevergessük. Reszeljük rá a fokhagymát, borítsuk hozzá a felkarikázott spárgát, öntsük fel az alaplével. Cukrozzuk, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a kapor szárát, majd fedő alatt 10-12 perc alatt főzzük teljesen puhára. Turmixoljuk össze, majd tegyük vissza a tűzre. Öntsük hozzá a tejszínt, és főzzük további 2-3 percig. Keverjük hozzá a paprikakrémet, ízesítsük sóval, borssal, citromlével, és forraljunk rajta egyet. Egy serpenyőben olvasszuk össze a vajat az olajjal és 3-4 perc alatt pároljuk meg benne a félretett spárgafejeket. Tálaláskor keverjük a főzelékbe a friss kaprot, a vajas fejeket pedig használjuk levesbetétként. Hidegen is kitűnően fogyasztható. 2 adag lesz belőle
Citromos-petrezselymes spárgafőzelék
• 1+1 ek. vaj
• 3+1 ek. olívaolaj
• 3 szál újhagyma fehér része, vékonyra karikázva
• 1 gerezd fokhagyma, reszelve
• 2 csokor fehér spárga (kb. 1 kg) hámozva, vékonyra karikázva, feje félretéve (a fás végeket vágjuk le)
• 4 dl alaplé
• 1 tk. cukor
• 2 dl tejföl
• 1 dl tejszín
• 2 ek. étkezési keményítő
• 1 nagy csokor friss petrezselyemzöld, finomra aprítva
• fél citrom reszelt héja, kifacsart leve
• só, frissen őrölt bors
A vajat egy lábosban közepes lángon olvasszuk össze az olajjal. Szórjuk rá a hagymát, finoman sózzuk, és pároljuk 2 percig. Reszeljük rá a fokhagymát, kevergessük 10 másodpercig, majd borítsuk rá a felkarikázott spárgát. Öntsük rá az alaplevet, sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk. Lefedve 10-12 perc alatt főzzük teljesen puhára, de még picit maradjon harapható. A főzési idő a spárga vastagságától függően lehet több, kevesebb. A tejszínt egy keverőtálban keverjük ki a tejföllel, a keményítőt dolgozzuk el benne csomómentesre, majd sűrítsük be vele a főzeléket. Melegítsük össze, de már ne forraljuk. Keverjük hozzá a petrezselyem kétharmadát, ízesítsük a citrom héjával, levével. Állítsuk be az ízeket, sózzuk, cukrozzuk, ha kell. Egy serpenyőben olvasszuk össze az egy-egy kanál vajat és az olajat. Borítsuk rá a félretett spárgafejeket, finoman sózzuk meg, és pároljuk 3-4 percig. A főzelékkel tálaljuk. Hidegen fogyasztva is kiváló. 2-3 adag lesz belőle.
Spárga ropogós sörbundában, kapros tejföllel
• 15 dkg liszt
• 5 dkg étkezési keményítő
• 2 tk. sütőpor
• fél kk. só, frissen őrölt bors
• 2 dl jéghideg sör (fontos, mert ettől lesz jó ropogós)
• 2 nagyobb tojás fehérje, kemény habbá verve
• 1 csomag fehér spárga (kb. fél kg), meghámozva, fás vége levágva
• 2 dl tejföl
• 2 cikk citrom
• 1 csokor friss kapor
• a sütéshez olaj (1 liter)
A száraz hozzávalókat keverjük össze egy keverőtálban. A sörrel keverjük csomómentesre, majd óvatosan forgassuk hozzá a kemény fehérjehabot. A spárgákat hempergessük meg lisztben, ettől jobban tapad majd rájuk a bevonat. A masszát tegyük egy olyan edénybe vagy műanyag dobozba, amiben kényelmesen bele tudjuk mártogatni a spárgasípokat. Melegítsük fel az olajat, de arra figyeljünk, hogy ne legyen tűzforró, mert akkor a bunda gyorsan megég, a spárga viszont nyers marad. Próbaképpen csepegtessünk bele egy kis tésztát. A spárgákat ötösével forgassuk meg a tésztában, majd egyesével tegyük őket a forró olajba. 3-4 perc alatt süssük aranysárgára, majd szedjük konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassuk. A friss kaprot keverjük össze a tejföllel, a spárgát csepegtessük meg a citromlével, és frissen, ropogósan fogyasszuk el.