Ismét dobtam egy spárgát, legalábbis a levesbe. A napokban pedig úgy alakultak az ételek, hogy szinte mindenbe bor került. A krémlevesbe szintén belekívánkozott, és nagyon kellemes aromát adott a hagymás, de főleg spárgás és friss kakukkfűvel átitatott ízek mellé.
Spárgafronton továbbra is a zöld a kedvencem, mert nem kell megpucolni, és általában kevésbé áll fenn a veszélye, hogy fás lenne. Ráadásul a klorofilltartalma is magasabb a szép zöld színének köszönhetően, valamint béta-karotin és C-vitamin is nagyobb mennyiségben található benne, mint fehér testvérében. Nyugodtan rágcsáljuk nyersen is, főleg a felső spárgasípokat, mert azok a legzsengébbek, ezért is kerültek feltétként a levesbe, pici olívaolajon átforgatva előtte.
Azért azt észreveszem a piacon, hogy sokan csak messziről nézegetik a spárgát a standokon, és valami furcsa földöntúli lényként tekintenek rá. Én is így voltam vele, de nem kell tőle félni, és a zölddel tuti nem fogunk nagyot tévedni, olívaolajon csak simán átpirítva sóval, borssal, egy szimpla tükörtojáshoz is isteni reggelire. Persze a fehér spárgát sem szeretném lehúzni, mert megsértődik, azzal sincsen gond, csak azt előtte meg kell hámozni vékonyan. Egy biztos, aki szereti a krémleveseket, ezt imádni fogja!
Hozzávalók:
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 csokor zöld spárga
• pár csepp citromlé
• 1 deci fehérbor
• friss kakukkfű
• só, bors
• olívaolaj + vaj
• 2 deci főzőtejszín (elhagyható)
Az elkészítésről a Pálmafa Project blogon olvashatsz!