Emlékeim szerint Nigella mindig ott volt a tévémben, már kiskamaszként is néztük a műsorait, tetszett, hogy olyan szenvedéllyel áll az ételekhez, mint addig nem sokan a szakmában. Több receptje került be a házi recepttárba, néha kis átalakítással, ha belefutottunk túl drága vagy beszerezhetetlen hozzávalókba. Most új recepteket próbáltam Nigellától, csak egy csöppet megint máshogy, mint ahogy leírta, hanem a pénztárcánkhoz és ízlésünkhöz igazítva.
A férjem DJ -ként vett részt a tesztben, és szerencsére van annyira kifacsart zenei ízlése, hogy mindig szórakoztató legyen a főzés.
A ribancok spagettije
(Itt már induljon a zene, mert túl nagy csendben ülünk.)
A választás nem véletlenül pont erre a receptre esett, az elnevezésre felkapja az ember a fejét, bátor névadás, kíváncsi voltam, mit takarhat. A mögötte lévő sztorit is megleltem, legalábbis a körülötte kialakult vihart a biliben. Az ominózus recept pont akkoriban látott napvilágot, amikor Nigella drogbotrányától zengett a sajtó. A híres séf fogyasztási szokásait állítólag két asszisztense szivárogtatta ki, ők csalás vádjával bíróság előtt is összecsaptak Nigellával. A rossz nyelvek szerint Nigella a két asszisztensre utalva nevezte el a receptet ribancok spagettijének. Sokan támadták emiatt, egészen addig, míg Nigella meg nem elégelte a szóbeszédet, és közölte, hogy semmi közük a recepthez az asszisztenseknek, és most már elég legyen a cikizésből. Mondom én, hogy vihar a biliben.
A hozzávalók nem túl népszerűek, a szardella és a kapribogyó nálunk nem népszerűségi toplistás, és ha nincs otthon éppen, akkor meg is spórolhatjuk. Ki is hagytam a kapribogyót egy elegáns mozdulattal, a szardella helyett pedig anyagi megfontolásból inkább szardíniát vettem. Gondolom az íze nem olyan intenzív, de a pénztárcám meg véges, ahogy általában a magyar háziasszonyok zömének.
(A recepthez váltunk olasz rapre.)
Hozzávalók:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 8 feldarabolt szardella – helyett három doboz szardínia
- 2 gerezd finomra vágott fokhagyma
- fél teáskanál szárított csilipehely – darált csili lett
- 500 gramm spagetti
- 400 gramm feldarabolt paradicsom
- 150 gramm feldarabolt fekete olíva – sima, zöld olívabogyó
- 2 evőkanál kapribogyó – kihagytuk
- 3 evőkanál petrezselyem
- só, bors – még került bele bazsalikom, oregánó, majoránna
Elkészítése:
Az olajat felforrósítom egy nagyobb serpenyőben, rádobom a szardíniát, pirítom pár percig, majd hozzádobom a fokhagymát és a darált csilit. A vizet felteszem főni a tésztának. A szardíniás-fokhagymás keverékhez mehet máris a paradicsom, az olívabogyó és a fűszerek. Mindezt összerottyantjuk, legalább 10 percig sütjük kis lángon.
Közben felforrt a víz, megy bele a spagetti. A kifőzés után a tészta főzőlevéből teszünk a szardíniás keverékhez egy kanállal, rákóstolunk és utánfűszerezünk, ha szükséges. Nálunk szükséges volt, mert szaftosabban szerettük volna, ezért egy nagy merőkanál főzővíz került rá. Végül összekeverjük a tésztával az egészet, és ehetjük is. Elbír még reszelt sajtot a tetején, az olaszos ízvilág miatt nekünk jó volt rá legalábbis.
Gyors vacsorának tökéletes, ha munka után hazaesve valami finomat, de egyszerűt szeretnénk prezentálni az asztalra, és a család is megeszi a szardíniát, ha nem szólunk nekik külön, hogy az van benne.
Epres trifle, a nyári réteges desszert
Nigella desszertje eredetileg szedres trifle, ám mivel én úgy főzöm meg a híres recepteket, hogy utána meg is egye a család, eleve eperrel terveztem, szedret nálunk egy gyerek sem vesz a szájába. Itt is költséghatékonyan oldottuk meg a bevásárlást, amaretti keksz helyett sima teakeksz került bele, limoncellót sem látott, szintén a gyerekek miatt, a piskótát pedig kész gyümölcstortalappal helyettesítettük.
Nem annyira macerás összerakni, mint ahogy a receptben majd olvasható, de tény, hogy elég sok edény kellett hozzá. Az eredmény azonban megéri, ízorgiát kapunk, olyan desszertet, ami könnyű, gyümölcsös, és amit nagyon nehéz abbahagyni.
(Közben stílust váltunk, a nagy melegre való tekintettel.)
Ami még remek ebben a receptben, hogy bármelyik fázisában segíthetnek a gyerekek is, és még a konyhai analfabéták is össze tudják rakni.
Hozzávalók:
- gyümölcstortaalap
- 200 g eperlekvár
- 200 g teakeksz
- 500 g mascarpone
- ½ citrom leve
- ¾ kg eper
- 3 tojás, fehérje és sárgája különválasztva
- 10 dkg cukor
- 50 g mandula
Elkészítése:
A lekvárból félreteszek 50 grammnyit. A piskótalapot kettévágom, megkenem a lekvár maradék részével, majd felvágom kockákra. Ezzel bélelem ki a nagy üvegtál alját, jól lenyomkodom benne. A kekszet a darabológépben felaprítom, egy maréknyit félreteszek belőle, a többit rászórom a piskótás alapra a tálban. A félretett lekvárt és a fél citrom levét egy lábosban felmelegítem, hozzádobom az epret, és rottyantok rajta egyet. Ezt a keveréket is egyenletesen elosztom a tálban a keksz tetején.
Szétválasztom a tojásokat, a sárgájákat habverővel habosra keverem a cukorral, majd a fehérjéket kemény habbá verem. A mascarponét elkavarom a cukros tojássárgájával, majd a fehérjehabbal óvatosan összeforgatom. Ez is mehet a tálba a többi tetejére rétegezve. A végén megszórom az egészet ledarált mandulával és a maradék darált keksszel. Kész is, mehet a hűtőbe, ha pár órát hagyjuk állni, úgy a legfinomabb.
Eredményhirdetés
Ahogy látjátok, nem akkora durranás egyik recept sem. Igen, a desszert tényleg nagyon finom, joggal kiérdemli a könnyű és tuti sikerrecept címet, de a ribancok spagettijét erősen utána kellett fűszereznem, hogy legyen íze. Meg kell állapítanom, hogy a ribancok spagettijének nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Viszont mindkettő könnyen elkészíthető, és ha szerencsénk van, hátradőlve szórakozhatunk azon, ahogy a család többi tagja a habverőkért és a fakanalakért küzd a desszert készítésénél.