Sztárok

Nigella Lawson: Mesterségem az evés

A világ legvonzóbb médiaszakácsa, vagyonát száztízmillió fontra becsülik. Nigella Lawson popsztárokat megszégyenítő népszerűségre tett szert műsorainak és könyveinek köszönhetően. Miközben szakmai sikerei egyre magasabbra repítik, sorozatos tragédiák sújtotta magánéletében nemegyszer megjárta a poklot.

Nigella Lawson: Mesterségem az evésLassan Dunát lehet rekeszteni a televíziós főzőműsorokkal. Boldog-boldogtalan fakanalat ragad, hogy megcsillogtassa főzőtehetségét, ám a legtöbb önjelölt próbálkozó rövid időn belül örökre eltűnik a nagy gasztrosüllyesztő feneketlen lábosként tátongó mélységében. A műfaj ismerői szerint csak az maradhat felszínen, aki képes arra, hogy a jól sikerült főfogás mellé valami személyeset is tálaljon a nézőknek. A tűzhely istennőjének kikiáltott Nigella Lawson pontosan tisztában van ezzel, és olyan sikerreceptet kutyult össze, amellyel még sokáig megőrizheti a helyét a világ médiaszakácsainak élmezőnyében.
 
Nem vacakol sokat a tűzhelynél

„Nem vagyok szakképzett séf, az én mesterségem az evés” – jellemzi magát Nigella, s az egykor étteremkritikusként hírnevet szerző nő nagyon is pontosan fogalmaz. Ahogy műsoraiban szinte erotikus túlfűtöttséggel beszél egy remekbe szabott édességről, vagy ahogyan az ételbe túr, majd lenyalja az ujjait, csöppnyi kétséget sem hagy szavai hitelessége felől.

Nigella sikerének titka éppen abban rejlik, hogy nem a szakácsmesterek elérhetetlennek tűnő szakmai tudásával kérkedik műsoraiban, hanem olyan recepteket kínál, melyeket az átlagos háziasszony is könnyűszerrel elkészíthet. „Imádok enni, és főzni is, de mint mindenki más, én is állandóan rohanok. A megoldás az egyszerűség és a gyorsaság” – árulta el filozófiáját. Nigella főzés után is éppen olyan, mint bármelyik hasát imádó nő: ha valami igazán jól sikerül, nem átall éjszaka a hűtőig lopózni, hogy jól belakmározzon remekművéből.

 
Milliókat kavart össze

Nigella először 1998-ban lépett a nagyközönség elé, amikor az étteremkritikusként eltöltött hosszú évek után megírta Hogyan együnk című könyvét. Az Oxford Egyetem egykori diákja azonnal betalált a klasszikus szakácskönyvektől jó ideje megcsömörlött olvasóknál. A könyvből háromszázezer darab talált gazdára. Nigella, akinek apja az egykori angol pénzügyminiszter, Nigel Lawson volt, azonnal ráérzett a siker ízére. Két év sem telt el, s máris a boltok polcain volt talán legismertebb munkája, a Hogyan váljunk házi istennőkké, amely azonnal a bestsellerlisták élére repítette szerzőjét, s a British Book Award Év Szerzője díját is elhozta számára.

A zajos siker után szinte törvényszerű volt, hogy a dekoratív megjelenésű nőt felfedezzék a tévés producerek. 2000-ben egy televízióstúdió mélyén találta magát, és elkezdte forgatni a Nigella falatozója című műsort, amelyet később a Nigella lakomái, a Nigella karácsonyi konyhája, majd 2007-ben a Nigella expressz követett. Mára világszerte hárommillió könyvet adott el, s műsorainak, valamint a nevével piacra dobott konyhafelszerelési cikkeknek köszönhetően dúsgazdag lett.

Diétára fogta a tévétársaság
Bár Nigella csodákra képes a konyhában, csakhamar őt is elérte a szakácsok végzete: a mértéktelen nassolás hatására az évek során jelentős súlygyarapodást jelzett a mérlege. Egy időben még sportot is űzött abból, hogy nyilatkozataival meghökkentse a közvéleményt. „Képzelje, a férjem még buzdít is, hogy egyek többet. Imádom ezt benne! Egyébként szerintem csak a nők vannak oda a soványságért. A férfiak egyáltalán nem szeretik a nádszálalkatú nőket” – bökte oda az egyik interjú során. Való igaz, férfi rajongóinak többsége kifejezetten odavan telt idomaiért, a nők pedig irigykedve figyelik, hogyan tömi magába a lelkiismeret-furdalás legkisebb jele nélkül a kalóriabombának számító finomságokat. Rafináltan összeválogatott ruháinak, kifejezetten rá szabott kardigánjainak és blézereinek köszönhetően sokáig ügyesen takargatta előnytelenné vált alakját, amikor azonban 2008-ban tévétársasága, a Food Network kilátásba helyezte, hogy hatalmasra nőtt feneke miatt csupán deréktól felfelé fogják mutatni a képernyőn, gyorsan diétázni kezdett. Ismerősei szerint Nigella személyi edzőt fogadott, sőt arra is rávette magát, hogy egy időre áttérjen a vegetáriánus étrendre.
Nigella Lawson: Mesterségem az evés

Szomorú tragédiák sorát élte át

Nehéz elhinni, de miközben Nigella minden mozdulatából sugárzik az életöröm, szomorú családi tragédiák sorát hordozza a szívében. 1985-ben elveszítette édesanyját, aki hosszú ideig szenvedett a ráktól, rá tíz évre pedig három testvére közül kedvenc húgát vitte el a betegség.

Az akkor már elismert szakírónak számító Nigella édesanyja halála után egy évvel összetalálkozott későbbi férjével, John Diamond újságíróval, akivel kollégák voltak a The Sunday Timesnál. John és Nigella nem kapkodta el a házasságkötést, és csak az első randi után hét évvel álltak oltár elé Velencében. Kilenc évig éltek együtt, két gyermekük született, Cosima és Bruno. 1997-ben John szörnyű hírt közölt feleségével: az orvosok torokrákot diagnosztizáltak nála. Az újságíró öt hosszú éven keresztül viaskodott a betegséggel. Életének utolsó szakaszában szörnyű szenvedések között töltötte napjait: eltávolították a nyelvét, s állandó ápolásra szorult. Nigella egy percre sem hagyta magára. Évekig szinte ki sem lépett a házukból, és minden erejével azon volt, hogy enyhítse a férfi szenvedéseit. John végül 2001-ben adta fel a küzdelmet a rákkal szemben. Éppen akkor, amikor felesége első show-ja, a Nigella falatozója fényes sikert aratott.

A tragédia után Nigella a munkába menekült. Sorra forgatta televíziós műsorait, s bár úgy látszott, egyhamar nem dolgozza fel férje elvesztését, kilenc hónappal a temetés után az egykori családi barát, a műgyűjtő és marketingmágus, Charles Saatchi oldalán vigasztalódott. 2003-ban kötötték össze az életüket.

A vagyon sem vette el az eszét

 Nigella kedvencei
• Kedvenc filmje: A muzsika hangjai.
• Stresszűzője: főzés a barátokkal.
• Kedvenc tévésorozata: 24.
• Kedvenc divattervezői: Neil Cunningham és Vivienne Westwood.
• Kedvenc hétvégi elfoglaltsága: heverészni az ágyban, élvezni, hogy nem dolgozik (de a hétvégéken szívesen lát vendégül sok embert a házában).
• Ars poeticája: szeretetteljes kapcsolatban élni az emberekkel.

A házaspár jelenleg az Eaton Square-en, London legelegánsabb negyedében (Belgravia) él, közös vagyonukat száztízmillió fontra becsülik. Nigellának azonban nem vette el az eszét a vagyon. Bár édesapja Margaret Thatcher pénzügyminisztereként az ország második legbefolyásosabb embere, édesanyja pedig egy neves londoni étteremhálózat örököse volt, egyáltalán nem felejtette el azokat az időket, amikor kislányként szülei a brit főváros áruházaiba küldték dolgozni, hogy saját két kezecskéjével keresse meg a zsebpénzrevalót.

Nigella szintén fényűző jólétbe született gyermekeit is szeretné megtanítani a kétkezi munka becsületére. Újságcikkek tucatjai számoltak be arról, hogy végrendeletében egy huncut pennyt sem hagy Cosimára és Brunóra, s bár a hír kacsának bizonyult, a sikeres édesanya egy későbbi nyilatkozatában cseppnyi kétséget sem hagyott afelől, hogy gyermekeinek felnőttként az első lépéseket egyedül kell megtenniük. „Az embereket csak tönkreteszi, ha sosem kell megdolgozniuk a jólétért. Cosimának és Brunónak is a saját bőrén kell megtanulnia, hogyan kell bánni a pénzzel” – mondta a tévészakács a Daily Mail újságírójának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top