1. A világ legfinomabb csokis, francia sütije
Mert csokoládés sütiből sosem elég. Egyértelmű, hogy ezzel a süteménnyel kell nyitni a sort. Nem összekeverendő a brownie-val és a külseje sem tévesszen meg minket. Annak ellenére, hogy sima kevert sütinek néz ki, az íze kenterbe veri a világ brownie-nemzetségét.
Hozzávalók:
- 300 gramm étcsoki
- 200 gramm vaj
- 4 evőkanál tej
- 180 gramm cukor
- 5 tojás
- 4 evőkanál liszt
Elkészítés:
A csokit vízgőz felett olvasszuk fel a tejjel. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a kis darabokra vágott vajat. Hagyjuk hűlni egy kicsit, majd keverjük hozzá egyenként az öt tojássárgáját, és legvégül adjuk hozzá a négy evőkanál lisztet (a lisztet volt, hogy kihagytam már véletlenül, így is teljesen vállalható, de azért az egy másik süti lesz kicsit). A tojásfehérjéből verjünk kemény habot és a végén keverjük a masszához. Vajazzuk, lisztezzük a formát, és ebben sütjük 180 fokon 35 percig.
2. Csokis-kókuszos keksz
A filmnézéshez pláne jó, ha van pár vödörnyi keksz, igen, hízókúrára fogjuk magunkat ezen a hétvégén. Az én gyerekeimnek a csokis és kókuszos édességek bármikor jöhetnek, hát még akkor, ha ez a kettő össze van gyúrva egy süteménybe.
Hozzávalók 15-20 db-hoz:
- 10 dkg liszt
- 1 db tojás
- 6 dkg vaj
- 2 csipet sütőpor
- 5 dkg kókuszreszelék
- 5 dkg porcukor
csokibevonat:
- 5-8 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A puha vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk az enyhén elhabart tojást. A liszthez vegyítjük a sütőport és a kókuszreszeléket, és a tojásos tál tartalmához adjuk. A masszát összekeverjük/gyúrjuk és hűtőbe tesszük 1 órára. Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A hűtőből elővett masszából diónyi gombócokat formázunk, a sütőpapírra helyezzük és tenyérrel enyhén ellapítjuk őket. 12-14 perc alatt készre sütjük, és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. Ha ez megtörtént, előkészítünk egy tálcát, ami be fog férni a hűtőbe, és sütőpapírt terítünk rá. Vízgőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét, majd kb. félig belemártjuk a kekszeket, lecsepegtetjük a felesleget, és a sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük. Ha megtelt a tálca, hűtőbe tesszük, ahol 10-15 perc alatt megdermed a csokoládé.
3. Narancsos, fehér csokis joghurtkrém
A poharas krémekkel az a baj, hogy villámgyorsan elfogynak. Legalábbis nálunk akármilyen kiskanállal is adagolom, nem tartanak tovább tíz percnél. Úgyhogy ebből a joghurtkrémből is egyből dupla adaggal kell indítanom. Természetesen olyat választottam, amiből még véletlenül sem hiányzik a csokoládé.
Hozzávalók:
- 10 dkg fehér csokoládé
- 3 dl habtejszín
- 30 dkg natúr joghurt
- 1 db narancs reszelt héja
- 1-2 evőkanál porcukor
- 10 db babapiskóta
Elkészítés:
A fehér csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd félretesszük 10-15 percre hűlni. Ha letelt az idő, a porcukrot és a narancs reszelt héját elkeverjük a natúr joghurtban, és felverjük a habtejszínt. A tejszínhabot összeforgatjuk a narancsos-porcukros joghurttal, és hozzákeverjük a kissé kihűlt, de még kanalazható olvasztott fehér csokoládét. Poharakba adagoljuk a krémet úgy, hogy kb. 2 evőkanál krémre helyezünk két kisebb babapiskóta-darabot, erre ismét krémet adagolunk, majd ismét babapiskótát helyezünk rá, és végül krémmel zárjuk a pohárkrémet. Tálalás előtt egy-két órára hűtőbe tesszük.
4. Almarózsatorta
A látványért sütöm meg az almarózsatortát. Szerencsére apjukon kívül csupa nő van a családban – na jó, a macska félig fiú még –, úgyhogy mindenki értékeli, ha a sütemény jó csajosan néz ki. Ez a rózsás torta pedig kifejezetten lányoknak ajánlott, szinte sajnálom, hogy fel kell majd vágni.
Hozzávalók:
- 3 nagyobb savanykás alma
- 40 dkg vaj
- 30 dkg rétesliszt
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg porcukor
- 4 tojássárgája
- 2 evőkanál tejszín
- 40 dkg mascarpone
- 1 rúd vanília kikapart magja vagy 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 5 evőkanál méz
- 4 egész tojás
Elkészítés:
A tésztát összeállítjuk, a hideg vajat elmorzsoljuk a kétfajta liszttel és a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, 2 evőkanál tejföllel lazítjuk a tésztát, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a krémet. A 4 tojást a mézzel és a vaníliával habosra verjük, majd hozzáadjuk a mascarponét és a elkeverjük. A tésztát fél centi vastagságúra nyújtjuk, majd 10 percig sütjük 180 fokos sütőben. Közben az almát úgy vágjuk fel, mintha a héját szeretnénk csak leszedni, minél hosszabb darabokat vágunk, annál jobb. Majd a levágott darabokat rózsa alakúra tekerjük. A tésztára ráöntjük a krémet, majd a rózsákat szorosan egymás után pakoljuk. 180 fokos sütőben 25-30 percen át sütjük.
5. Mákos-almás sütemény
Mivel sok az alma, még egy almás süti kerül a repertoárba, ami ráadásul még lisztmentes is. Az alma és a mák mindig nyerő páros, ez a süti kifejezetten az én kedvencem lesz, már látom.
Hozzávalók:
- 30 g cukor
- 3 db tojás
- 150 g sárgarépa
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 tasak (gluténmentes) sütőpor
- 100 g kókuszreszelék
- 400 g darált mák
- 400 g alma
Tetejére:
- 1 db citrom reszelt héja
- 100 g krémsajt
- 2 evőkanál porcukor
Elkészítés:
Az almát és a sárgarépát meghámozzuk és lereszeljük. A tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a mákot, majd minden egyebet és összekeverjük. 26 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába egyengetjük a masszát és 200 fokon 20 percig sütjük. Tűpróbával teszteljük. Ha kész, hűlni hagyjuk. A krémhez a krémsajtot kikeverjük a porcukorral és a citrom reszelt héjával. A kihűlt sütemény tetejére nyomjuk a krémet.