nlc.hu
Gasztro
Muffin, te csodás! Avagy mi mindenre jó a muffinforma?

Muffin, te csodás! Avagy mi mindenre jó a muffinforma?

A muffint szerintem mindenki szereti, aki nem, az csak nem tud róla, de majd megszereti. Ráadásul, ha van egy muffinformánk, akkor tulajdonképpen végtelenül leegyszerűsödik az édes és sós sütemények, finomságok elkészítése. A lehetőségek szinte végtelen tárháza nyílik meg előttünk, ezekből mutatok párat, nehogy véletlenül kihasználatlanul porosodjon otthon az a muffinforma.

Muffin, az alap

Az első lépés, hogy a muffin alaprecepttel ismerkedjünk meg, mert ha ezt tudjuk, akkor innen már szinte bármelyik muffint el is tudjuk készíteni. 

Hozzávalók:

  • 15 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 tk. vaníliaaroma
  • 2 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 citrom
  • 4 ek. tej
  1. Melegítsd a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat)!
  2. Robotgéppel keverd el a puha vajat (ne használj margarint!), a cukrot a vaníliaaromával, majd egyenként add hozzá a tojásokat, és keverd bele a sütőporral elkevert lisztet is!
  3. Reszeld bele a citrom héját, és lazítsd a tésztát tejjel!
  4. Töltsd meg a sütőformát, és 20 perc alatt süsd meg a muffinokat!

Innen már csak rajtunk múlik, mivel és hogyan ízesítjük, tesszük extrává és különlegessé a muffinunkat. Az alapreceptet mindig a többi hozzávalóhoz kell igazítani, mert ha sok kakaót teszünk bele, akkor nyilván kell a liszt mennyiségén csökkenteni, vagy ha kerül bele narancslé, akkor a tejet kell visszavenni. De beszéljenek a hozzáértők, a Cafeblog bloggereinek jobbnál jobb muffinreceptjeiből válogattam néhányat, amit mindenképp ki kell próbálni.

Muffin, te csodás! Avagy mi mindenre jó a muffinforma?

Muffin, te édes

A birsalmás–szegfűszeges muffinról a Rizsázzunk blogon azt olvashatjuk, hogy egyrészt az egészség nevében nádcukorral a legjobb készíteni, másrészt pedig bögrével kell kimérni a hozzávalókat, úgyhogy egyszerű dolgunk lesz vele. Bár a birsalma nem olyasmi, amit minden sarkon megtalálnánk, de megéri utánamenni szerintem, hogy kipróbáljuk ezt a receptet. A Sütit akarok! blogon fehér csokival készül a muffin, ami mellé a blogger szerint egyértelműen forró csoki dukál, állunk elébe! A tetején lévő hópelyhes marcipándíszítés abszolút szépségessé és télivé teszi, harapni valóan néz ki tőle.

Muffin, te csodás!

Töltött muffint ettél már? Bevallom, én még sosem bíbelődtem vele, pedig nagyon ínycsiklandóan néz ki, ahogy a kis lyukakba rumos-diós tölteléket tesz a Kanál és tortalapát bloggere. El tudom képzelni mascarponés töltelékkel is, sajttorta-muffint készítve belőle. De láttam a Pinteresten ugyanígy töltve kakaós muffint kókuszos krémmel, úgyhogy itt is csak rajtunk múlik, hogy a kis lyukakba mit teszünk.

Muffin, te csodás!

A Bonnie konyhája és a Csak a Puffin a kevert muffinok világában kalandozik, előbbi marcipánnal, fügével és mézeskalácsos ízvilággal teszi speciálissá a muffinját, utóbbi pedig a klasszikusnak számító vaníliás-kakaós zebra muffint készíti el. A zebrás receptben még az is szuper, hogy tepsiben, nagy süteménynek is tökéletes, nem feltétlenül kell a muffinformára szorítanunk a létezését. Ha pedig sütinek sütjük, kettévágjuk, és megkenjük lekvárral, akkor még pompásabb desszert kerülhet az asztalra.

Muffin, te csodás!

Muffin, te sós

Mert ugye senki sem gondolta, hogy megállunk az édes muffinoknál. A kevert tészták nyilvánvalóan lehetnek sósak is, nem kötelező cukorral összekavarni őket. Így kerül például az én lányaim tízórais dobozába gyakori a Csak a Puffin-féle sajtos muffin, amit már a tízéves lányom is el tud készíteni. A sajtos muffinok közül még izgatja a fantáziámat a Varázslat fakanállal blogon talált zöldfűszeres feta sajtos variáció, illetve kinéztem a szalonnás-sajtos-tökmaglisztes verziót is.

Muffin, te csodás! Avagy mi mindenre jó a muffinforma?

Ám ebben a sós muffinos felhozatalban nem csupán annyi a különlegesség, hogy sót teszünk cukor helyett a tésztába, hiszen némelyik receptnél még tészta sincs, csak a muffinforma alternatív felhasználása. Mint például ennél a sajtos-sonkás casserolénál, amihez receptet sem kell írni, mert le lehet jól olvasni az ábráról az elkészítés lépéseit.

Muffin, te csodás!

Hasonlóan különleges sós muffinságokkal állt elő A tetovált lány konyhája bloggere is. Az ő felhozatalában több olyan alkotással is találkozhatunk, amitől elsőre talán felhúzzuk a szemöldökünket, de aztán hamar a muffinforma után nyúlunk. Ami nekem felkeltette a kíváncsiságomat, és ki is fogom próbálni, az a lasagne muffin, a sajtos makaróni muffin és a quiche muffin.

Muffin, te csodás!

Megsúgom: egyiknek sincs semmi köze a muffin alaprecepthez, viszont mindegyik remek módja a muffinformánk kihasználásának. Pont ilyen céllal használja a muffinsütőjét a Krisztina konyhája bloggere is, amikor a maradék vadast süti meg muffinként, rendkívül leleményesen.

Muffin, te csodás!

Muffin, te egészséges

Körül kell néznünk még az egészségtudatos muffinok között is, mert szerencsére nem kell lemondanunk a muffinokról akkor sem, ha épp nem vagyunk oda a lisztes ételekért. A spenót egyik legjobb felhasználási módját ismerhetjük meg a Bonnie konyhája blogon, amit egy borozgatós este hívott életre. Nagy mázlink van, hogy a bloggernél bor mellé valami sós nasit kívánt a nép, mert így az otthoni maradékokból megszülethetett ez a spenótos–kolbászos muffin.

A zöldséges, egészséges muffinok táborába tartozik még a 160 g blog receptje is, ami tökéletes tízórai, uzsonna és vacsora is azoknak, akik épp csak harapnának valamit, ami lehetőleg kevés szénhidrátot tartalmaz. 

Muffin, te csodás! Avagy mi mindenre jó a muffinforma?

Az édesszájúaknak sem kell lemondaniuk a muffinok egészséges verzióiról. Kezdjük rögtön az örökzölddé vált paleo muffinnal, amit az Anyawellness bloggerének köszönhetünk. Tipikusan az a fajta édesség, ami rendkívül ronda bír lenni, de tényleg finom, és bűntudat nélkül nassolható, mivel a fő összetevője a darált mák, mindenféle liszttől mentesen.

A csoki elkötelezettjeinek tesz kedvére a Praliné és Paprika bloggere a reform csokis muffin receptjével, búzacsírásan és nyírfacukrosan. Ha pedig egészséges muffinokról van szó, akkor nem maradhat ki a zabpehely sem mint liszthelyettesítő hozzávaló. Erre találunk remek receptet a Salátagyárnál a triplagyümölcsös zabpelyhes muffin formájában, ahogy a Rúzs és Pite blog banános-kakaós muffinjainak is a zabpehely az egyik fő összetevőjük.

Muffin, te csodás! Avagy mi mindenre jó a muffinforma?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top