Gasztro

Meggyes-kókuszos húsvéti kalács

Elhatároztuk, hogy idén húsvétkor felturbózzuk a jól megszokott húsvéti kalácsot. A kakaós és a narancsos-pisztáciás változat után most a meggyes-kókuszos verzió receptjét hoztuk el nektek.

Meggyes-kókuszos kalács

Hozzávalók a húsvéti kalács tésztájához:

  • 500 g liszt
  • 100 g cukor
  • 2 db tojás
  • 220 ml langyos tej
  • 100 g folyós, kicsit lehűtött vaj
  • 20 g élesztő
  • 1 db lime

Hozzávalók a kalács töltelékéhez:

  • 50 g cukor
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál tej
  • 50 g folyós, kicsit lehűtött vaj
  • 250 ml kókusztej
  • 200 g kókuszreszelék
  • 1 db lime
  • 200 g aszalt meggy
  • 5 szál citromfű
Kategóriadesszert
Elkészítési idő160 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tészta elkészítése:
Az élesztőt törd bele a tejbe, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és keverd össze, ameddig el nem olvadt teljesen az élesztő. A lisztet, a többi cukrot, a lime héját és egy csipet sót keverj össze egy nagyobb tálban. A felfuttatott élesztőt, a tojásokat és a vajat add a keverékhez, majd a mixer dagasztófejével legalább 3 percen keresztül dolgozd össze a húsvéti kalács tésztájának hozzávalóit. Ha összeállt, takard le a tésztát, és meleg helyen keleszd kb. 35 percig.

A töltelék elkészítése:
A kalács töltelékéhez először is alaposan klopfold szét a citromfüvet egy serpenyővel. A lime-ot pucold meg egy késsel és csíkozd fel a héját. A kókusztejet a citromfűvel és a lime héjával főzd fel majd, hagyd állni legalább 30 percig. Az aszalt meggyet aprítsd fel, a lime levét facsard ki. Szűrd le a kókusztejet, majd add hozzá a vajat, a lime levét, a kókuszreszeléket és a felaprított aszalt meggyet.

Válaszd szét a tojás sárgáját a fehérjétől. A tojás sárgáját keverd el egy evőkanál tejjel. A tésztát még egyszer alaposan gyúrd át kézzel. Ha túl lágynak ítéled, nyugodtan adj hozzá még 3-5 evőkanál lisztet. Nyújtsd ki a húsvéti kalács tésztáját egy kb. 60×40 cm-es lapra, és vágd fel 3 csíkra. A tölteléket oszd el a három tésztacsík közepére úgy, hogy a szélein kb. 2 cm maradjon szabadon. A széleket kend be tojásfehérjével és szorosan tekerd fel a csíkokat hosszában. Fektesd őket egymás mellé egy sütőpapírral kibélelt tepsiben és fonj belőlük copfot. A sütőt melegítsd elő 170 fokra (légkeverés 150 fok), a húsvéti süteményt pihentesd még 30 percig.

Kend be a kalácsod tetejét a tejes tojássárgájával, és süsd a sütő alsó rácsán kb. 60 percig. 40 perc elteltével letakarhatod alufóliával, hogy ne legyen túl barna a teteje.

 

Még több recept húsvétra:

Így készül a görög húsvéti kalács:

Gyönyörű virágcsokrok húsvétra:

gallery item
Megnézem
Összes kép (15)
gallery item

15 gyönyörű húsvéti csokor

15 gyönyörű húsvéti csokor

gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
Fotó megosztása:

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése