Csokis-müzlis keksz húsvétra
Hozzávalók:
• 30 dkg liszt
• 2 tk. sütőpor
• 1 csipet só
• 14 dkg porcukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 20 dkg vaj
• 2 tojás
• 1 tk. sütőpor
• 250 g csokis müzli
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. A tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a puha vajat, a porcukrot, a narancs reszelt héját, valamint a vaníliacukrot. Robotgéppel habosra keverjük, egy csipet sót adunk hozzá. Átszitáljuk a lisztet a sütőporral, majd kanállal a masszához keverjük és ezzel el is készült a kekszalapunk. Belekeverjük a csokoládés müzli keveréket, majd sütőpapírral bélelt tepsire kanalazzuk. Hagyjunk a kekszek között 3-4 cm távolságot, mert sütés közben veszi fel a kerek kekszformát. Készíthetünk kisebb vagy nagyobb kekszeket, Én a nagyobb fajtákat készítettem most el. Sütés: 175 fokon 17 perc a sütő középső részében.
Ha tetszett a recept, nézd meg a citromos, csokoládés túrótorta receptjét is! Kattints ide!
Mazsolás vajas kuglóf, mascarpone krémmel
Hozzávalók a kuglóf tésztához:
• 4 tojás
• 1 dl meleg víz ( legmelegebb, ami a csapból kijön)
• 12 dkg puha vaj
• 20 dkg rétesliszt
• 20 dkg porcukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 2 tk. sütőpor
• 12 dkg mazsola
• vaj és liszt a forma kikenéséhez
• 1 feketetea-filter
• 1 citrom kifacsart leve
Díszítés:
Csokoládékrém:
• 10 dkg étcsokoládé
• 3 dkg vaj
Mascarponekrém:
• 4 dkg porcukor
• 250 g mascarpone sajt
• egy kevés mazsola
Elkészítés:
Forrázzuk le a feketetea-filtert 2 dl forró vízzel, hagyjuk állni a 4-5 percet,majd vegyük ki a filtert és facsarjuk bele a citrom levét. Mossuk meg a mazsolát, rakjuk bele a citromos fekete teába, és áztassuk benne 10 percet, majd szűrjük le.
A kuglóf elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A tojásokat válasszuk ketté két külön tálba. A fehérjét 2 dkg porcukorral (egy púpozott evőkanál) kemény habbá verjük a robotgéppel.
A sárgáját felverjük a maradék cukorral és a vaníliás cukorral. Miközben verjük, adjuk hozzá a meleg vizet és két részletben adjuk hozzá a puha vajat. Nem sok mennyiség, így hamar végzünk.
Keverjük a rétesliszthez a sütőport és a leszűrt mazsolát. Adjuk az egészet a tojássárgás masszához, alaposan keverjük össze, majd nagy mozdulatokkal keverjük bele a felvert tojásfehérjét. Kenjük ki vajjal, és lisztezzük ki a kuglófformát alaposan. Öntsük bele az elkészített kuglóftésztánkat, és rakjuk a sütőbe.
A sütő alsó harmadába, a második szintre helyezzük a rácsot, és arra rakjuk a kuglófot.(Ahová a rácsot becsúsztatjuk, ne a legalsóra!) Fontos, hogy az alsó hő, jobban érje a forma felületét, mert a tészta sűrű és nehéz, így fontos hogy alulról kezdjen el sülni, főleg az első 15 percben.
Sütési idő összesen 45 perc, alsó felső sütési funkción. Abból 15 perc 200 °C-on és 30 perc 175 C°-on.
Gőz felett, olvasszuk meg egy tálban a vajat. Adjuk hozzá az összetört étcsokoládét, és folyamatos kevergetés mellett, addig keverjük, amíg fényes nem lesz. Kanál segítségével a kész kuglóf tetejére kanalazzuk.
A mascarpone sajtot keverjük össze a porcukorral és töltsük habzsákba. Csillagformával díszítsük a kuglóf tetejét diónyi puffokkal és a maradék krémet nyomjuk tálalásnál a tányérra. A mascarpone gömbök tetejét szórjuk meg egy kevés mazsolával és tálalhatjuk a desszertet.
Ha szereted a mascarponés kuglófot, szeretni fogod a pillecukros, fehércsokis cupcake-et is! Kattints ide a receptért!
Epres-narancsos csokitorta
Hozzávalók a tésztához:
• 38 dkg liszt
• 25 dkg vaj
• 12 dkg porcukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 20 dkg eper
Krém:
• 300 g étcsokoládé
• 3 dl tejszín
• 1 narancs reszelt héja
Elkészítés:
Melegítsük forróra a tejszínt egy lábosban, majd lehúzva a lángról tördeljük bele a csokoládét. Reszeljük bele a narancs héját és hagyjuk állni 2 percet, ezután keverjük alaposan össze egy habverővel. Szép fényes és sűrű masszát fogunk kapni, amit szobahőmérsékleten hagyjunk langyosra hűlni.
Rakjuk tálba a puha vajat, lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, és gyúrjunk belőle egy közepes állagú cipót. Rakjuk át egy 22 cm-es pite- vagy tortaformába és béleljük ki vele. Kezünkkel alaposan nyomkodjuk szét a formában, ügyeljünk, hogy a szélekre is jusson a tésztából.
Egy sütőpapírt simítsunk a tésztával bélelt piteforma tetejére. Nyomjuk bele a forma mélyedésébe és töltsük meg bármilyen hüvelyes növénnyel (bab, sárgaborsó). Én sárgaborsót használtam, elsimítottam a tetején és így tettem a sütőbe 20 percre 180 fokon légkeverés funkción. Amikor eltelt a 20 perc, kivesszük a pite tésztát és óvatosan eltávolítjuk a súlynak használt babot vagy borsót. Ezek után még 5 percet sütjük a forró sütőben. Majd langyosra hűtjük a formában hagyva, és felkeverve a csokoládékrémet, megtöltjük vele a tésztát. A tetejét elsimítjuk, és rászeleteljük a megmosott epret ízlés szerinti formában.
A teljes receptért kattints a blogorma, a Gastrorobertollinire!
Még több húsvéti recept!
- Itt a tökéletes húsvéti sonka titka
- 10 kalácsvariáció a húsvéti reggelihez
- Meggyes-kókuszos húsvéti kalács
- Húsvéti kalács naranccsal és pisztáciával
Az eszközökért köszönet az Édes Álmok SÜTI DEKOR & HOME DESIGNE-nak!
Rostás Róbert Gastrobertollini néven főz és ír a Cafeblogon, miközben civilben az irodaházunk kávézójában főz jobbnál jobb ebédeket a dolgozóknak. Ha tetszettek a süteményei, nézd meg, miket tud pizzatésztából! Még több remek recept a blogjáról! |