Csokoládés sajttorta
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortaformához:
- 10 dkg vaj
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 dl tejszín
- 20 dkg natúr krémsajt
- 1 narancs reszelt héja
- 7 dkg porcukor
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg csokoládés keksz
Elkészítés
Törjük össze a kekszet egy nagy tálban. Olvasszuk fel a vajat és öntsük a kekszmorzsalékhoz, dolgozzuk össze őket. A „tésztát” lapogassuk egy 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába és tegyük a hűtőbe, hogy összeálljon.
Keverjük össze a sajtokat, a tejszínt a verjük fel habnak, keverjük a sajtokhoz, majd adjuk hozzá a porcukrot és a reszelt narancshéjat.
Oszlassuk el egyenletesen a krémet a tortaformában, majd tegyük 12 órára a hűtőbe. Éles késsel válasszuk el a formától a tortát, mielőtt szétkapcsoljuk.
Reszelt csokoládéval díszítsük.
Konyakos-meggyes csokoládétorta
Hozzávalók a tésztához:
- 12 dkg cukor
- 5 dkg puha vaj
- 6 db tojás
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- fél csomag sütőpor
- 12 dkg búzaliszt
Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg puha vaj
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 25 dkg porcukor
- 1 dl konyak
- 15-20 dkg magozott meggy
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukor felével, a kakaóporral és a puha vajjal kihabosítjuk. A fehérjét a cukor másik felével habbá verjük, majd a masszába forgatjuk. Végül hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet is. Egy kerek tortaformát kivajazunk-lisztezünk, és egyenletesen belekenjük a masszát. 160-170 °C-os sütőben 30-40 percig sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.
A krémhez a kakaóport a konyakkal simára keverjük, hozzáadjuk a vajat és az átszitált porcukrot, majd sokáig habosítjuk. A tortakarikát 3 lapra vágjuk, és összerétegezzük a krémmel úgy, hogy a kimagozott meggyet a krémbe nyomkodjuk. Hagyjunk krémet a körbekenéshez is! Meggyel és csokoládéforgáccsal díszítjük
Tipp: a tésztalapokat is meglocsolhatjuk egy kis konyakkal, de ne túl sokkal!
Kókuszos-citromos joghurttorta (sütés nélkül)
Hozzávalók:
- 12 dkg vaj
- 5 dl 3,5%-os natúr joghurt
- 1 citrom reszelt héja
- 8 dkg kókuszreszelék
- 6 db lap zselatin
- 8 dkg őrölt mandula
- 5 ek cukornak megfelelő kristályos édesítőszer
Elkészítés
A kókuszreszeléket keverjük el az őrölt mandulával, adjuk hozzá az olvasztott vajat. Gyúrjuk össze a morzsás keveréket, majd lapogassuk a 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába. Tegyük hűtőszekrénybe. A joghurtot keverjük el az édesítőszerrel és a citrom héjával. A lapzselatinokat áztassuk 2-3 percet hideg vízben, facsarjuk ki, majd 4-5 evőkanál vízzel melegítsük olvadásig. Keverjük el fokozatosan, de gyorsan a joghurttal. Öntsük a joghurtot a kókuszos alapra, tegyük 3 órára, szilárdulásig a hűtőszekrénybe.
Még több torta!
- 10 torta a torta világnapjára
- A tortadizájn-fesztivál képekben: érdi háziasszony szárnyalta túl a profikat
- Milyen tortát süssünk, a gyerek első születésnapjára?
- Recept: Csokitorta sütőtökkrémmel