Rupáner-Gallé Margó a Rupáner-konyha gasztroblog szerzője. Elsősorban könnyen, viszonylag gyorsan elkészíthető házias finomságokat és bögrés süteményeket készít, puha bögrés mézeskalács-receptjét szinte nincs, aki ne próbálta volna ki.
Bögrés grízes
Hozzávalók:
- 3/4 bögre (kristály) cukor
- ízlés szerint friss vagy befőtt gyümölcs
- 1 bögre búzadara
- 1-2 tasak vaníliás cukor
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- 1 kocka (10 dkg) vaj
- fél bögre tej
- 3 db tojás
- 1,5 bögre 20%-os tejföl
- 1 púpos bögre finomliszt
Elkészítés
1 bögre 2,5 dl
1. A vajat és a tejet összeolvasztjuk mikrohullámú sütőben, majd fel is forrósítjuk, és a grízt vékony sugárban adagolva, állandó keverés mellett belekeverjük. Én turmixgéppel szoktam. Öt percig hagyjuk hűlni, ennyi idő alatt gyönyörűen ki fog dagadni a gríz a melegtől.
2. Ezután hozzákeverjük a cukrokat, a tejfölt, majd a lisztet, a sütőport, és a tojásokat.
5. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük, és a tetejére rakosgatjuk a gyümölcsöt.
6. 170 fokos sütőben, alul-felül sütés programon tűpróbáig sütjük. Kb. 25-30 perc.
7. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Epres kevert
Hozzávalók:
- 1,5 bögre (kristály) cukor
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 1,5 bögre 2,8 %-os tej
- a szóráshoz cukor és 3-4 ek. olvasztott vaj
- fél bögre étolaj
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- ízlés szerint eper
- 3 bögre fehér finomliszt
Elkészítés
Ami kiemeli a dobálós-gyümölcsös sütik sorából, az a finom, vajas-cukros teteje, és hogy meglepően magasra nő. Bár nem tűnik túl nagy fordulatnak megkenni a piskótát olvasztott vajjal és megszórni kristálycukorral, mégis meglepő, hogy mennyi pluszt visz bele a sütibe.
A bögre 2,5 dl-es.
1. A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra, alul-felül sütésre.
2. A hozzávalókat az eper kivételével összekeverjük. A tejet adjuk hozzá utolsóként, kisebb adagokban.
3. Ezután kidíszítjük a tetejét a hosszában kettévágott eperszemekkel.
4. Kb. 20-25 perc alatt, aranybarnára sütjük (tűpróbát végzünk).
5. Még forrón alaposan megkenjük olvasztott vajjal, és addig szórjuk a tetejét kristálycukorral, míg egészben nem maradnak a szemek a süti tetején. Az első néhány réteg ugyanis bele fog olvadni a vajba.
5. Ezután sütőpapírral együtt kiemeljük a tepsiből. Bátran, mert nem törik! Nyugodtan szeletelhetjük forrón is, sőt erősen javallom is!
A receptet Rupánerné Gallé Margó, a Rupáner-konyha bloggere készítette.
Mákos pite
Hozzávalók:
- 2,5 bögre liszt
- 1 bögre (kristály) cukor
- 1 csipet só
- 3 db tojás
- 1 bögre 2,8%-os tej
- 1 bögre étolaj
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- 1 bögre darálatlan vagy darált mák
- darabolt gyümölcs
Elkészítés
A bögre 2,5 dl-es.
1. A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, alul-felül sütésre.
2. A hozzávalókat csomómentesre keverjük, és beleöntjük egy sütőpapírral bélelt, közepes tepsibe.
3. Megrakjuk a tészta tetejét a darabolt szilvával, és kb. 25-30 percig, tűpróbáig sütjük, majd porcukorral meghintjük.
Még több egyszerű, gyors süti az NLCafén:
- Alaprecept: a tökéletes bögrés muffin
- Mennyei és egyszerű: kefíres bögrés palacsinta
- Egyszerű édességek: 3 recept
- Próbáltad már otthon elkészíteni a Sport szeletet?