Nagyanyáink számára még természetes volt, hogy idénygyümölcsökből lekvárt, befőttet készítettek. Manapság újra reneszánszát éli a befőzés, egyre egészségesebb, cukor- és tartósítószer-mentes változatai készülnek. Indul az eperszezon, lepd meg a családot saját készítésű mindenmentes eperlekvárral. Segítünk, leírjuk, hogy csináld.
Mindenmentes eperlekvár hozzávalói
Ez a recept annyira egyszerű, hogy mindössze három hozzávalóra lesz szükséged:
1,5 kg friss eperre, 45 dkg nyírfacukorra, 1 nagyobb citrom kifacsart levére és reszelt héjára (a reszelés előtt alaposan öblítsd le). 3-4 közepes méretű befőttesüveget szerezz még be, kiváló a csatos fedelű, mert könnyen és légmentesen zárható az üveg.
Így készítsd el mindenmentes eperlekvárodat
A gyümölcsöket mosd meg, csumázd le, vágd ketté. A nagyobbakat négyfelé is darabolhatod. Tűzálló nagyobb lábasba öntsd a gyümölcsöt, add hozzá a citrom levét és a reszelt héjat, majd nem túl magas hőfokon kezdd el hevíteni. Amikor kezd puhulni az eper, krumplinyomóval óvatosan törd át. Add hozzá a cukrot és főzd addig, amíg elkezd kissé sűrűsödni. Az eperbefőzés egyik alapszabálya, hogy fakanállal gyakran kevergesd. Ha sűrűbb lekvárt szeretnél, akkor főzd tovább a gyümölcsöt.
Az elkészült forró eperlekvárt töltsd a tisztára mosott üvegekbe, jól zárd le, majd fordítsd fejjel lefelé. Meleg takaróval bedunsztolhatod, így lassabban hűl le, tovább marad friss.
Mivel lekvárod tartósítószere a citromlé (vagyis az aszkorbinsav), ezért felbontás után hűtőszekrényben tárold, és a lehető leggyorsabban fogyaszd el.
További cikkek lekvárfőzés témában az NLC-n:
- Ezek a legkülönlegesebb lekvárreceptek
- Befőzés másként: így lesz a legfinomabb a lekvárod
- Tartósítsd pálinkával a lekvárodat
- Mikor főzz lekvárt? Itt a naptár hozzá!
Fotók: Pinterest