Nem lehet betelni a júniusi piac választékával. Legyen szó befőzésről, grillezésről, vagy csak egy egyszerű hétvégi menüről, használjuk ki a friss zöldség-gyümölcs kínálatot, építsük köréjük fogásainkat, elvégre erre vártunk már hónapok óta. Mi most a hétvégi menü összeállításában segítünk.
Áfonyás-citromos turmix
Hozzávalók 4 személyre:
- 2,5 dl (legjobb az organikus nyers tej, de helyettesíthetjük mandula-, kókusz- vagy normál tejjel) tej
- 1/4 db citrom reszelt héja
- 20 dkg áfonya
- 1 csepp (folyékony, citromos) sztívia
Elkészítés
Turmixgépben fél perc alatt kész, tálaljuk üvegkelyhekben!
Csirkés paella
Hozzávalók:
- 1 nagyobb csirkemell
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 5 dl húsleves
- 1 kk. sáfrány
- 1 kaliforniai paprika
- 20 dkg rizs
- 3 ek. olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kicsi zöldborsó konzerv (friss is lehet)
Elkészítés
A felhevített olajra rádobjuk a csirkecsíkokat, megpirítjuk és félretesszük őket. A megmaradt olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, a kockákra vágott paradicsomot, hozzátesszük a csíkokra vágott paprikákat, végül visszarakjuk a sült csirkecsíkokat.
Folyamatosan kevergetjük, sózzuk és borsozzuk, majd hozzáöntjük a húslevest, és beleszórjuk a rizst. Ízesítjük az összezúzott fokhagymával, az apróra vágott petrezselyemmel és a sáfránnyal. Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót, és húsz perc alatt készre főzzük. Fedő alatt hagyjuk még lefedve pár percet párolódni. Citromgerezdekkel díszítve tálaljuk.
Kapros-mentás zöldborsó-zöldspárga gerslirizottó (orzottó)
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 30 dkg gersli
- 50 dkg spárga
- 2 db salátacukkini
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 csokor újhagyma
- 20 dkg zöldborsó
- 1,5 dl tejszín
- ízesítéshez őrölt bors
- 8 dkg vaj
- 1 csokor medvehagyma
Elkészítés
További szezonális, nyári receptek az NLCafén:
- Eper és rebarbara: 3 csodás sütirecept
- A sztárséf főz: paradicsomos újkrumpli
- Piacmustra Bodrogiékkal: júniusi receptek