Kipróbált receptünkkel könnyedén és egyszerűen készíthetsz rendkívül finom ribizliszörpöt. Segítünk, hogyan fogj a befőzéshez.
A házi ribizliszörp hozzávalói
- 2 és fél kg friss ribizli
- 60 dkg cukor
- 2 liter víz
- 1 kávéskanál pektin
Így készül a házi ribizliszörp
1. Folyóvíz alatt alaposan mosd meg a ribizlit, majd a bogyókat villa segítségével (vagy a nélkül) szedd le a szárról. Fazékba vagy nagyobb lábasba töltsd a gyümölcsöt, öntsd fel a vízzel. Lassú tűzön hevítsd forrásig, majd továbbra is lassú tűzön főzd a ribizlit, időnként megkevergetve 30 percig. Ha szükséges, kanállal vagy szűrővel szedd le a főzés közben képződő habot.
2. Szűrd le a ribizlilevet, a szűrőben maradt gyümölcsöt présed át úgy, hogy csak a gyümölcshéj és a magok maradjanak fent.
3. Az átszűrt ribizliszörpöt tedd vissza a főzőedénybe és öntsd hozzá a cukrot. Kevergetve, továbbra is lassú tűzön, a forrástól számítva még 5-6 percig főzd. A tűzről levéve keverd el a szörpben a pektint.
4. Előzőleg alaposan kimosott üvegekbe töltsd a ribizliszörpöt. Fordítsd fejre az üvegeket, hagyd így néhány percig.
5. Miután kihűlt, máris felbonthatod házi szörpödet, melyet szódával, ásványvízzel ízlésednek megfelelően fogyaszthatsz. Citromlével, mentalevéllel megbolondíthatod. A felbontott szörpöt hűtőszekrényben tárold.
Tipp: A ribizliszörphöz kristálycukor helyett használhatsz mézet, barna cukrot, nyírfacukrot vagy folyékony édesítőt is.
További cikkek befőzés, szörp témában az NLC-n:
- Dunszt: eljött a befőzés ideje
- Befőzés könnyen és gyorsan: két egyszerű recept
- Ilyet még nem ittál: rozmaringos eperszörp
- Így főzz felejthetetlen szörpöt akácfavirágból
Fotók: Pinterest