Gasztro

Befőzés: készíts egyszerűen házi ribizliszörpöt

A ribizli a nyár egyik slágergyümölcse, melyből egyszerűen készíthetsz rendkívül finom ribizliszörpöt. Megmutatjuk, hogyan.

Kipróbált receptünkkel könnyedén és egyszerűen készíthetsz rendkívül finom ribizliszörpöt. Segítünk, hogyan fogj a befőzéshez.

Befőzés: készíts egyszerűen házi ribizliszörpöt

A házi ribizliszörp hozzávalói

    • 2 és fél kg friss ribizli
    • 60 dkg cukor
    • 2 liter víz
    • 1 kávéskanál pektin

Így készül a házi ribizliszörp

1. Folyóvíz alatt alaposan mosd meg a ribizlit, majd a bogyókat villa segítségével (vagy a nélkül) szedd le a szárról. Fazékba vagy nagyobb lábasba töltsd a gyümölcsöt, öntsd fel a vízzel. Lassú tűzön hevítsd forrásig, majd továbbra is lassú tűzön főzd a ribizlit, időnként megkevergetve 30 percig. Ha szükséges, kanállal vagy szűrővel szedd le a főzés közben képződő habot.

2. Szűrd le a ribizlilevet, a szűrőben maradt gyümölcsöt présed át úgy, hogy csak a gyümölcshéj és a magok maradjanak fent.

3. Az átszűrt ribizliszörpöt tedd vissza a főzőedénybe és öntsd hozzá a cukrot. Kevergetve, továbbra is lassú tűzön, a forrástól számítva még 5-6 percig főzd. A tűzről levéve keverd el a szörpben a pektint.

Befőzés: készíts egyszerűen házi ribizliszörpöt

4. Előzőleg alaposan kimosott üvegekbe töltsd a ribizliszörpöt. Fordítsd fejre az üvegeket, hagyd így néhány percig.

5. Miután kihűlt, máris felbonthatod házi szörpödet, melyet szódával, ásványvízzel ízlésednek megfelelően fogyaszthatsz. Citromlével, mentalevéllel megbolondíthatod. A felbontott szörpöt hűtőszekrényben tárold.

Tipp: A ribizliszörphöz kristálycukor helyett használhatsz mézet, barna cukrot, nyírfacukrot vagy folyékony édesítőt is.

További cikkek befőzés, szörp témában az NLC-n:

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top