Bár vannak, akik ilyenkor is bírják a klasszikus, meleg leveseket, és a strandon is merészen vállalkoznak egy jó gulyáslevesre, mi most ismét a hideg levesekre szavazunk. Főszerepben a nyári gyümölcsök: sárgabarack, sárgadinnye és őszibarack.
Gyömbéres-mentás sárgadinnyeleves kókusztejjel
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 4 dkg cukor
- 2 dl víz
- 2 dkg gyömbér
- 1 dl kókusztej
- fél lime
- 15 levél menta
- 1,2 kg meghámozott, kimagozott sárgadinnye



Elkészítés
A vizet és a cukrot egy lábasba tesszük, addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad a vízben.
A sárgadinnyét feldaraboljuk, és egy nagyobb tálba tesszük. Ráöntjük az elkészített szirupot, hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a lime levét és a héját, a mentaleveleket, végül a kókusztejet. Az egészet botmixerrel pürésítjük. Hidegre hűtve tálaljuk.
Levendulás sárgabarack krémleves
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 5-6 ek. cukor
- 6 dl víz
- 2 dl habtejszín
- 1 tk. szárított levendula
- 1 kg kimagozott sárgabarack
a vaníliás joghurthoz:
- 1 tasak vaníliás cukor
- 15 dkg natúr joghurt



Elkészítés
A sárgabarackot a cukorral, a levendulával és a vízzel együtt egy lábasba tesszük. Addig főzzük, amíg a sárgabarack kissé megpuhul. Botmixerrel pürésítjük, végül a tejszínt is hozzáadjuk.
A joghurtot kikeverjük a vaníliás cukorral, és a lehűtött levesre kanalazzuk fogyasztáskor.
Bazsalikomos őszibarackleves
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 6 dl víz
- 20-25 levél bazsalikom
- fél citrom leve
- 4-5 ek. méz
- 2 dl görög joghurt
- 1 kg őszibarack
a vaníliás joghurthoz:
- 1 tasak vaníliás cukor
- 15 dkg natúr joghurt



Elkészítés
Az őszibarackot a vízzel, a citromlével és a bazsalikomlevelekkel együtt egy lábasba tesszük. Néhány percig főzzük. A tűzről levéve botmixerrel pürésítjük, a mézzel édesítjük, végül a joghurtot is belekeverjük.
A joghurtot a vaníliás cukorral kikeverjük, és a behűtött levesre kanalazzuk.
Még több hideg leves az NLC-n:
- Hűsítsd magad hideg krémlevesekkel
- 3 gyors hűsítő leves kánikulára
- Különleges hideg nyári levesek