nlc.hu
Gasztro
Menü szellős nyári hétvégekre

Menü szellős nyári hétvégekre

A kánikula után itt a felfrissülés, így újra bemerészkedhetünk a konyhába. Gyújtsuk be a sütőt, és indulhat a sütés-főzés!

Bár kicsit enyhébb az idő, nagy, nehéz fogásokra most sem érdemes vállalkozni.  A pörkölt és gulyásleves majd jöhet ősszel, most készítsünk inkább könnyed, zöldséges fogásokat. 

Rántotta sonkában

Hozzávalók:

  • ízlés szerint só
  • 10 tojás
  • a forma kikenéshez vaj
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 3 szál újhagyma
  • 25 dkg reszelt sajt
  • 12 szelet sonka
Kategóriareggeli
Elkészítési idő15 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A muffinformát vajazzuk ki, majd fektessük bele a sonkát úgy, mintha muffinpapír lenne, aztán a sajtot tegyük bele. A tojásokat üssük fel, sózzuk, borsozzuk, és öntsük bele a sonkával kibélelt formába, szórjuk meg a hagymával, és 180 fokos sütőben süssük 10 percen át. 

 

Muszaka, vagyis a görögök rakott padlizsánja

Hozzávalók:

  • 1 ek. liszt
  • 50 dkg padlizsán
  • 1 doboz paradicsomkonzerv
  • 2 marék friss zöldfűszer keverék
  • ízlés szerint (morzsolt) feta
  • 3 dl (a tetejére) natúr joghurt
  • kis csipet fahéj
  • 3 nagy löket olívaolaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 1 vöröshagyma
  • 2 tojás
  • ízesítéshez só
  • 70 dkg (az igazi a bárány, de a kevert hús is megteszi) darált hús
Kategóriafőétel
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A padlizsánt vékonyra szeleteljük, szűrőbe rakjuk, és megsózzuk. Adunk neki ½ óra szundit. Ezalatt megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát az olajon. Ha ez kész, mehet rá a husi. Nagyon fontos, hogy ebben a szakaszban a húst folyamatosan nyomkodjuk villával, így nem sül össze. Ha a hús megpirult, felöntjük a paradicsommal, megszórjuk liszttel, zöld fűszerekkel, alaposan összekeverjük, és csendes lángon rotyogtatjuk 45 percig (néha megkavarjuk, nehogy odakapjon). Míg a ragu készül, a padlizsánokat papírtörlővel szárazra töröljük. Kevés olajon mindkét oldalát megsütjük. Egy tálban összekeverjük a tojást, a joghurtot és a sajtot, plusz a fahéjat. 

Egy magasabb falú tűzálló edényt vékonyan kikenünk olajjal, és beletesszük a padlizsánok felét. Meglocsoljuk a húsos-zöldséges keverékkel, aztán ismét padlizsán, majd a husi. A tetejét meglocsoljuk a sajtos-tojásos-fetás keverékkel. Előmelegített sütőben 180 fokon 50 perc, és kész a muszaka.

 

Póréhagymás sült paprikás rizottó

Hozzávalók 2 főre:

  • pár csipet só
  • 5-6 dl alaplé
  • 2 kápia paprika
  • 10 dkg póréhagyma
  • 3-4 dkg parmezán
  • 1 ek. olívaolaj
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 1+1 ek. vaj
  • 1 dl fehérbor
  • 20 dkg arborio
Kategóriaebéd
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sütőt a legforróbbra állítom, és előmelegítem. A paprikákat kb. 25 perc alatt feketére sütöm, majd egy tálban letakarom, és 5 percig így hagyom. Hideg víz alatt meghámozom, a csumáját és a magokat eltávolítom, majd a paprikahúst finomra aprítom. Közben összeolvasztom az egy kanál vajat az olajjal, és a finomra aprított hagymát közepes lángon puhára dinsztelem. Közben finoman sózom. 6-7 perc után hozzáöntöm a rizst, és 3-4 percig addig kevergetem, amíg opálossá nem válik. Ezután hozzáadom a bort, és addig kevergetem, amíg el nem párolog. Ezután decinként elkezdem hozzáadagolni az alaplevet, és folyamatos kevergetés közben megvárom, míg a rizs magába szívja. Ezt addig teszem, amíg fogkeményre nem puhul. Az a jó, ha kellemesen krémes a rizottónk állaga. Sózom, borsozom, hozzáadom az extra kanál vajat, valamint 2-3 dkg reszelt parmezánt, és elkeverem. Beleforgatom a sült paprikát, és ha kell, sózom. Azonnal fogyasztom, további parmezánnal kínálom. 

 

Még több nyári recept az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top