Mi már a levendulás sárgabaracklekvárért is odavoltunk, így ezeknek a sütiknek sem tudunk ellenállni. Ha ti is odavagytok a provence-i illatokért, akkor már csak azt kell eldönteni, melyik sütivel kezditek a próbálgatást.
Levendulás citrompite
Hozzávalók a tésztához (24 cm átmérőjű piterformához):
- 20 dkg liszt
- csipet só
- 10 dkg hideg vaj
- 2 tojássárgája
- 6 dkg porcukor
Hozzávalók a levendulás citromkrémhez:
- 15 dkg cukor
- 4 tojás
- 1 tojássárgája
- kb. 3 citrom leve
- 150 ml habtejszín
- 3 citrom reszelt héja
- 3 púpos tk. szárított levendula
Elkészítés
A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgákat. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra kivesszük, kinyújtjuk, kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 20-25 perc alatt készre sütjük. A tésztakosarat hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben elkészítjük a citromkrémet. A tejszínt forráspontig melegítjük. A tűzhelyről levéve hozzáadjuk a levendulavirágot. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a levendulát leszűrjük.
A tejszínhez keverjük a cukrot, a citromok levét, reszelt héját, a tojásokat és a tojássárgáját. Vízgőz felett sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A pitetésztába töltjük a citromkrémet. Lehűtve tálaljuk.
Levendulás keksz
Hozzávalók 24 db-hoz:
- 30 dkg liszt
- csipet só
- 20 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- 10 dkg porcukor
- 2 púpos tk. szárított levendula
Elkészítés
Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet a csipet sóval, a porcukorral és a szárított levendulavirággal. Hozzáadjuk a hideg, kis darabokra vágott vajat. Ujjunkkal elmorzsoljuk, végül a tojássárgáját is beledolgozzuk, egynemű tésztát gyúrunk. A tésztából hengert formázunk, éles késsel körülbelül 1 cm vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Hűtőbe tesszük fél órára.
Közben a sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
Fél óra leteltével a kekszekkel kirakott tepsit a sütőbe tesszük, 7-8 perc alatt készre sütjük.
Sárgabarackos galette levendulafagylalttal
Hozzávalók a galette-hez (18 cm átmérő):
- 180 g liszt
- 1 csapott ek. cukor
- csipet só
- 125 g hideg vaj
- 1-3 ek. hideg víz
- csipet szárított levendula
- 300 g sárgabarack
Hozzávalók a levendulafagylalthoz:
- csipet só
- 200 ml teljes tej
- 2 tojássárgája
- 200 ml habtejszín
- 200 ml cukrozott sűrített tej
- 4 púpos tk. szárított levendula
Elkészítés
A fagylalthoz a tejszínt a tejjel és a sűrített tejjel egy lábasban forráspontig melegítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a levendulát, hűlni hagyjuk legalább 20 percig, majd a tejszínes keveréket leszűrjük. Belekeverjük a tojássárgákat és a csipet sót. A tűzhelyre visszatéve alacsony lángon néhány percig főzzük. A masszát hagyjuk teljesen kihűlni. Mélyhűtőbe tesszük, majd megszilárdulásig néhány alkalommal botmixerrel átkeverjük.
A galettéhez a lisztet a cukorra és a csipet sóval elkeverjük, hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, kezünkkel elmorzsoljuk. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeálljon. Folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük 1 órára.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A sárgabarackot felszeleteljük.
A tésztát kivesszük a hűtőből, nagyjából kör formájúra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ráhalmozzuk a sárgabarackot úgy, hogy a szélén kb. 3-4 cm-es sávot hagyjunk szabadon. A tészta üresen maradt részét szépen hajtsuk fel körben. Szórjuk meg egy csipet levendulával. Tegyük a sütőbe, 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.
A még meleg galettét levendulafagylalttal tálaljuk.