A zamatos, édes és lédús őszibarack különösen alkalmas arra, hogy egészséges és mégis ízletes lekvárt főzz belőle cukor- és tartósítószer-mentesen.
A mindenmentes őszibaracklekvár hozzávalói
- 3 kg egészséges őszibarack
- 10-12 db 2 deciliteres befőttesüveg
A mindenmentes őszibaracklekvár legfontosabb tudnivalói
Nagyon fontos, hogy a befőttesüvegeket tökéletesen csírátlanítsd, hiszen a lekvárban nincs tartósítószer, ami megóvná a megromlástól. Márpedig ha üvegeid nem kellően tiszták, sajnos a lekvár könnyen tönkremehet. Ehhez tökéletes megoldás, ha az üvegeket a kupakokkal 20 perc alatt kifőzöd.
Az is nagyon fontos szempont, hogy a befőzéshez kizárólag egészséges, érett őszibarackot használj. A megnyomódott, erjedésnek indult gyümölcsből sem tudsz mindenmentes lekvárt főzni.
Így készíts mindenmentes őszibaracklekvárt
Alaposan mosd meg a gyümölcsöt, majd a “talpán” vágj keresztet. Ne legyen túl mély a bemélyedés, mindez arra szolgál, hogy a héjat könnyedén el tudd távolítani. Tégy föl vizet forrni, és dobd bele a gyümölcsöket. 1-2 perc múlva szűrőkanállal szedd ki, vágd félbe, távolítsd el a magokat és húzd le a héjat. Darabold fel az őszibarackot.
Tedd főzőedénybe a gyümölcsöt, és lassú tűzön főzd a forrástól számított 40-45 percen át. A forró lekvárral töltsd meg az üvegeket, csavard rá a kupakot, fordítsd fejre 5-10 percre. Hűvös helyen tárold. Felbontás után a mindenmentes lekvárt a lehető leggyorsabban fogyaszd el.
További cikkek lekvár, befőzés témában az NLC-n
- Így készülnek a legfinomabb lekvárok
- Így készíthetsz mindenmentes eperlekvárt
- Befőzés: készíts házi szörpöt
- Receptek befőzéshez: zárd üvegbe a nyarat
Fotók: Pinterest